Cea de-a șaptea ediție a Serilor TOTUL DESPRE MAME: explozivă și minunată

Raluca Dumitrică
Serile TOTUL DESPRE MAME / Totul despre mame

Serile TOTUL DESPRE MAME / Totul despre mameLa cea de-a şaptea ediţie a Serilor TDM vedetele au fost cuvintele urâte, sexul şi minciunile

A şaptea ediţie a serilor TOTUL DESPRE MAME derulata vineri, 25 iulie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a atins cu ajutorul Otiliei Mantelers, instructor HandinHand Parenting şi cea care a făcut cunoscut în România conceptul de Playful Parenting, câteva puncte teribil de importante pentru părinţi. Tema acestei ediţii a fost „Adevăr sau provocare?”, iar invitata serii i-a ajutat pe cei prezenţi să afle cum pot să le răspunda copiilor lor atunci când mint sau vorbesc urât, când le pun întrebări despre sex sau când suferă din cauza competiţiei de la şcoală sau din grupul de prieteni.

Alături de Otilia s-a aflat şi Alexandra Burcuşi, Specialist cercetare la Secom®, care ne-a explicat pe larg cât de important este pentru un copil să intre cu bine în colectivitate şi să facă faţă cu brio atât la capitolul concentrare si dezvoltare cognitivă, cât şi la capitolul imunitate.

Lucrurile care nu ne plac la copiii noştri, niciodată întâmplătoare

În prima parte a serii, Otilia Mantelers i-a prezentat publicului motivele pentru care copiii fac lucruri ce nu le surâd prea tare părinţilor lor. Pe lista acestora s-au aflat tantrumurile, folosirea cuvintelor jignitoare, urâte sau cu tentă sexuală, minciunile şi presiunea simţită de copilul perfecţionist în relaţia cu el însuşi, dar şi în relaţia cu cei din jur.

Discutând despre fiecare subiect în parte, Otilia a explicat cauzele, a oferit soluţii şi i-a făcut pe părinţi să creadă în puterile lor de a aborda într-o manieră potrivită fiecare problemă. Astfel, când copilul trece printr-un tantrum, sfatul Otiliei a fost să ne conectăm cu el pentru a-l înţelege, dar şi pentru ca cel mic să se simtă la rândul lui înţeles, iubit şi văzut. Conectarea se poate realiza şi în momente mai puţin plăcute (când stăm la coadă la poştă, când mergem cu transportul în comun) şi se poate face prin dialog, jocuri de detensionare sau prin imitarea copiilor.

Referitor la perfecţionism, Otilia a remarcat că unii copii au pur şi simplu această însuşire înnăscută. În acest caz, părinţii trebuie să se joace şi să creeze un cadru prin care să-i ofere rolul de învingător necâştigat în realitate şi din pricina căruia suferă.

Copilul cu gura slobodă, copil perfect sănatos

Aveţi un copil care vorbeşte vrute şi nevrute, ba chiar lucruri de-a dreptul revoltătoare, şi vi se pare că nu este deloc sănătos să facă acest lucru? Aflaţi că nu e nimic anormal în asta! Otilia Mantelers ne-a explicat că aceste cuvinte apar când copilul e nervos, dezamăgit, când vede nişte răni nevindecate la noi, dar şi pentru că vrea să fie puternic şi capătă putere când rosteşte ceva interzis. Sugestia este să-l lăsăm să vorbească liber, pentru că, în timp, va alege să zică altceva, dar să-i spunem, totuşi, că acele cuvinte urâte îi rănesc pe oameni.

În ceea ce priveşte umorul de baie, care implică cuvintele ce denumesc materia fecală şi urina, folosite cu mare amuzament de copii, acesta e folosit cu interes deoarece se învârte în jurul unei realizări personale a copiilor, ceea ce ei produc şi pot controla. Ca să putem trece mai uşor peste acest moment, Otilia ne-a spus să intrăm în jocul celor mici şi să le răspundem amuzat sau aparent înfricoşat, dând ca exemplu şi cărţi de specialitate, care ne vor ajuta să gestonăm situaţia.

Întrebările despre sexualitate nu trebuie să ne prindă nepregătiţi

Încă de la vârste fragede, copiii rostesc cuvinte sexuale pentru că le aud la cei din jur, deşi nu ştiu exact ce semnificaţie au. Deoarece fără informaţii complete creşte şi mai mult curiozitatea, Otilia ne sfătuieşte în privinţa sexului să le povestim exact copiilor cum se întâmplă totul, să le răspundem la întrebările acestora şi să îi indrumam spre cărţi scrise special pentru vârsta şi nivelul lor de înţelegere. Şi părinţii pot cumpăra cărţi care să-i ajute să le desluşească copiilor lor acest domeniu, iar un volum extrem de util este  „Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex?”, ce poate fi achiziţionat de aici.

Minciuna şi repetarea ei

Un alt subiect sensibil pentru părinţi şi abordat de Otilia a fost cel legat de minciună. Copiii mint în general pentru că se simt puternici dacă mint, dar şi de frică să nu-şi schimbe părintele impresia despre ei. Soluţia este să încercăm să ne jucăm mai mult pentru a le reda puterea pe care o caută sau să ne folosim de plâns şi de râs, pentru că deznoadă multe dileme şi ne divulgă multe lucruri. Pentru că, aşa cum Otilia ne-a spus cu naturaleţe, când un copil minte şi ţine uşile închise către inima lui, părintele trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a găsi portiţa de acces şi a restabili conexiunea cu acesta.

Imunitatea şi performanţa copiilor, un alt capitol la care părinţii pot contribui decisiv

Există şi situaţia în care părinţii pot să-i ofere copilului lor un rol real de învingător, dar la capitolul performanţei intelectuale şi la cel al imunităţii, asigurându-se că cel mic va fi mereu sănătos şi va evolua cognitiv, în pofida influenţei mai multor factori interni şi externi. Alexandra Burcuşi, Specialist cercetare la Secom®, ne-a vorbit despre integrarea în colectivitate a celui mic şi despre modul în care părinţii pot rămâne relaxaţi, dar pregătiţi să facă faţă acestei etape importante.

Serile TOTUL DESPRE MAME / Totul despre mame
Despre sănătatea copiilor noștri cu Alexandra Burcuși, specialist cercetare Secom®

Subliniind factorii care influenţează comportamentul copiilor (cei externi – părinte, profesor, mediul fizic – şi cei interni – temperament, odihnă, alimentaţie, starea de sănătate), sfatul specialistului Secom® a fost să ne adaptăm la ceea ce nu putem schimba şi să lucrăm acolo unde se pot face modificări, pentru ca cel mic să evolueze sănătos. Este bine de ştiut că, pe lângă somn, care trebuie să fie suficient şi de calitate, şi alimentaţia influenţează comportamentul copilului. Dincolo de evitarea greşelilor de alimentaţie putem folosi factorii nutriţionali în avantajul nostru: acizii graşi Omega 3.  Aceştia pot fi obţinuţi şi din produsul Pure DHA, care conţine DHA  – unul dintre cei doi principali acizi graşi esenţiali din uleiul de peşte, cunoscuţi ca acizi graşi polinesaturaţi Omega-3. Acizii graşi Omega 3 ne ajută la îmbunătăţirea performanţelor cognitive şi au un efect pozitiv la nivel comportamental.

Un părinte pregătit se va folosi, de asemenea, şi de imunostimulare, care reprezintă o armă pentru slăbirea inamicului. De ajutor este First Defense, care contribuie la echilibrarea sistemului imunitar, fiind un antibiotic natural folosit în terapiile complementare pediatrice, util în profilaxia şi tratamentul complementar al episoadelor infecţioase. Pure DHA şi First Defense fac parte din linia ChildLife® Essentials, o linie completă de suplimente alimentare concepute special pentru bebeluşi şi copii de către medicul pediatru Murray Clarke, cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniu.

Secom® are o abordare holistică şi oferă peste 200 de produse 100% naturale, multe dintre ele unice pe piaţă din România. Acestea sunt vitamine şi minerale, extracte standardizate din plante, fructe şi legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice şi prebiotice, o linie specială de produse pentru copii şi creme medicinale, produse originale care acoperă toată gama de afecţiuni.

Secom® susţine alegerea informată şi responsabilă de produse naturale pentru sănătate, amintindu-le părinţilor că suplimentele ajută la menţinerea stării optime de sănătate, dar sunt benefice şi în cazul tratamentului complementar celui alopat.

La cea de-a şaptea seara TOTUL DESPRE MAME, spaţiul generos al Librăriei Humanitas a gazduit zeci de părinţi, dar şi copii ale căror râsete au completat stilul antrenant şi ghiduş de prezentare al Otiliei. De buna lor dispoziţie s-au ocupat prietenii noştri de la Casa veselă şi Learn with Music, care au pregătit un atelier de confecţionat masca Motanului Încălţat şi altul de accesorizat coroniţe de prinţi şi prinţese, cu grjă şi amuzament purtate mai apoi de micii participanţi la eveniment.

Foto: Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa