Cele mai importante trei reguli de părinte. Ce spun mămicile?

Alexandra Irimiea
reguli de parinte totul despre mame

Reguli de părinte – unii au prea multe, alții deloc. Iată însă ce gândesc trei mămici și care este viziunea lor vizavi de creșterea copiilor.

Când copiii devin neascultători, mămicile se gândesc că fie nu știu să se impună, fie nu au stabilit un set de reguli clare, de care cei mici să fie conștienți. Pe de altă parte, am întâlnit destui părinți care au prea multe reguli sau le aplică într-un stil sever, astfel încât copiii văd totul ca pe o corvoadă, se simte neînțeleși și, treptat, se îndepărtează de adulți.

Iată ce viziuni de parenting au trei mămici de copii de grădiniță/mici școlari și cum fac ele față provocărilor!

Care sunt cele mai importante trei reguli de părinte, în viziunea ta?

Alina: 1. Să îmi cunosc copiii. Îi țin aproape, știu ce le place, ce nu le place, la ce se pricep, la ce le-ar plăcea să fie mai buni, ce povești apreciază, la ce desene le place să se uite. Ei îmi povestesc ce au făcut la școală/la grădiniță, eu le povestesc ce fac când nu sunt cu ei. Ne mai certăm, ne mai supărăm, dar nu ne îndepărtăm.

2. Să le explic regulile, chiar și atunci când poate par prea mici pentru a înțelege. Încerc să le explic de fiecare dată când le interzic ceva, sau îi rog să facă ceva, motivația din spate.

3. Să nu uit că sunt copii și au nevoie să greșească ca să învețe.”

Ramona: 1. Să petrecem cât mai mult timp împreună. Cred că este cel mai important lucru pentru ca fiica mea să aibă încredere în ea, să se dezvolte cât mai frumos ca persoană. Este adevărat că nu am timp atât cât aș vrea, dar încerc, atât cât pot, să fim cât mai mult timp împreună și cred că, în mare parte, reușim.

2. Să nu-i impun prea multe reguli. Vreau să fie relaxată și să facă lucrurile de la sine, fără să simtă că i se impune. Până acum ne descurcăm binișor, mai avem mici probleme la strânsul jucăriilor, dar pe parcurs le vom rezolva… Sper ca pe viitor să fiu și prietena ei, nu numai mama ei.

Denisa: Nu prea îmi place să le impun reguli, vreau să-și trăiască din plin copilăria, să simtă că sunt copii! Eu nu vreau să-i cresc ca la pușcărie. Bineînțeles, nu-mi place nici să se urce în capul meu, dar chiar și așa, nu îi omor cu regulile. Cred că, de fapt, asta este singura mea regulă: fără reguli!”

Sunt regulile tale în concordanță cu viziunea soțului vizavi de parenting?

Alina: Cu siguranță, eu și soțul meu avem aceeași viziune în ce privește creșterea copiilor.

Ramona: În general, eu și soțul meu suntem pe aceeași lungime de undă, ca să zic așa, dar câteodată mai avem probleme cu unele reguli, la strânsul jucăriilor mai negociem.

Denisa: Clar, nu! Soțul îmi zice mereu că de ce nu le impun nicio regulă. „Tot timpul le faci toate poftele?!”, îmi spune el. Soțul le impune reguli, cred că este singurul aspect unde nu suntem de acord.”

Copilul tău știe aceste reguli, e conștient de ele?

Alina: Nu sunt conștienți de ele în forma asta, adică nu le-am scris și le-am agățat pe perete, dar Matei, de exemplu, știe că nu e bine să ne culcăm supărați. Dacă avem vreo discuție seara, căutăm să ne împăcăm înainte de somn și asta ține cumva de regula nr. 1 despre care am vorbit mai sus.

Ramona: Nu știu cât de conștientă este de aceste „reguli”, dar sper să le pot respecta cât mai mult timp și să nu fie nevoie de alte reguli pe viitor. Sper ca relația noastră să fie întotdeauna la fel de frumoasă.

Denisa: Clar sunt conștienți că pot să facă aproape tot ce vor ei!

Le mulțumim pentru răspunsuri:

  • Alinei, mămica a doi băieței preșcolari,
  • Ramonei, mămica unei fetițe de 5 ani și jumătate și
  • Denisei, mămica unui fetițe de 5 ani și jumătate și un băiețel de 3 ani.

Mamici reguli - Copy

Mămicile au recunoscut că uneori mai încalcă propriile reguli, însă ideea nu este să le urmezi orbește, ci să creezi un stil și un set de valori pe care să le transmiți mai departe copilului.

Tu cum ai răspunde la întrebările de mai sus?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa