Cine te poate ajuta să previi depresia postpartum?

Iulia Mirică
depresia postpartum

Partenerul tău va observa unele schimbări în comportamentul tău după ce se naște copilul. Poate că nu va realiza că este vorba despre depresia postpartum, dar își va da seama că lucrurile nu mai sunt la fel.

Dacă nu știe că este vorba despre depresia postpartum, partenerul tău s-ar putea să bâjbâie pe întuneric cât tu te închizi în propria lume. Te-ai gândit vreodată că ar putea să te ajute să nu mai treci prin acest proces? Că intervenția lui ar putea să-ți schimbe viața?

Anxietatea, ceva normal după naștere

Se vorbește atât de mult despre efectele depresiei postpartum și este importantă conștientizarea acestei afecțiuni. „Partenerii pot juca un rol foarte, foarte important”, după cum afirmă Samantha Meltzer-Brody, profesor asociat al Facultății de Dezvoltare și director al Programului de Psihiatrie Perinatală de la Centrul pentru Tulburările de Comportament ale Femeilor, de la Universitatea din Carolina de Nord. Depresia postnatală apare când nu te aștepți și este greu de observat de către mămici, mai ales dacă sunt la primul copil. Această afecțiune, de fapt, este ușor de gestionat și poate fi tratată.

„Partenerii nu ar trebui să simtă că această afecțiune ar trebui învăluită în tăcere. Trebuie să o tratăm ca pe orice altă afecțiune. Nu trebuie să o vedem ca pe un lucru rău și înfricoșător, dar să ne dăm seama că undeva între 1 și 8 femei vor avea o anxietate sau reacție ciudată postpartum.”

Prin demistificare, doctorul Melzter-Brody speră să faciliteze procesul recunoașterii pentru noii părinți și să-i facă să-și dea seama că au nevoie de autor. Adevărul este că dacă tu ești cea care are o tulburare a stării de spirit perinatală sau postpartum, chiar dacă este vorba despre depresie sau anxietate, poate fi mai greu să o recunoști.

Efecte asupra întregii familii

În momentul în care partenerul tău își dă seama că ceva nu este în regulă cu tine, însă nu știe cu ce te-ar putea ajuta, s-ar putea să creadă că este doar o perioadă prin care trec toate noile mămici. Dacă vorbim mai mult despre acest subiect, schimbăm perspectiva cu care îl privim, de la „Ce se întâmplă” la „Știm că se întâmplă lucrul acesta și știm cum să-l rezolvăm”.

Depresia postpartum afectează întreaga familie, de aceea este nevoie ca aceasta să fie implicată în prevenirea, recunoașterea și tratarea afecțiunii.

Tu ce sfaturi ai pentru noile mămici, care le pot face să treacă mai ușor peste depresia postpartum, cu ajutorul partenerilor și familiei?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa