Dr. Laura Markham: „Nu e niciodată prea târziu să reparăm relaţia cu copiii noştri”

Raluca Dumitrică
Laura Markham

De vorbă cu Dr. Laura Markham despre regăsirea armoniei în relația cu copiii noștri despre ce înseamnă pentru un copil să fie fericit? Dar pentru mama şi tatăl lui? Şi cum putem să trecem peste piedicile pe care chiar noi ni le punem adesea în calea relaţiei armonioase dintre noi şi copiii noştri?

Pentru a afla mai multe despre cum putem creşte copii fericiţi, despre ce putem face să trecem cu fruntea sus peste tensiunile și conflictele pe care le avem cu cei mici şi despre vindecarea noastră, ca părinţi, am stat de vorbă cu Dr. Laura Markham, doctor în psihologie clinică, fondator al Aha!Parenting.com, autor al cărților “Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” și “Părinți liniștiți, frați fericiți: cum să creștem frați prieteni pe viață”.

TOTUL DESPRE MAME: Toţi părinţii îşi doresc să aibă copii fericiţi. Ce înseamnă din punct de vedere psihologic să crești un viitor adult fericit? Ce trebuie sa deprindă în copilărie?

Dr. Laura Markham: Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înveţe un copil în primii ani de viaţă ca să fie fericit este că este-n siguranţă, că posedă tot ce-i trebuie pentru a fi iubit şi că lumea în care trăieşte este un loc „prietenos”.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt cele mai mari piedici care stau în calea dorinţei părinţilor de a creşte copii fericiţi?

Dr. Laura Markham: Cea mai importantă responsabilitate pe care o au părinţii faţă de copilul lor este de a-şi autoregla emoţiile. Iar pentru a face asta părinţii trebuie să-şi pună la punct acele lucruri emoţionale rămase nerezolvate şi pe care le-au acumulat încă din copilărie. Pe de altă parte, atunci când viaţa de zi cu zi a părintelui este plină de stres este greu să fii un părinte bun.
În plus, de multe ori părinţii nu înţeleg dezvoltarea copilului şi nici care sunt lucrurile de care au nevoie copiii ca să fie sănătoşi din punct de vedere emoţional. De exemplu, părinţii nu-şi dau adesea seama că emoţiile copiilor trebuie să fie acceptate şi recunoscute, că cei mici au nevoie să simtă conectarea dintre ei şi părinţi, astfel încât se aibă sentimentul că sunt în siguranţă şi să îşi dorească să coopereze, dar nici că pedeapsa este dăunătoare pentru copii.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt soluţiile pentru a depăşi blocajele?

Dr. Laura Markham: Părinţii trebuie să se gândească mai mult la copilăria lor şi să-şi asume responsabilitatea pentru propria lor vindecare şi autoreglare. Ei trebuie să se poarte ca nişte adulţi în casele lor, adică trebuie să potolească furtunile, nu să le amplifice. Este adevărat că părinţii au nevoie de şi mai mult sprijin. Stresul poate fi uneori redus, dacă părinţii îşi simplifică viaţa. Tot părinţii îşi pot adesea schimba atitudinea, astfel încât să fie mai puţin stresaţi din pricina unor evenimente din viaţa lor şi să nu reacţioneze cu atâta patos. Nu în ultimul rând, părinţii se pot autoeduca cu privire la nevoile copiilor.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt etapele vindecării interioare a părinţilor şi când putem şti că „ne-am facut bine” şi că am vindecat rănile din propria copilărie?

Dr. Laura Markham: Fiecare dintre noi merge pe un traseu diferit, dar întotdeauna ştim care sunt acele aspecte pe care le putem îmbunătăţi când ceva ne supără. Dacă eşti capabil să fii calm cu cel mic în majoritatea situaţiilor, atunci n-ai cum să fii stimulat de rănile din propria ta copilărie şi te poţi vindeca. Şi poţi să fii un părinte minunat chiar în momentul în care faci acele eforturi de îmbunătăţire personală, atâta timp cât acorzi atenţie perioadelor în care eşti supărat şi atâta timp cât nu răbufneşti atunci pe copilul tău. În schimb, poţi folosi acest lucru drept o oportunitate de a vindeca acei stimuli care te fac să iei foc.

TOTUL DESPRE MAME: Ce efecte pe termen lung are vindecarea părinţilor?

Dr. Laura Markham: Când părinţii se vindecă, ei sunt nişte oameni mai fericiţi şi mai sănătoşi emoţional. Ei sunt, de asemenea, părinţi mai buni, aşa încât copiii lor vor creşte sănătos. La rândul lor, copiii lor vor fi nişte părinţi mai buni decât ei atunci când vor fi mari, iar lanţul de durere şi violenţă va fi, astfel, distrus.

TOTUL DESPRE MAME: Când e prea târziu pentru a mai „repara” relaţia cu copiii noştri?

Dr. Laura Markham: Nu e niciodată prea târziu, deşi în mod clar lucrurile se complică pe măsură ce copilul creşte, deoarece creierul copilului a fost modelat pe baza relaţiei anterioare.

TOTUL DESPRE MAME: Daca aţi avea şansa să spuneţi un singur lucru FIECĂRUI viitor parinte din lume, care ar fi acel lucru?

Dr. Laura Markham: Tot ce poţi să-i dai copilului se află în interiorul tău, aşa că începe prin a-ţi oferi chiar ţie iubire necondiţionată. Aceasta te va ajuta să te vindeci şi te umpli cu iubire, astfel încât să poţi fi generos cu cel mic din punct de vedere emoţional.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa