Implicarea tatălui în sarcină, naștere și creșterea micuțului vostru

TOTUL DESPRE MAME

Implicarea tatălui în creșterea copilului este importantă și din fericire, din ce în ce mai des întâlnită. 

Felicitări, eșți însărcinată! Ai la dispoziție 9 luni de zile să te pregătești fizic și mental pentru noul rol care îți va defini de acum înainte viață: cel de mamă! Dar partea bună acum vine, căci în noul tău drum nu vei fi singură. Nu, nu vorbesc aici despre copilul pe care îl vei purta cu ține și căruia îi vei transmite orice firicel de speranța, bucurie, temere ori incertitudine. El face deja parte din ține. Îți vorbesc despre partenerul tău, cel care va deveni tată și care e mai speriat decât ține, chiar dacă nu ti-o va spune. Bărbatul de lângă ține va avea și el un rol la fel de important, că și al tău. Și el îl va modela pe copilul vostru, se va juca cu el, îl va îngriji, îl va hrăni, îl va iubi.

Despre implicarea tatălui în creșterea copilului vorbește pe larg Robin Grille în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte. Cartea poate fi cumpărată de AICI

Implicarea tatălui în sarcină

Nu-l lasă deoparte pentru că el e deja îngrozit că își pierde ieșirile cu băieții ori că nu va mai avea timp de jocurile lui preferate. Așa că, vorbește cu el despre ce vi se va întâmplă. Formați o echipă și plănuiți-vă viață împreună cu copilul vostru. Implică-l încă din primele zile de sarcina. Ia-l cu ține la fiecare vizită la ecograf. Vorbește-i despre analizele pe care trebuie să le faci în fiecare trimestru. Întreabă-l dacă e speriat și încurajează-l să vorbească despre cum își vede nouă lui viață. Cere-i părerea în legătură cu nouă ta vestimentație de gravidă. Ia-l la cumpărături pentru bagajul de maternitate. Zugrăviți pereții camerei celui mic.

Pentru mine a fost foarte important că soțul să participe la toate vizitele la medic. Mai ales să mergem împreună la cursul de puericultura care ne-a mai luminat în ceea ce privește travaliul, nașterea propriu-zisă dar și ingrijrea bebelușului în primele sale zile. A fost alături de mine de la început. Asta se vede acum când îl creștem pe băiețelul nostru de aproape un an.

Nașterea copilului trăită de tată

S-au dus vremurile în care proaspătul tătic era acasă și aștepta înfrigurat telefonul maternității din oraș care îi vestea nașterea copilului său, sexul lui și starea soției sale. Asta e o amintire vie pe care o am de la nașterea surorii mele. Îl văd și acum pe tatăl meu transfigurat, cu receptorul la ureche și emoționat la aflarea veștii că mai are o fată. Săracul tată, speră la un băiețel.

Din fericire, vremurile moderne încurajează participarea la naștere a tatălui. Dar știm cu toate că puțini sunt bărbațîi care se încumetă la o asemenea experiență. Și chiar și așa, e de preferat să ai pe holurile spitalului un tată îngrijorat și nerăbdător. Unele maternități de stat îl încurajează pe viitorul tată să o susțînă pe mama în timpul travaliului. În cele private, prezența tatălui în timpul nașterii este din ce în ce mai frecventă.

Așa că ai noroc! Dacă partenerul tău face față unei serii de emoții nemaîntâlnite, propune-i să vină cu ține în salonul de nașteri. Nu-i musai să filmeze sau să facă fotografi. E important să te țină de mâna, să te mângâie și să te asigure de participarea lui necondioționată. Dacă nu poate, asigură-te că va stă cât mai aproape de salon. Așa o să fie primul care va va fotografia copilul, care îl poate lua în brațe și că e acolo să îi vorbească. Va fi o amintire pe care o va prețui toată viață.

Educația celui mic e făcută de ambii părinți

Știu că în ochii majoritățîi un bărbat căruia îi pasă de familia lui și care va preferă să petreacă mai mult timp acasă cu cei dragi pare un irecuperabil sau chiar un efeminat. Nouă ne plac tații care recunosc că își iubesc copiii și care își iau concediu de paternitate doar că să stea mai mult cu copilul și să nu piardă momente pe care doar mama le înregistrează stand zi de zi cu cel mic.

O experiență pe care o recomand oricui

Acesta e și cazul lui Sorin Ropotan, tăticul lui Vlăduț. „A fost alegerea mea să stau cu cel mic acasă. Cât a fost alăptat a stat soția cu Vlăduț. Asta s-a întâmplat până pe la 8 luni. După ce am început diversificarea, ea s-a întors la serviciu. Am ales să fac eu schimb cu ea și să am grijă de el, să fiu mai prezent în zilele lui. Pot să spun că e o experiență pe care o recomand oricărui tătic”, spune Sorin. „Sigur că nu e ușor, poți să citești oricât de mult, dar până nu o trăiești pe viu e o experiență pentru care nu ai cum să fii pregătit”.

Andrei Tănase, tatăl a doi copii, un băiețel și o fetiță, ne povestește că el se joacă cu cei doi copii de fiecare dată când are timp, că e o plăcere pentru el și caută întotdeauna jocuri care să fie potrivite pentru ambii copii de vârste diferite, iar week-end-urile sunt mereu petrecute în patru.

Așadar, implicarea tatălui în creșterea copilului trebuie să fie firească, fără compromisuri și fără dureri de cap. Cu cât tatăl se implică mai mult alături de mama, cu atât copilul crește echilibrat și înțelege că fiecare are un rol în viață să.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa