Lucruri pe care le faci diferit la al doilea copil

Alexandra Constantin
al doilea copil

Nu puţine sunt persoanele care consideră că lucrurile se schimbă când apare pe lume al doilea copil. Care e primul dintre ele? Aşteptările pe care le au părinţii.

Însărcinată pentru a doua oară? Bucuria e la fel de mare şi deşi al doilea copil o să fie la fel de iubit ca primul, cele mai multe dintre mame spun că lucrurile se schimbă destul de mult nu doar pentru frăţiorul/surioara mai mare, ci şi pentru părinţi, potrivit www.parents.com. Bine de ştiut este că schimbările care apar sunt pozitive, mai ales că experienţa îşi va spune cuvântul.

Nu mai acorzi multă atenţie hainelor pentru bebe

La primul copil, fiecare hăinuţă ţi se pare frumoasă, pantofiorii atât de mici şi de simpatici şi cu greu te îndepărtezi de rafturile cu îmbrăcăminte pentru bebeluşi fără să ai în braţe câteva sacoşe pline. Acorzi mai multă atenţie îmbrăcămintei, o speli şi o calci cu grijă şi îţi place să îl îmbraci pe bebeluş cu cele mai frumoase haine când ieşiţi din casă. Multe dintre aceste lucruri se vor schimba însă la al doilea copil. Grija pentru primul copil e şi mai mare, bebeluşul necesită multă atenţie şi nu-ţi rămâne la fel de mult timp să te ocupi în detaliu de hainele micuţului. Sunt spălate, călcate, dar nu aşezate la dungă în dulap cum erau la primul copil.

Lucruri pe care le faci diferit la al doilea copil – nu îţi mai este la fel de teamă de microbi

Nu puţine mame devin speriate şi chiar exagerate când vine vorba de contactul copilului cu microbii din jur. Să nu pună mâna pe jos, să te speli bine înainte să îl iei în braţe şi multe astfel de temeri. Dacă la primul copil ai dezinfectat cam toate suprafeţele pe care el le-a atins, ai spălat cu mare grijă hainele la temperaturi înalte şi ai şters fiecare jucărie de cinci ori înainte să o laşi pe lângă el, la al doilea copil lucrurile stau puţin diferit. Ai grijă să nu atingă lucrurile murdare, dar nu mai stai cu şerveţelele dezinfectante la fiecare pas cum era la primul copil. Se mai întâmplă ca, din când în când, să mai uiţi să ştergi căruciorul de cumpărături în care o să stea şi nu mai sari ca arsă de fiecare dată când pune mâna pe jos, după care o bagă în gură.

Standardele pentru curăţenia în casă se schimbă

Lucruri care se schimbă la al doilea copil? Cu siguranţă unul dintre ele este legat de curăţenia din locuinţă. Dacă la primul copil dădeai şi de mai multe ori pe zi cu aspiratorul (mai ales în perioada când a început să meargă singur) şi ştergeai fiecare colţ din casă de praf, la al doilea copil nu mai ai la fel de mult timp la dispoziţie pentru curăţenie, dar şi percepţia ta este alta. Clipele libere o să fie tot mai rare şi o să profiţi la maximum de ele. O să simţi nevoia să te odihneşti chiar şi pentru câteva secunde, mai ales că vasele din chiuveta de la bucătărie pot să mai aştepte.

Lucruri pe care le faci diferit la al doilea copil – nu mai faci poze la fiecare pas

Fiecare lucru pe care îl face nou primul copil trebuie imortalizat. Scoţi aparatul de fotografiat şi faci zeci de poze pe zi. Primul zâmbet, primul dinte, primii paşi, prima dată când învaţă să danseze… toate momentele stau la loc de cinste în albumul cu fotografii al familiei. Bine de ştiut este că la al doilea copil lucrurile nu mai sunt la fel. Încerci să surprinzi fiecare moment important din viaţa lui, dar parcă nu poţi să compari sutele de poze făcute la primul copil cu teancul de fotografii la cel de-al doilea.

Nu dispar temerile, dar nu mai sunt la fel de mari

La primul copil temerile sunt prea multe pentru a putea să fie numărate. Oare a mâncat suficient, ce poate să păţească dacă a dormit doar o oră, oare a băut prea puţină apă? Deşi nu dispar, astfel de temeri nu sunt prezente mai mereu la al doilea copil. Dacă la primul alergi să îl ridici atunci când cade pe jos, la al doilea copil deja eşti mai calmă, te uiţi să vezi dacă este în regulă, apoi îl întrebi şi pe el dacă este bine. Se răresc la al doilea copil şi episoadele de căutat noaptea pe Internet diferite simptome şi îţi dai mai uşor seama dacă are febră şi fără să foloseşti termometru intrarectal.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa