Nu apela la tentanta răzbunare! Este doar o armă care îţi atacă psihicul!

TOTUL DESPRE MAME
Razbunare | Totul despre mame
Răzbunarea nu este o soluţie!
Razbunare | Totul despre mame
Răzbunarea nu este o soluţie!

Eşti foarte obosită din pricina iureşului de acasă şi de la serviciu, iar cineva te-a supărat peste măsură? Nu apela la răzbunare! Aceasta va avea efecte nocive nu doar pentru cel pe care te răzbuni, dar şi pentru tine!

Răzbunare, dulce răzbunare se aude în mai toate filmele de la Hollywood, în care eroii cei buni apelează la aceasta pentru a face puţină ordine în haosul provocat de eroii cei răi. Deşi se poate ca răzbunarea să aducă satisfacţii de moment, studiile au demonstrat că, pe termen lung, are efecte nocive pentru cei care şi-a căutat dreptatea în acest fel.

Partea bună este că răzbunarea nu tentează pe oricine, ci mai mult pe cei cu firi emoţionale, care se lasă conduşi de propriile emoţii şi care acţionează de multe ori înainte fără să se gândească prea mult la consecinţe. Este important să înţelegem reacţiile şi gândurile care le generează, iar aşa vom putea să ne controlăm mult mai eficient acţiunile.

Analizează cu atenţie situaţia şi transformă răzbunarea într-o reacţie pozitivă

Un prim pas care trebuie făcut de către persoanele pe care le tentează răzbunarea este ca ele să înţeleagă că aceasta are în primul rând efecte autodistructive. Subiectul acesta i-a preocupat şi pe gânditorii celebri ai istoriei, unul dintre ei fiind Confucius, care spunea: “înainte de a porni într-o călătorie de răzbunare, sapă două morminte”. Tot despre răzbunare a vorbit şi Gandhi, care afirma că “dacă aplici soluţia ochi pentru ochi, întreaga lume va ajunge oarbă”. Deoarece răzbunarea se numără printre cele mai puternice instincte cu care ne confruntăm de-a lungul vieţii, nu degeaba se spune că ea îl “orbeşte” pe cel asupra căruia se îndreaptă.
După ani de studiu, cercetătorii au ajuns de-a lungul timpului la concluzia că răzbunarea este o formă prin care o persoană încearcă să-şi regleze conturile cu o altă persoană, iar aşa îşi justifică şi îşi scuză reacţia.

Kevin Carlsmith, profesor de psihologie la Universitatea Colgate, împreună cu un grup de colegi, a vrut să testeze dacă răzbunarea ajută oamenii să se simtă mai bine şi a inventat un joc de investiţii în care i-au implicat pe câţiva dintre elevi. Pentru aceasta, au creat două grupuri în care a fost infiltrat câte un cercetător ce a sfătuit membrii să investească egal. În momentul când s-a luat decizia finală, cercetătorii nu au mai urmat planul stabilit de ei, iar jucătorii au câştigat 2,51 dolari, în timp ce falşii consilieri au obţinut 5,59 dolari.

Profesorul Carlsmith le-a oferit participanţilor şansa de a se răzbuna pe cei care le trădaseră interesele, iar misiunea era să renunţe la o parte din suma câştigată. Surprinzător, toţi cei cărora li s-a propus au acceptat, dar au declarat mai apoi că s-au simţit mai prost decât şi-au imaginat.

Carlsmith a oferit şi câteva explicaţii pentru situaţie: când faci ceva împotriva persoanei care te-a deranjat, te vei gândi şi mai mult la situaţia neplăcută, iar starea de enervare te va urmări pentru o perioadă lungă de timp. Dacă ignori, acest moment, vei reuşi să îl depăşeşti mai uşor. Iată câteva soluţii ce merită puse în practică dacă vrei să treci peste această etapă.

Obişnuieşte-te cu ideea

Gândurile de răzbunare sunt, până la urmă, o componentă normală a firii umane, dar nu trebuie să devină o obsesie pentru tine. Încearcă să-ţi distragi atenţia de la ele făcând alte lucruri ori prin distracţie. Dacă te închizi într-o cameră şi faci tot felul de planuri mentale impotriva celui/celei care te-a rănit, nu rezolvi nimic.

Renunţă la acţiunea propriu-zisă

Ai observat şi tu că, atunci când îţi imaginezi felurile în care te poţi răzbuna pe cel/cea care ţi-a făcut rău, îţi face o deosebită plăcere? Vestea proastă este că satisfacţia se diminuează subit şi se transformă într-o povară imensă când pui în practică totul. Ai grijă că, odată ce ţi-ai pus în aplicare planul, nu te mai poţi întoarce şi o să-ţi fie foarte greu să mai ai vreodată  o relaţie cu acea persoană.

Timpul vindecă

Ştim cu toţii că o rană nu se vindecă peste noapte, dar se va vindeca cu siguranţă în timp. Lasă să treacă o perioadă mai mare de timp şi vei observa că pe măsură ce se întâmplă asta şi dorinţa de răzbunare scade sau chiar dispare complet.

Fă o recapitulare înainte de a te răzbuna

Eşti atât de orbită de planul tău de răzbunare, încât e posibil ca nici măcar să nu iei toate amănuntele în calcul. Se întâmplă să nu cunoşti pe de-a întregul situaţia şi trebuie să descoperi toate datele problemei. Se mai întâmplă ca persoana respectivă nici să nu fie atât de vinovată cum ar putea părea la prima vedere. Tocmai de aceea, înainte de a pune la cale orice, fă-ţi ordine în gânduri şi încearcă să porţi un dialog calm cu acea persoană. Aşa poţi să-ţi exprimi punctul de vedere, să-i oferi posibilitatea să-şi ceară scuze şi, poate, să descoperi cu surprindere că adevărul este altul.

Diana Marăşoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa