10 principii după care să-ți crești copilul

Ileana Mirescu
sa-ti cresti copilul

Noțiunea de parenting nu este atât de dificilă pe cât pare! Lucrurile au evoluat și e mult mai ușor acum să-ți crești copilul cât de bine poți, având atâtea informații la dispoziție. De ce să nu facem un efort de a ne crește copiii mai bine, mai echilibrați sau mai stabili emoțional decât am fost noi?

Cărți de parenting recomandate:

  1. Parenting necondiționat – de la recompense şi pedepse la iubire şi înţelegere
  2. Copii crescuți cu blândețe

Iată câteva principii după care să-ți crești copilul:

1. Succesul unui copil este influențat de părinți:

Că vrem sau nu să recunoaștem, succesul copilului poate fi influențat de felul cum îl creștem și pentru ca asta să devină realitate, trebuie să luăm răbdarea de mână, să le oferim curaj (chiar și atunci când noi suntem mai speriați decât ei), dar mai ales să le oferim încredere. Copilul nostru trebuie să știe că orice ar fi, noi vom fi acolo, oferindu-le sprijin. De asemenea, este important să îi asigurăm că nu e o tragedie să facă greșeli, dar că pentru fiecare greșeală trebuie să învețe ceva.

2. Oferă-i un motiv:

Doar pentru că suntem părinți sau adulți, nu este suficient pentru a-i obliga să învețe un lucru. Evită să folosești cuvintele pentru că așa spun eu, nici ție nu ți-ar plăcea să ți se spună asta, nu-i așa? Copilul vrea și merită să-i explici de ce trebuie să facă un lucru. Este mult mai ușor să-i explici de ce este bine să învețe limba română sau de ce ar trebui să știe să socotească, decât să-l obligi să o facă pur și simplu. Explică-i cu răbdare (atunci când are vârsta potrivită) că trebuie să-și strângă piesele de lego și la un moment dat vei avea o surpriză plăcută.

3. Comunică mai mult cu el:

Atunci când există o problemă sau un conflict, înarmează-te cu răbdare, căci până la urmă, vorbim despre cea mai importantă ființă din viața ta. Exprimă-ți sentimentele față de copilul tău, invită-l să te ajute atunci când ai nevoie, dar fii deschisă și către sugestiile lui. Un copil care participă în luarea unor decizii (oricât de nesemnificative ți s-ar părea ție) este mult mai motivat să se implice în acțiunile de zi cu zi.

4. Lasă-l să fie independent:

Mulți părinți fac greșeala de a confunda independența cu obrăznicia copilului. Lasă-l să fie independent. E în natura umană de a ne dori asta.

5. Permite-i să plângă:

Nu e nevoie să ne spună specialiștii că plânsul face bine. Amintește-ți cât de bine te-ai simțit când ai bufnit ultima dată în plâns! E o metodă bună de a-ți elibera hormonii de stres și de a scăpa de starea de agitație sau  prin care treci. Decât să-i spui să nu mai plângă, mai bine spune-i: „Poți să plângi, mami e aici orice ar fi.” Puteți face asta și când copilul are numai câțiva ani, dar și atunci când va fi adult. În fond, ce poate fi mai plăcut decât sentimentul că orice s-ar întâmpla, cea mai importantă ființă, mama, e acolo să ne sprijine?

6. Tratează-l cu respect:

Zilele trecute am auzit o mamă într-un salon de înfrumusețare întrebându-l pe băiețelul ei dacă e nesimțit. A picat cerul pe mine. Era replica ei la faptul că băiețelul ceruse să i se facă o creastă. Copilul ar trebui să se bucure de aceeași politețe pe care o folosim când comunicăm cu un străin! Tratează-l cu respect, explică-i, negociază. Ține cont de părerea lui și dacă nu-i place o propunere de-a ta, caută o cale de mijloc.

7. Fii pozitivă:

Așa cum noi ne simțim epuizați în preajma unor adulți care se plâng tot timpul, așa se va simți și copilul tău. Insuflă-i speranță și optimism. Îi va prinde bine atunci când o să treacă prin situații grele.

8. Nu-i cere perfecțiunea:

Există cineva perfect pe lumea asta? Nu. Și e bine să ne acceptăm așa cum suntem, cu bune și cu rele. Încearcă să nu fii atât de pretențioasă nici cu tine, dar nici cu piticul, altfel la prima dezamăgire nu va ști cum să iasă din impas.

9. Nu-i rezolva tu problemele:

Știu că ți se rupe sufletul atunci când îl vezi suferind sau când pur și simplu îi este greu, dar nu-i rezolva tu problemele. Ajută-l cel mult să o ia pe drumul cel bun și să-și găsească singur soluțiile pentru problemele lui. Va crește și va avea nevoie de asta.

10. Nu-i rupe aripile:

Copiii visează mult, noi am uitat de mult să facem asta. Nu-i frânge aripile dacă visează să devină pictor, medic sau astronaut. Nu-i spune că nu va avea un viitor din ceea ce își dorește el pentru că nu știm niciodată ce ne rezervă ziua de mâine. Important este să facă ceea ce îi place, iar banii vor veni și ei la momentul potrivit.

Puteți descoperi multe modalități eficiente de a comunica și relaționa cu cei mici din colecția de parenting a editurii noastre ZYX Books  Cărțile care au revoluționat parentingul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa