Să învățăm din greșeli!

Să învățăm din greșeli/Totul despre mame
Să învățăm din greșeli/Totul despre mame

Să învățăm din greșeli/Totul despre mame

Toată lumea face greșeli. Important este ce facem cu ele.

Vă povesteam într-un articol anterior că nu sunt mamă încă, ceea ce a dus desigur la câteva nemulțumiri. Sunt de acord cu mamele care spun că este nevoie de experiență pentru a putea da sfaturi. De asemenea, sunt de acord că teoria și practica nu sunt întotdeauna pe aceeași lungime de undă. Însă dincolo de asta, cred că este important să ne amintim de copilăria noastră, de greșelile părinților noștri, de reacțiile noastre, de ceea ce am simțit noi atunci când lucrurile nu au mers ca la carte, dar mai ales este important să facem schimb de locuri. Pune-te întotdeauna preț de o secundă în locul copilului tău și te asigur că veți avea cea mai frumoasă relație. Imaginează-ți ce-ar simți copilul din tine și-l vei înțelege.

Lipsa de răbdare, atenție și comunicare inhibă orice copil

Mama mea a devenit mamă la 20 de ani și spunea întotdeauna așa: „Eu nu am avut niciodată libertate acasă și nici bani, copiii mei nu vor simți neajunsurile astea”. Uneori a greșit, alteori nu. A greșit pentru că a crezut că banii sunt foarte importanți, dar a avut dreptate oferind libertate pentru că, de fapt, mi-a oferit încredere. Poate că n-am avut relația ideală mamă-fiică, poate că ne-am dat bătăi de cap una alteia, ne-am reproșat lucruri, dar am învățat una de la alta. Am învățat că nimic nu poate fi mai benefic decât comunicarea, am învățat să avem răbdare una cu alta, am învățat să ne iertăm reciproc și să ne cerem scuze de fiecare dată când stresul își spune cuvântul. Mi-a luat 19 ani să învăț că nu am niciun motiv să-i ascund lucruri și știți de ce? Pentru că atunci când venea istovită de la muncă, nu mai avea suficientă răbdare. Lipsa de răbdare, atenție și comunicare inhibă orice copil, indiferent de personalitatea lui, indiferent dacă îi arăți sau nu că-l iubești. Pur și simplu se instalează o teamă că nu va fi înțeles.

Note mici la școală? Știți câți copii fac o adevărată tragedie dintr-o notă mică? Se întâmplă de frică. De frică să nu dezamăgească, de frică să nu fie bătuți, de frică să nu fie respinși de cele mai importante ființe din viața lor: părinții. Știți câți copii de nota 10 ajung să-și rateze viitorul? Mulți. Încurajează-l să muncească pentru rezultatele lui. Dezvoltă-i apetitul pentru acumularea informațiilor și nu pentru o notă pe-o hârtie.

“Dar cum să fac asta? Când?” Oricum. Oricând. Învață-l matematică prin joacă. Fii tu vânzătoarea și lasă-l pe el să fie cel care cumpără. Dă-i o sumă de bani și spune-i că își poate cumpăra trei dulciuri de banii respectivi, apoi dă-i doar două produse. La final explică-i de ce este important să știe să socotească și ce ar trebui să facă. Explică-i totul cu răbdare și întreabă-l dacă vrea să vă mai jucați încă o dată.

Cum să fii o mamă mai bună?

Vorbește-i încontinuu și învață din greșeli. Nu degeaba se scriu cărți despre cât de importantă este comunicarea în relații, la birou, într-un colectiv, cu copiii. Învață să-i vorbești încă de când îl ții în pântece. Vorbește-i și când ți-e bine și când ți-e rău și nu-ți subestima copilul. Pune-i întrebări, stârnește-i curiozitatea și oferă-i întotdeauna răspunsuri. Se va simți apreciat și respectat. Va simți că e important. Sigur că asta nu-ți oferă certitudinea că va avea un comportament ireproșabil, dar până la urmă asta înseamnă relația mamă-copil. Să învățăm din greșelile fiecăruia, să le acceptăm și să nu lăsăm să treacă nicio zi fără a ne arăta dragostea unul față de celălalt.

Relația mamă-copil este unică și e bine să învățăm din greșeli. Nu rata nicio șansă de a te bucura de ceva atât de special, chiar dacă uneori cedezi presiunilor, chiar dacă uneori emoțiile pun stăpânire pe rațiune. Mame, tați, copii. Toți greșim. Important este ce facem apoi cu greșelile noastre.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa