Și mamele se confruntă cu anxietatea de separare. Cum să o depășești, fără să o transmiți copilului

Ramona Dinescu

Anxietatea de separare apare în cele mai multe cazuri la cei mici, la vârste foarte fragede. Însă, foarte multe mame, atunci când se despart de copiii lor, suferă și ele de aproximativ aceleași simptome. Cum poți să depășești momentul?

În momentul în care ți-ai lăsat copilul la grădiniță sau creșă pentru prima dată, ai făcut probabil foarte multe eforturi ca să-l ajuți să se adapteze și să nu sufere după tine. Însă, dacă ești ca cei mai mulți dintre noi, părinții, mai mult ca sigur nu te-ai putut abține să nu verși măcar o lacrimă.

Psihologii de la ahaparenting.com consideră că foarte mulți părinți suferă și ei de anxietate de separare față de copiii lor și oferă o serie de soluții pentru a reuși să depășești mai ușor aceste momente. Ca și în cazul copiilor, primul sfat este să începi să-ți formezi ritualuri de despărțire. Acestea te vor ajuta și pe tine, dar și pe cel mic.

Anxietatea de separare este o situație normală

Treaba ta ca mamă este să fii tot timpul acolo pentru copilul tău și să-l protejezi. Te străduiești din greu să ai o relație apropiată cu el. Cu siguranță te vei întrista atunci când trebuie să te desparți de le și te vei îngrijora legat de starea lui. Nu te rușina, așa te-a proiectat natura.

Un alt sfat este să-ți gestionezi sentimentele în privat pentru că doar așa îi vei arăta copilului că nu are nici un motiv de teamă. Copiii culeg orice indiciu pe care noi, adulții, îl lăsăm în urmă, așa că nu te poți aștepta ca micuțul să meargă înainte, să se joace cu ceilalți copii dacă te vede pe tine cu lacrimi în ochi atunci când îți iei la revedere

Multe mame se supără atunci când copiii se agață de ele și nu vor cu nici un chip să le lase să plece. Amintește-ți doar că cel mic are de luptat cu anxietatea de separare, nu exagerează. În așa fel lucrurile devin mai greu de suportat atât pentru el cât și pentru tine. Așadar, nu-i spune copilului că vei fi în parcare în fața școlii și îl vei aștepta dacă are nevoie de tine. Mai bine spune-i că vei veni la sfârșitul zilei să-l iei acasă.

Ai încredere în copilul tău și în natură!

Natura i-a proiectat pe copii să se agațe de părinți pentru a fi protejați, dar să și înceapă să exploreze în momentul în care încep să se simtă în siguranță. Dacă îți faci griji legate de faptul că trebuie să-ți lași copilul la grădiniță, este o altă formă de a arăta că nu ai încredere că se va descurca. Atâta vreme cât ai încredere în educatoare sau învățătoare, atunci poți avea încredere că lucrurile se vor rezolva.

Și dacă tot a venit vorba de persoana căreia în încredințezi copilul, înainte de orice decizie, ar fi bine să faci cunoștință cu aceasta.

Asigură-te că ajungi cu câteva minute mai devreme la grădiniță!

Dacă vei ajunge mai devreme la copilul tău, nu-ți imagina că el se va obișnui așa. Va aprecia doar că ai venit după el. În plus, asigură-te că timpul pe care îl petreceți apoi împreună este unul de calitate. Astfel, cel mic va ști că el înseamnă foarte mult pentru tine. Jucați-vă, râdeți, îmbrățișati-vă! Vă ajută pe amândoi să depășiți tensiunea separării.

Organizează-te de cu seara pentru a face față anxietății de separare

Dacă dimineața este în întârziere, cu siguranță nu vei avea suficientă răbdare cu copilul. Fă-ți o listă cu ce ai de făcut, cu lucrurile care nu suferă amânare și încearcă să le prioritizezi. Nu uita ca în fiecare zi să-ți alegi măcar un moment al tău de relaxare: o baie fierbinte, prânzul cu un prieten sau cititul unei cărți seara.

Majoritatea părinților realizează, la un moment dat, că au nevoie și de alte lucruri care îi pasionează în afară de copiii lor. A renunța la ele nu este benefic nici pentru copii, nici pentru părinți. Copiii noștri au nevoie ca noi să fim bine din punct de vedere psihic și emoțional, pentru a avea grijă de ei și pentru a le insufla o stare de siguranță.

Așadar, poate unul dintre cele mai importante sfaturi, atunci când suferi de anxietate de separare, este să te gândești că trebuie să ai și tu o viață pe care să o trăiești cât mai frumos.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa