Știi să-ți asculți copilul? Sfaturi și idei

Alexandra Irimiea
asculti copilul

Stai de vorbă cu copilul tău, dar oare știi să-l asculți? Iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta să devii un mai bun ascultător.

Doar pentru că îți întrebi copilul cum a fost la școală sau la grădiniță, nu înseamnă că îl asculți. Trebuie să ai răbdare, să pui întrebări și să-i acorzi toată atenția ta.

A fi un bun ascultător este una dintre cele mai importante calități pe care un om le poate avea, totuși atât de mulți dintre noi nu ne pricepem la asta. Motivul nu este pentru că am fi răi, ci pentru că nimeni nu ne-a învățat cum se face sau poate nu am fost ascultați.

Așadar, tendința este să socializăm pentru a vorbi mai degrabă decât pentru a asculta. Vrem să-i vedem pe ceilalți, dar suntem reticenți atunci când vine vorba să-i auzim.

A fi un bun ascultător ține de educație. Din păcate, sunt atâtea cărți care ne învață să vorbim în public, să fim oratori excelenți, dar foarte puține sau deloc despre cum să ascultăm.

Iată care sunt trăsăturile unui bun ascultător și ce face el pentru a ne face să ne simțim mai bine după ce am vorbit cu el. Aplică sfaturile acestea practice și în relația cu copilul tău dacă vrei să-i fii confident, dacă îți dorești ca el să-ți spună mereu ce îl preocupă sau ce probleme are.

1. Un bun ascultător are grijă de tine ca de un ou

Uneori este dificil să ne exprimăm în legătură cu lucrurile care ne deranjează, de aceea avem nevoie de încurajări care să ne facă să ne ducem ideile la bun sfârșit, de cineva care să spună: „hai, zi mai departe”, care ne întreabă detalii, care ne face să ne dăm seama de ce anumite idei sau acțiuni sunt importante pentru noi. Cumva, această persoană este similară unui psiholog pentru care tu ești în centrul atenției, care este dispus să-ți asculte problemele și care vrea să te ajute. Încearcă să fii această persoană pentru copilul tău. Atunci când vezi că ceva îl deranjează, stai de vorbă cu el și ascultă ce are de zis. Ia-l ușor și încurajează-l să spună tot ceea ce simte și gândește. Oferă-i atenția ta 100% ca să simtă că este într-adevăr ascultat.

2. Un bun ascultător cere clarificări

De reținut faptul că un bun ascultător nu doar ascultă, ci pune și întrebări. El caută să afle explicații pentru lucrurile care te deranjează. Dacă cel mic îți spune că nu mai vrea să se joace cu cel mai bun prieten al lui, atunci încearcă să descoperi care sunt motivele, ce s-a întâmplat recent între ei, ce s-a schimbat. În felul acesta îl vei ajuta să realizeze care este, de fapt, problema și să găsească și o soluție pentru ea.

3. Un bun ascultător nu ține lecții de morală

Da, știu, tu ești părintele și ai tendința să-i ții lecții celui mic despre cum trebuie să se comporte, cum să se îmbrace, ce să zică sau să facă, însă dacă vrei să-ți spună deschis problemele și ofurile lui, dacă vrei fii un bun ascultător pentru el, atunci renunță la tonul moralizator. Arată-i, în schimb, empatie pentru greșelile pe care le-a făcut și ajută-l să le îndrepte. În felul acesta va simți că este ascultat și va știi cu cine va putea vorbi data viitoare când este în impas. Poți să-l înveți lecții și fără să ai un ton moralizator sau acuzator.

4. Un bun ascultător nu-și condiționează afecțiunea

Tendința noastră este să credem că dacă cineva nu este de acord cu noi, atunci ne critică, însă un bun ascultător îți va spune că relația voastră nu se schimbă doar pentru că are idei diferite. Ca părinte, arată-i copilului tău că iubirea ta pentru el nu este condiționată de ceea ce face sau spune. Tu îl iubești oricum, chiar dacă nu ești de acord cu el.

Atunci când suntem în compania unui bun ascultător simțim o plăcere puternică, dar de multe ori nu ne dăm seama ce face persoana asta de este totul așa de frumos. Însă dacă ajungem să conștientizăm această plăcere, poate îi vom întoarce favorul cu altă ocazie. Fiind un bun ascultător pentru copilul tău, îi arăți astfel cum se face și va învăța, la rândul lui, să fie și el un bun ascultător. Data viitoare când te va vedea că ești supărată, va știi cum să te asculte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa