5 dureri pe care nu trebuie să le ignori

TOTUL DESPRE MAME
dureri

Fiecare dintre noi a experimentat tot felul de dureri: o durere de cap, de stomac sau de spate care a trecut fără să mergem la medic și fără să facem vreun tratament special. Am ignorat-o și a trecut. Dar ce e de făcut atunci când ne confruntăm cu o durere care revine sau persistă? Ei bine, în acest caz nu trebuie să o neglijăm, deoarece poate fi semnul unei afecțiuni grave.

Durerile pot fi acute sau cronice

Specialiștii spun că este esențial să știm să deosebim durerile acute de cele cronice. Durerile acute apar din senin, pot fi ușor de diagnosticat și de tratat, în timp ce durerile cronice persistă, se întind pe perioade lungi de timp și sunt rezistente la tratamente.

Cel mai adesea, experimentăm dureri acute, care vin și pleacă. Medicii ne avertizează că și aceste dureri pot fi periculoase și în spatele lor se pot ascunde probleme de sănătate. Este foarte important să fim atenți cu sănătatea noastră și, de îndată ce avem semne de întrebare în ceea ce privește o durere, să mergem la medic.

Iată o scurtă listă cu cinci tipuri de dureri pe care nu ar trebui să le ignorăm niciodată:

5 dureri care pot ascunde probleme grave de sănătate:

1. Dureri severe de cap

Durerile de cap foarte puternice, care apar din senin, pot fi mai mult decât simple dureri care vin și pleacă. Migrenele puternice pot fi semnul unui anevrism cerebral (care poate duce la infarct). Durerile de cap însoțite de pierderi de vedere temporare și amețeli pot fi semnul unui preinfarct. Migrenele dese și puternice pot anunța în cazuri foarte rare o tumoră cerebrală.

2. Senzații de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor

Când stai prea mult în aceeași poziție, riști să-ți amorțească mâinile sau picioarele și să simți acele furnicături neplăcute cauzate de scăderea circulației sângelui. În cazul în care aceste senzații apar din senin, fără să ai o poziție vicioasă a corpului, de vină poate fi o afecțiune a nervilor, numită neuropatie periferică. Aceasta apare în urma unor accidente sau a aplicării unei presiuni ridicate asupra nervilor, care într-un final se alterează. Alte cauze ale apariției neuropatiei periferice sunt diabetul, abuzul de alcool sau deficitul de vitamina B12.

3. Dureri abdominale puternice

Durerile abdominale pot fi cauzate de o masă prea copioasă sau, din contră, de lipsa mâncării. Când însă aceste dureri apar fără să fii într-una din aceste situații, înseamnă că ceva ar putea fi în neregulă. Specialiștii spun că disconfortul abdominal poate fi dat de unele probleme ale rinichilor, plămânilor sau uterului. De asemenea, durerile în zona pelviană dreaptă pot fi semnul unui apendice inflamat. În schimb, durerile în zona abdominală superioară pot indica o inflamație a pancreasului.

4. Dureri și sensibilitate în zona sânilor

Se întâmplă ca femeile să experimenteze dureri la nivelul sânilor pe perioada ciclului menstrual, din cauza fluctuației de hormoni. Dacă însă descoperi zone sensibile sau dureroase la nivelul sânilor, este cazul să-ți faci un consult medical pentru a elimina orice bănuială de cancer de sân.

5. Dureri de spate, în zona lombară

Cei mai mulți dintre noi au experimentat măcar o dată acele blocaje groaznice de spate, în special în zona lombară. Cel mai adesea, durerile de spate sunt date de adoptarea unei poziții vicioase și de stat prea mult la birou. Dar se întâmplă, uneori, ca durerile de mijloc să fie date de probleme la nivelul rinichilor, așa că nu este bine să le neglijezi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa