Pericole pentru bebeluși, ce pot apărea de Crăciun

Ramona Dinescu
pericole

Pericolele din casă sunt multe atunci când trebuie să avem grijă de un copil mic. Dar acestea se pot multiplica mai ales în perioada Crăciunului.

De Crăciun toată lumea este preocupată de atmosfera instaurată în familie, de brad, de cadouri, de aranjatul mesei de sărbătoare. O mică neatenție din partea părinților, poate fi un pericol pentru un bebeluș.

Sărbătorile cu un bebeluș în căutarea aventurii pot părea o experiență deprimantă. Piese de jucării mici, bomboane tari sau lipicioase în brad, ornamente ce se pot sparge, lumânări aprinse sau plante otrăvitoare precum vâscul, pot face ca acest sezon să pară un teren minat.

Cum să treceți peste sărbători în siguranță? Va trebui să fiți mai vigilenți decât în mod obișnuit, mai ales dacă petreceți Crăciunul cu alți prieteni sau cu familia, cu oameni care nu sunt la zi cu ultimele tehnici de adaptare a căminului la nevoile unui bebeluș, astfel încât acesta să fie în siguranță.

Îmi amintesc când erau copiii mei foarte mici și plecam în vizită la bunici, la tot pasul părea că-i paște un pericol. Mai ales de Crăciun. Bunicii și oamenii mai în vârstă, în general, nu realizează și nu conștientizează pericolul la care îi expun pe copii. De exemplu, într-un an, în preajma Crăciunului, eram la bunicii paterni și, într-o fracțiune de neatenție, unul dintre copiii mei era cu un cuțit în mână, cuțit pe care îl lăsase bunica alături de platoul de prăjituri, gândindu-se că era unul cu vârful rotunjit. Iar sărbătorile în familie îi atrag de obicei pe adulți în tot felul de discuții și situații și este de ajuns o secundă de neatenție pentru a avea loc o tragedie.

Iată, din experiența mea de mamă și din ce am mai auzit și de la alți prieteni, la ce trebuie să fim atenți pentru a evita accidentele atunci când, pe lângă masa de Crăciun, trebuie să avem grijă și de un bebeluș:

Pericolele de foc

Mare atenție la lumânări sau orice alte obiecte aprinse. Toate acestea trebuie ținute cât mai departe de copil. Dacă sărbătoriți Crăciunul acasă, poate nu ar strica să renunțați măcar anul acesta la lumânări. Iar dacă aveți un șemineu și aveți de gând să petreceți ceva timp în fața lui, căutați din timp un ecran de protecție și păstrați chibriturile sau brichetele acolo unde copilul nu poate ajunge. Mare atenție la sobe. Părinții mei au sobe în casă și de câte ori mergem acolo, nu mă pot dezlipi nici o secundă de copii, de teamă să nu deschidă ușa sau cine știe ce să mai facă.

Obiecte periculoase

Copiii puțin mai mari, cei trecuți de 2-3 ani, se pot cățăra cu ușurință pe mese sau scaune ca să ajungă la sertare sau dulapuri unde știu ei că păstrezi bunătățile de Crăciun. Amintește-ți de acele opritori care sunt de aur atunci când îți dorești ca cei mici să nu deschidă sertare sau dulapuri. De asemenea, nu lăsa cuțite, foarfece sau obiecte cu care s-ar putea răni la îndemâna lor, mai precis pe masă, deoarece în acel loc vor ajunge cu ușurință. Nu lăsa băuturi sau mâncăruri din care copilul ar putea bea sau mânca, mai ales dacă nu sunt pentru vârsta lui.

Pericolele cablurilor electrice

Acasă, nu neapărat de Crăciun, ascunde toate cablurile electrice după mobilă sau cumpără un dispozitiv ce le poate încorpora pe toate. Nu ține decorațiuni pe podea sau oriunde la îndemâna copilului, decorațiuni pe care le-ar putea băga în gură. Dacă petreceți Crăciunul în altă parte, fii și mai atentă la ceea ce face copilul tău. Din nou, ca exemplu, este casa părinților mei, unde toate cablurile electrice merg pe lângă perete și sunt prinse cu niște ținte de care copiii se pot agăța foarte ușor. Și din acest motiv trebuie să fiu în permanență cu ochii pe ei.

Pericolele cu plantele

Așează-le astfel încât copilul să nu poată ajunge la ele (într-un loc în care nici nu se poate cățăra la ele) orice fel de plante de sărbătoare ce pot fi otrăvitoare sau orice altă plantă decorativă înfășurată în folie sau decorată cu fundițe (acestea din urmă pot fi băgate în gură de către copil și se poate îneca).

Contrar credinței populare, Crăciunița (acea floare de ghiveci cu frunze roșii și verzi) nu este otrăvitoare (deși seva ei poate provoca iritații ale pielii) dar vâscul și alte soiuri asemănătoare lui sunt toxice. Asigură-te că nu sunt la îndemâna copilului sau, și mai bine, pentru precauție, anul acesta folosește alte decorațiuni.

Pericolele din cuptor

Bucătăria este un loc foarte popular în timpul sezonului de sărbătoare. În afară de aragaz și cuptoare încinse, un copil mic se poate repezi sau sări în fața unui adult care gătește sau care transportă un vas cu mâncare fierbinte. Poți preveni astfel de accidente dacă îl ții pe cel mic departe de bucătărie, cel puțin în situațiile periculoase și îl poți face să participe oferindu-i și lui o bucătărie a sa de jucărie.

Pericolul genților și sacoșelor

Nu uita că gențile celor care vin în vizită și pungile de cumpărături sunt foarte tentante pentru un copil mic și nu au fost securizate până acum. Roagă-i pe cei care vă vizitează să-și pună gențile într-un loc sigur astfel încât copilul să nu poată ajunge la medicamente, farduri, rujuri sau alte obiecte interzise ce se găsesc în mod obișnuit în genți.

Dacă mai ai și alte idei, te rugăm să ni le împărtășești și astfel, cu puțină atenție și vigilență vom petrece un Crăciun în siguranță alături de copiii noștri.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa