7 concepții greșite despre sănătate

Alexandra Constantin

Nu puţine sunt concepţiile pe care le avem când vine vorba de sănătate. Dintre acestea, multe sunt transmise din generaţie în generaţie. Îţi spunem în rândurile de mai jos care dintre ele sunt unele dintre acele concepții greșite pe care, la un moment dat, cu toții le-am luat în seamă. 

O cură cu vitamina C ajută la prevenirea răcelii

Deseori, administrarea de vitamina C este asociată cu întărirea sistemului imunitar, respectiv o mai bună protecție împotriva răcelilor şi a gripei. Dar asta nu înseamnă că dacă obişnuieşti să iei zilnic suplimente ce conţin vitamina C înseamnă că nu o să mai răceşti, potrivit www.e-sante.fr. Rezultatele unei cercetări realizate recent au arătat că această vitamină poate reduce riscul de apariţie a răcelilor, dar numai la anumite categorii de persoane. Mai exact, printre acestea se numără cele care sunt supuse stresului fizic şi psihic.

Simţi că răceşti? Un pahar de alcool te ajută să te pui pe picioare

Deşi din bătrâni se crede că o cană de vin fiert în care ai pus mirodenii te scapă de răceală, specialiştii sunt de cu totul altă părere. Băuturile alcoolice slăbesc mai mult organismul, ceea ce face ca el să facă mai greu față bolii. În plus, un consum frecvent de alcool poate favoriza apariția mai multor probleme de sănătate, printre care cele digestive, cardiovasculare, ale ficatului și chiar cancer.

Laptele, soluția ideală în caz de intoxicație

În popor există credința că laptele este de ajutor atunci când o persoană a înghițit o substanță toxică. Indiferent de tipul de lapte, acesta nu poate atenua efectele pe care o substanță chimică le poate avea asupra sănătății. Nu ezita să mergi la camera de gardă sau să suni la ambulanță în cazul ingerării accidentale a unei astfel de substanțe.

Rupi un fir de păr alb și vor apărea și altele

Aspectul alb al părului se datorează faptului că celulele pigmentare de la baza fiecărui folicul nu mai sunt funcționale. Ruperea unui fir de păr alb nu poate favoriza apariția altora, așa cum se crede în popor. La rândul lor, firele de păr albe vor continua să apară doar atunci când celulele de la baza foliculilor de păr nu vor mai fi funcționale.

Este bine să induci starea de vomă atunci când ai băut ceva toxic

Și această idee este una greșită. Voma nu poate ajuta la evacuarea substanței toxice ingerate, ci poate avea ca efecte creșterea contactului dintre mucoasa stomacului și substanța nocivă. Iar acest fapt poate face ca riscul de apariție a mai multor afecțiuni să fie mai ridicat, respectiv afectarea de la nivelul organelor să fie mai mare.

Lumina este slabă atunci când citești? Îți va fi afectată vederea

Luminozitatea redusă nu poate afecta sănătatea retinei. În schimb, cititul în astfel de condiții poate face ca mușchii oculari să facă un efort mai mare, iar acest lucru duce la apariția oboselii oculare, dar și a durerii de cap și a stării de vomă.

Medicamentele din plante sunt sigure

Chiar dacă pe prospectul suplimentelor din plante scrie că sunt 100% naturale asta nu înseamnă că nu există contraindicații. De exemplu, mai multe capsule din plante sau care conțin uleiuri esențiale nu sunt indicate pe perioada sarcinii, în timpul alăptării, copiilor mici sau dacă există cazuri de alergii la anumiți compuși. Cel mai indicat este să ceri sfatul unui fitoterapeut înainte de a începe un tratament pe bază de plante.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa