Sport iarna. Cum să rămâi în formă în sezonul rece

Raluca Dumitrică
sport iarna Piscină mamă cu copil
Iarna nu-i ca vara, dar înotul, tenisul sau fotbalul se pot practica la fel de bine în orice anotimp! Iată de ce e bine să faci sport iarna!

Iarna nu-i ca vara, dar înotul, tenisul sau fotbalul se pot practica la fel de bine în orice anotimp! Fă sport iarna!

Dacă eşti genul de persoană care se gândeşte numai la sezonul estival, atunci acest articol îţi va veni ca o mănuşă, pardon, ca un costum de baie! Iată de ce e bine să faci sport iarna!

Ziua mai scurtă, aglomeraţia deprimantă din oraş şi temperaturile atât de mici, încât un calorifer dogoritor şi un ceai fierbinte sunt tot ce îţi doreşti, reprezintă motive suficient de serioase ca să te facă să intri într-o stare de depresie şi să-ţi pierzi puţinul timp liber pe care îl ai visând la plaje însorite. Dar nu dispera! În loc să jeleşti după terasele şi locurile cu nesfârşite posibilităţi de joacă la care puteai merge cu toată familia în sezonul estival, mai bine te orientezi către activităţile pe care le poţi face în interior alături de cei mici şi care îţi pot da impresia unei veri infinite.

Sport iarna – Înotul şi sănătatea

O fi fost Poseidon zeul marii, dar Sulis Minerva, cineva care ne înţelege mai bine, aşadar, e zeiţa băilor termale şi, prin extensie, putem s-o intitulăm şi zeiţa piscinelor. De aceea, în loc să ne aducem aminte cu nostalgie de talasoterapia şi de aerosolii pe care îi făceam la mare, să ne canalizăm energiile spre practicarea unor activităţi acvatice care se pot pune în aplicare cu succes în anotimpul rece şi care ne vor aduce, la rândul lor, multe beneficii. Şi, cum piscine în interior sunt destul de multe, nu numai în Bucureşti, ci şi în restul ţării, o serie de şedinţe de înot cu sau fără instructor, în funcţie de necesităţi, e mai mult decât binevenită.
Nu uitaţi că la aceste şedinţe de înot pot merge nu numai copilaşii care au câţiva ani, ci şi bebeluşii. Pentru aceştia înotul este nu numai o rememorare a vieţii intrauterine, ci şi un prilej de deprindere a unor gesturi noi, prin care se descoperă pe ei înşişi şi prin care învaţă să elimine teama de apă, pe care mulţi copii o manifestă la momentul băiţei.

Avantajele înotului:
– Aduce un plus de energie şi de flexibilitate;
– Întăreşte musculatura;
– Remediază problemele de postură provocate de deviaţii ale coloanei verterbrale;
– Îmbunătăţeşte funcţiile aparatului respirator şi ale celui cardio-vascular;
– Corectează problemele cauzate de artrită.

O dată imersat şi în funcţie de cât de mult intră apă, corpul îşi reduce greutatea fantastic de mult, procentual. Dacă vă veţi scufunda până la brâu, corpul va fi cu 50% mai uşor, iar, dacă vă veţi lăsa doar capul la suprafaţă, veţi reuşi să vă diminuaţi greutatea cu aproximativ 90%. Asta înseamnă că veţi putea să  efectuaţi activităţi fizice fără suprasolicitarea osaturii.

Sport iarna – Tenisul, sportul alb care se poate practica chiar în anotimpul alb

Unul din cele mai elegante sporturi de vară este tenisul, supranumit şi sportul alb datorită culorii echipamentului sportiv, obligatoriu alb încă din a doua jumătate a secolului al 19-lea. Dacă atunci când ne gândim la tenis vedem brusc terenurile însorite de la Roland Garros sau Wimbledon, care găzduiesc competiţii sportive în lunile mai, iunie şi iulie, când vremea este prielnică sportului în aer liber şi savurării în tribune a unui cocktail răcoros, ce-ar fi să recreaţi această imagine şi când afară e frig?

Avantajele tenisului:
– Terenurile de tenis acoperite pot oferi la orice oră bucuria unui meci câştigat, ba mai mult, topirea  kilogramelor nedorite, care se depun, de obicei, mult mai repede iarna decât vara;
– Mobilitate crescută;
– O mai bună gestionare a reflexelor;
– Viteză sporită în mişcare;
– Musculatură tonifiată;
– Agilitate.

Sport iarna – Fotbalul, la fel de atractiv şi sub acoperiş

Mamele de băieţi au în mod cert un motiv în plus să fie necăjite că e frig: puştii lor nu mai pot juca fotbal, sportul lor preferat. Nicio problemă, fotbalul se poate practica bine-mersi şi în interior. Vestea bună este că nu numai şcoala poate găzdui partide de fotbal, ci şi un teren acoperit sau o sală de sport care are şi teren special amenajat şi unde balonul rotund poate fi rostogolit în fel şi chip, spre bucuria copiilor.
Dacă şi acestui sport i se pot atribui beneficiile pe care le regăsim la disciplinele sportive de mai sus, faptul că este un sport de echipă îi mai adaugă nişte avantaje sociale, emoţionale şi fizice.

Avantajele fotbalului:
– Prin includerea celui mic într-o echipă copilul învaţă să fie generos;
– Copilul nu mai are teama de a se simţi izolat şi îşi poate controla mai bine timiditatea;
– Învaţă că normalitatea stă nu numai într-o victorie, ci şi într-o înfrângere;
– Totodată,  dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la o echipă poate contribui şi la întărirea stimei de sine.

Puteţi şi voi să profitaţi de pe urma acestei experienţe! Participând la meciurile ce se vor crea ad-hoc, pe terenul la care mergeţi, vă veţi simţi mult mai aproape de cel mic, care va aprecia implicarea voastră în pasiunile lui.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa