Cum se face o autoexaminare corectă a sânilor

TOTUL DESPRE MAME

Anual, în România, peste 6000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, majoritatea într-o fază avansată, când posibilitățile de tratament sunt foarte restrânse. Dacă este descoperit și tratat din timp, cancerul de sân este vindecabil.

Primii pași în lupta împotriva cancerului de sân îi reprezintă autoexaminarea lunară și examinarea anuală de către un specialist.

Să te obişnuieși să îţi examinezi sânii te poate ajuta să te familiarizezi cu felul în care aceştia arată şi se simt în mod normal. Astfel, devine mai uşor să îți dai seama dacă apare ceva neobişnuit.

De ce am nevoie de autoexaminarea sânilor?

Dacă te duci pentru un consult anual la un medic, acesta îţi va examina sânii pentru a-ţi evalua starea de sănătate şi pentru a se asigura că toate modificările sunt normale. Medicul îţi poate recomanda să începi să te obişnuieşti să îţi examinezi singură sânii şi îţi poate arăta cum să faci acest lucru.

Autoexaminarile pot ajuta femeile să detecteze chisturi sau alte probleme benigne (necanceroase) de sân. De asemenea, le pot ajuta pe unele femei să depisteze cancerul de sân din timp.

O autoexaminare a sânilor durează doar câteva minute. Deşi poate părea ciudat la prima vedere sau incomod, aceasta este o abilitate de care te poţi folosi pe tot parcursul vieţii pentru a te asigura de sănătatea sânilor tăi.

Cum să îmi examinez sânii?

Este o idee bună să îţi examinezi sânii o dată pe lună, şi ar fi logic să alegi să o faci în aceeaşi zi a fiecărei luni, întrucât sânii se schimbă la fiecare ciclu menstrual. Cel mai potrivit timp pentru a face o examinare, este aproximativ la o săptămână după ce îţi vine menstruaţia.

Sunt două părţi la o examinare a sânilor: cum arată și cum se simt la palpare

Prima parte este uşoară. Înainte să îţi pui sutienul, stai în picioare sau pe un scaun în faţa oglinzii, cu mâinile relaxate de o parte şi cealaltă a corpului. Asigură-te că eşti într-un loc bine luminat. Priveşte-ţi cu atenţie sânii. Vezi ceva anormal, cum ar fi o schimbare la modul în care arată sfârcurile? Există adâncituri în piele?

Apoi priveşte-te din unghiuri diferite şi poziţii ale braţelor diferite. Ţine-ţi mâinile de o parte şi cealaltă a corpului, ridică-le deasupra capului, pune-ţi-le în şolduri (pentru a întări pereţii musculari ai pieptului), şi apleacă-te. Căută să vezi dacă depistezi adâncituri sau schimbări la nivelul pielii. Sânii arată diferit de la caz la caz, aşa că e bine să ştii cum arată ai tăi.

Următoarea parte este să-ți palpezi sânii

Aşază-te pe spate, cu o pernă sau un prosop sub unul din umeri. Pune-ţi mâna respectivă sub cap. Examinează-ţi sânii unul câte unul. Dacă începi cu cel drept, pune o pernă sub umărul drept, ridică mâna dreaptă, plaseaz-o sub cap, şi palpează-te cu stânga.

Folosindu-te de buricele celor trei degete mijlocii, palpează făcând mişcări circulare cât mărimea unei monede. Deplasează-te în sus şi în jos, din partea exterioară a sânului (dinspre axilă) înspre mijlocul pieptului, asigurându-te că acoperi toată suprafaţa sânului. Examinează de la claviculă până la torace. Observă ce se simte normal şi ceea ce crezi că este diferit de ultima dată de când ţi-ai examinat sânii.

Foloseşte diferite feluri de presiune – uşoară, medie şi fermă. Aceasta îţi va permite să simţi diversele straturi ale ţesuturilor mamare. Începe cu presiune uşoară, şi continuă să apeşi moderat până simţi şi cele mai adânci ţesuturi. Când termini de examinat sânul pe de-a-ntregul, foloseşte-ţi degetul arătător şi degetul mare pentru a strange uşor sfârcul şi a vedea dacă observi vreo schimbare. Pune-ţi apoi mâna stângă sub cap şi începi a-ţi examina în mod similar sânul stâng.

Cât timp te palpezi, ar fi bine să nu îţi iei mâna de pe sân, în aşa fel încât să nu ratezi nicio porţiune. Ar fi bine să îţi verifici şi subţiorile pentru a vedea dacă există umflături. Femeile care au sânii mari ar trebui să îşi palpeze sânii cât timp stau culcate pe o parte, iar apoi să schimbe poziţia.

Pe măsură ce îţi examinezi sânii, e posibil să simţi nişte umflături. Acestea, de regulă, sunt normale – la fel ca multe alte lucruri, sânii sunt unici. Unii sunt mari, alții mici. Unii sunt simetrici, alţii mai puţin. Unii sâni sănătoşi pot prezenta multe umflături la palpat, iar alţii să nu aibă deloc.

Semnale de avertisment

Dacă simţi o umflătură neobişnuită la unul din sâni, nu te panica. Există câteva afecțiuni comune pot cauza umflături la nivelul sânilor, cum ar fi excrescenţele necanceroase (fibroadenoame) sau chisturile mici (modificări fibrochistice), ce tind să varieze în mărime, în funcţie de ciclul unei femei.

Modificările fibrochistice sunt normale. De fapt, peste jumătate din toate femeile le au. Sunt în strânsă legătură cu ciclul hormonal asociat cu menstruaţia. Modificările fibrochistice se amplifică în principiu chiar înainte sau la începutul menstruaţiei.

Dacă simţi un nodul la sân, discută cu medicul tău pentru a vedea dacă este cauzat de una din aceste probleme comune. Dacă ai modificări fibrochistice sau alte probleme care îţi îngreunează efectuarea unei examinări, medicul te poate ajuta.

Infecţiile şi accidentăile la sân ar putea provoca, de asemenea, noduli.

Dacă ai oricare din aceste probleme, trebuie să discuţi cu medicul tău:

  • durere în piept, care pare că nu are legătură cu menstruaţia;
  • umflătură nouă sau o altă schimbare la piept;
  • un sân roşu, fierbinte sau umflat;
  • secreţie lichidă sau sângeroasă din mamelon;
  • un nodul la axilă sau în apropierea claviculei;
  • orice alte nelămuriri ai avea cu privire la sânii tăi.

Scopul unei autoexaminări este de a te obişnui cum modul în care arată şi se simt sânii tăi. Cu cât îţi cunoşti mai bine corpul, cu atât sunt mai mari şansele să fii sănătoasă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa