Beneficiile ghimbirului

Raluca Dumitrică
ghimbir-totul-despre-mame

Nu e o plantă extrem de cunoscută la noi, dar beneficiile ghimbirului ar trebui să o facă din ce în ce mai folosită!

Originară de pe continentul asiatic, ghimbirul este o plantă foarte aromată, a cărei rădăcină s-a dovedit în sute de ani de întrebuințare unul dintre cele mai bune remedii pentru numeroase probleme de sănătate ale copiilor şi adulților. În plus, aroma deosebită a ghimbirului transformă pe loc preparatele culinare şi le oferă acestora nu numai un gust inconfundabil, ci şi proprietăţi curative! Haideţi să vedem cum putem folosi planta parfumată şi cum ne putem bucura cu toţii de beneficiile ghimbirului!

Ghimbirul, un super-aliment

Dacă ar fi să facem un clasament ale celor mai importante alimente ce nu ar trebui să lipsească din bucătăria noastră, atunci ghimbirul s-ar află pe unul dintre locurile fruntaşe. Rizomul său, adică acea rădăcină a lui, este plină de proprietăţi atât sub formă proaspătă, cât şi sub formă uscată şi transformată în pulbere. Nu este de neglijat nici varianta lui lichidă, obţinută prin presarea sa. Ghimbirul conţine potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, seleniu, fosfor, sodiu, acid folic, riboflavină, vitamina C, vitamina E, vitamina B6, dar şi uleiuri volatile, toate putând acţiona favorabil asupra organismului nostru.

Cele mai comune întrebuinţări

Compoziţia ghimbirului îl face să fie foarte mult folosit cu rezultate excelente în tratarea problemelor de stomac, a indigestiilor (aşadar nu ocoliţi ghimbirul în această perioada de sărbători!), a balonării şi chiar a diareii. Beneficiile ghimbirului se mai pot observa şi în tratarea greturilor matinale din timpul sarcinii, când nimic nu pare să atenueze starea de rău a viitoarei mame. Ghimbirul face minuni şi în cazul artritei şi al durerilor musculare, dacă vă confruntaţi cu ameţeli şi oboseală, în cazul unei răceli păcătoase de sezon, a durerilor menstruale şi a infecţiilor urinare ale aparatului genital feminin, dar se utilizează cu succes şi pentru tratarea unor arsuri minore ale pielii. Nu în ultimul rând, ghimbirul poate contribui la topirea kilogramelor, dar reuşeşte, pe de cealaltă parte, să stimuleze apetitul, în cazul în care la mijloc este vorba despre o inapetență crescută.

Cum să foloseşti ghimbirul în bucătărie

Ghimbirul poate fi folosit în diferite moduri şi în bucătărie, fiind unul dintre condimentele de bază din preparatele asiatice. El îşi păstrează proprietăţile şi îşi face treaba atât în varianta proaspătă, tăiat bucăţele mici (atenţie, însă, că ghimbirul este iute, aşadar nu vă năpustiţi asupra unei bucăţi mari din această plantă!), cât şi dacă este transformat în pudră şi încorporat în diferite reţete a căror preparare necesită sau nu foc. Este folosit pentru aromatizarea instant a dulciurilor, pentru că are un gust în care se combină aroma dulceagă, cea iute şi cea acrişoară, merge în combinaţii cu piureuri de legume, oferă o savoare aparte cărnii, dar se potriveşte tare bine cu orezul şi în paharele de vin fiert. Nu în ultimul rând, nu vă temeţi să beţi un ceai cu ghimbir şi să savuraţi pe îndelete aroma să puternică şi de neratat, care ne îmbie la relaxare şi linişte.

Citeşte şi:
Limonadă pentru detoxifiere
Când îi dăm bebeluşului mâncare condimentată?
Mere coapte cu orez
Arsurile la stomac în sarcină

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa