Cum se manifestă bolile copilăriei la adulți

Alexandra Ion

Bolile copilăriei la adulți au de cele mai multe ori manifestări mult mai violente, iar riscul complicațiilor este foarte mare.

Oricât ar părea de ciudat, e posibil, adult fiind, să faci rubeolă, rujeolă sau varicelă. Bolile copilăriei pot apărea la vârsta adultă, oricând, și la 20, și la 30, 40 sau 50 de ani.

Una din caracteristicile bolilor copilăriei este că acestea lasă o imunitate pe viață. Copiii care au făcut ”la momentul potrivit”  aceste boli virale eruptive vor avea imunitate împotriva agenților patogeni, toată viața. În cazul adulților care nu au făcut bolile copilăriei, în copilărie, riscul ca acestea să apară rămâne valabil toată viața lor.

Efectiv, riscul de a face bolile copilăriei la adulți depinde doar de gradul de imunitate al fiecăruia.

De cele mai multe ori contactarea agentului patogen nu produce boala, dar dacă acesta infectează organismul într-o perioadă delicată, cu imunitate scăzută, după alte infecții, bolile copilăriei la adulți au manifestări deosebit de agresive. De exemplu, dacă după o viroză severă, intri în contact cu un copil care are oreion, rubelolă, rujeolă sau varicelă, șansele să faci boala sunt foarte mari. Soluția este imunitatea artificială prin vaccinuri care protejează perfect și complet împotriva acestor boli eruptive, cunoscute sub numele de bolile copilăriei.

Un adult a cărui imunitate este scăzută din cauza tratamentelor pe bază de cortizon, în cazul celor care fac chimioterapie, a celor care iau medicamente supresoare după transplant de organe, persoanele bolnave de diabet, persoanele supraponderale și femeile însărcinate sunt mult mai predispuse de a face bolile copilăriei, dacă nu au fost vaccinați sau dacă nu au făcut bolile respective în copilărie.

Partea cea mai gravă este nu boala în sine, ci riscul unor complicații extrem de severe care pot degenera în afecțiuni cronice.

Pancreatita, meningita, otita sau zona zoster sunt doar câteva dintre complicațiile care apar la bolile copilăriei la adulți.

Varicela implică riscul de a dezvolta zona zoster pe suprafețe extinse, iar contactată în timpul sarcinii, dezvoltă defecte congenitale la făt, precum dezvoltarea anormală a creierului sau a membrelor. Practic varicela și sarcina sunt incompatibile!

Oreionul la vârsta adultă poate provoca sterilitate la bărbați, pancreatita la ambele sexe sau orhita (inflamaţia testiculelor) și ooforita (inflamația ovarelor).

Rubeola, una dintre cele mai ușoare boli ale copilăriei, poate provoca avort femeilor însărcinate sau poate da malformații grave, uneori incompatibile cu viața, fătului.

Banalul pojar, cea mai frecventă boală eruptivă a copilăriei poate produce hepatită, otită, sinuzită, pneumonie, iar în cazurile grave chiar complicații cardiace severe și meningită.

Cea mai bună cale de evitare a acestor probleme serioase este vaccinarea.

Oricum în cazul femeilor care vor să să conceapă un copil imunizarea preventivă împotriva varicelei și a rubeolei este mai mult decât necesară, dacă nu există o imunitate naturală dobândită în copilărie.

Citește și: Tot ce trebuie să ştii despre bolile copilăriei.

Nu uita să ne dai like pe Facebook pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa