Ce este vulvodinia și cum se tratează?

Ramona Dinescu
vulvodinia

Femeile diagnosticate cu vulvodinia se plâng de dureri cronice în zona vulvei, fără a ști cu exactitate cauza. Până nu de mult, medicii nu recunoșteau această afecțiune pentru că durerea apare fără să fie rezultatul vreunei tumori, infecții sau vreunui edem.

 

Vulvodinia reprezintă un subiect tabu și multe dintre femeile care se confruntă cu ea nu prea îndrăznesc să discute despre acest subiect. Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției durerilor deși specialiștii depun toate eforturile pentru a găsi cel mai bun tratament.

Vulvodinia poate afecta femeile de orice vârstă, de la adolescente și până la cele trecute de vârsta menopauzei, iar dacă în trecut se credea că poate fi mai frecventă în cazul femeilor caucaziene, azi, este general valabilă indiferent de rasă.

Tipuri de vulvodinie

Vulvodinia afectează vulva, partea externă a organului genital feminin. Aceasta include labiile, clitorisul și deschiderea vaginală.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, cea care ne-a dat toate detaliile acestui material, ne-a spus că se cunosc două tipuri de vulvodinie:

–          Vulvodinia generalizată se caracterizează prin dureri apărute în diferite zone ale vulvei, în momente diferite durerile vulvare pot fi constante sau pot apărea din când în când. Atingerea sau presiunea pot declanșa sau nu durerea.

–          Sindromul vulvar vestibular este caracterizat de durere la nivelul deschiderii vestibulare, adică la intrarea în vagin. Apare adesea ca o senzație de arsură, de multe ori dacă se pune presiune asupra zonei sau în timpul contactului sexual.

Posibile cauze ale vulvodiniei

Medicii nu cunosc cauzele vulvodiniei și nu există dovezi că unele infecții precum bolile cu transmitere sexuală pot cauza vulvodinia.

Cercetătorii încearcă să stabilească posibilele cauze, iar printre acestea se pot număra:

–          Leziuni ale nervilor sau iritații

–          Un răspuns anormal al uneor infecții sau traumatisme la nivelul celulelor vulvare

–          Factori genetici ce determină vulva să nu răspundă bine la o inflamație cronică

–          Hipersensibilitate la candidoză

–          Spasme musculare

–          Alergii sau iritații la chimicale sau alte substanțe

–          Schimbări hormonale

–          Abuzuri sexuale în istoric

–          O utilizare prea mare a antibioticelor.

Simptomele și semnele care indică vulvodinia

Simptomele aceste afecțiuni de obicei debutează brusc și pot dura câteva luni sau chiar ani. Iată care sunt cele mai des întâlnite simptome:

–          Arsură, înțepătură sau roșeață

–          Durere pulsatilă

–          Mâncărime.

În funcție de descrierile făcute de paciente, simptomele vulvodiniei se pot resimți continuu sau din când în când, în timpul unor activități precum exercițiile fizice, contact sexual sau chiar mers (unele femei se plâng de dureri și atunci când se odihnesc), în timpul mersului pe bicicletă, în timpul inserării unui tampon sau chiar în timp ce stau jos pe scaun.

Cel mai bun tratament

Deși nu este o afecțiune gravă care să-ți pună viața în pericol, vulvodinia este destul de neplăcută și poate influența extrem de tare și negativ viața femeii.

Pentru că nu există cauze cunoscute, nu există nici tratament. De aceea, îngrijirea atentă din partea pacientei poate duce la ușurarea simptomelor. Femeile cu vulvodinie trebuie să identifice ce remediu are efect și ajută la îndepărtarea durerilor.

Dacă ai vulvodinie, trebuie în primul rând să încerci să îndepărtezi factorii iritanți precum anumite săpunuri, medicamente sau geluri de duș. Folosește doar detergenți de rufe avizați de Societatea de Dermatologie, hârtie igienică fără parfum, lenjerie intimă din bumbac.

Pentru ameliorarea durerilor poți încerca următoarele remedii:

–          Folosește un lubrifiant în timpul contactului sexual

–          Așează-te într-un lighean cu apă rece sau caldă

–          După contactul sexual aplică puțină gheață învelită într-un prosop sau ceva cald.

Când spun că nu există tratament, medicii se referă și la faptul că nu există medicamente care să trateze vulvodinia. Poți încerca o combinație de remedii și să vezi care funcționează cel mai bine și pentru că te poate afecta și emoțional, nu ar strica să încerci o terapie la psiholog.

Până atunci mai poți încerca niște anestezice locale, creme cu estrogen, anticonvulsive sau, la recomandarea medicului, intervenția chirurgicală în cazul sindromului vulvar vestibular, operație ce presupune înlăturarea țesutului dureros.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa