Chistul ovarian: care sunt cele mai frecvente complicații

Ramona Dinescu
chistul ovarian totul despre mame

Chistul ovarian reprezintă o formațiune umplută cu lichid poziționată în interiorul sau la suprafața unuia dintre ovare. Dacă apar complicații ale chisturilor ovariene, este important să știi ce ai de făcut deoarece viața ta poate fi pusă în pericol.

Foarte multe femei se confruntă la un moment dat în viață cu chisturile ovariene, însă cele mai multe sunt asimptomatice, nu crează nici un disconfort și dispar de la sine. În cazul în care apar complicații, este o urgență medicală. Află mai multe despre acest subiect!

În cele mai multe dintre cazuri,  după cum afirmă Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, chisturile ovariene nu se manifestă în niciun fel și trec de la sine fără nici un tratament. Singurele simptome apar atunci când chisturile cresc în dimensiuni și se poate simți disconfort în zona abdominală sau o nevoie mai mare de urinare din cauza presiunii ce apare pe vezica urinară și în cazurile în care apar complicații.

Chisturile ovariene apar ca rezultat al funcționării normale a ciclului menstrual și se numesc chisturi funcționale ce dispar după cel mult trei cicluri.

Există și alte feluri de chisturi, nerelaționate cu funcționarea ciclului, dar acestea sunt foarte rare și pot ridica probleme doar atunci când cresc prea mult în dimensiuni: chistul dermoid, chistadenoul și chistul endometriozic.

Ceea ce este cu adevărat periculos la chisturile ovariene sunt complicațiile, situațiile în care acestea se răsucesc, se rup sau se infectează.

Torsiunea pediculului: când chisturile ovariene se răsucesc

Chistul ovarian care crește în dimensiuni și ajunge la aproximativ 4,5 cm în diametru poate duce la situația în care ovarul se mișcă din poziția lui obișnuită. Acest lucru poate duce la o rotație sau răsucire parțială sau totală a ovarului, de multe ori împreună cu trompa uterină. Această complicație se numește torsiunea pedicului și este destul de periculoasă deoarece restricționează circulația sângelui către ovar, ceea ce poate atrage după și necroza ovariană sau moartea țesutului ovarian. Aceasta din urmă ar putea avea un impact negativ asupra fertilității.

Dacă este netratată, această complicație poate  duce la alte probleme medicale serioase, cum ar fi infecții și septicemie. Au fost multe cazuri în care torsiunea pediculului a fost cauza leziunilor sistemului urinar și al cheagurilor de sânge apărute pe venele ovariene. Această ultimă complicație poate fi acompaniată de cheaguri de sânge la plămâni sau embolie.

Specialiștii susțin că de obicei chisturile apărute pe ovarul drept sunt mult mai predispuse la răsucire, deoarece colonul sigmoid restricționează în mod natural mobilitatea ovarului stâng.

Deși această complicație poate apărea la orice vârstă, cele mai întâlnite cazuri au fost la femeile de vârstă fertilă. De asemenea, sarcina poate fi un factor ce influențează torsiunea pediculului din cauza creșterii în volum a ovarelor.

Această complicație se manifestă simptomatic de cele mai multe ori prin dureri acute, intense în partea inferioară a abdomenului, dureri ce persistă sau care se instalează în timpul mișcărilor. Durerile se pot resimții până la spate, pe zona coapselor sau zona pelviană și pot fi însoțite de stări de greață și vomă.

Torsiunea pediculului este o urgență medicală și necesită imediat consultul unui specialist, iar tratamentul se face doar pe cale chirurgicală, recomandată fiind laparoscopia.

Ruptura chistului ovarian

Ruptura chistului ovarian apare atunci când una sau mai multe formațiuni cu lichid se desprind brusc de ovar. Dacă se întâmplă acest lucru, se resimte o durere acută, chinuitoare la nivelul abdomenului inferior. Viața pacientei poate fi pusă în pericol deoarece lichidul poate ajunge în cavitatea stomacului și poate duce la hemoragie internă și septicemie. Ca și în cazul torsiunii pediculului și această complicație poate ridica problema infertilității ulterioare. Este o situație ce implică mai des ovarul drept și, pe lângă durerile mistuitoare, asemănătoare celor menstruale, dar de o intensitate mult mai mare, pot apărea și simptome adiționale precum stări de greață, vomă, slăbiciune, amețeală sau leșin.

Chiar dacă simptomele sunt asemănătoare cu cele unui chist ovarian care nu s-a rupt, trebuie acordată o atenție sporită simptomelor deoarece ar putea indica sângerări interne grave.

În astfel de situații, medicul ar trebui să fie capabil să excludă din start posibilitatea unei sarcini ectopice, să găsească cele mai bune soluții medicamentoase pentru calmarea durerilor și să asiste pacienta pentru a o stabiliza hemodinamic. În cele mai multe cazuri este necesară doar o supraveghere medicală, în timp ce în altele este nevoie de intervenție chirurgicală laparoscopică.

În concluzie, în cazul chisturilor ovariene nu este necesar să se ajungă la complicații și dureri insuportabile, mai ales dacă sunt supravegheate de medicul specialist în timpul controalelor de rutină.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa