Tot ce trebuie să ştii despre chisturile ovariene

Ramona Dinescu
chisturile-ovariene-totul-despre-mame

Chisturile ovariene reprezintă o patologie des întâlnită în special la femeile aflate la vârsta reproducerii, însă ținută sub control, această afecțiune nu pune mari probleme

Chistul ovarian reprezinta de fapt un produs natural al ovulației apărut în urma întârzierii fertilizării și trecerii organismului prin multe cicluri ovulatorii. Anticoncepționalele, sarcina și alăptarea sunt motive de inhibare a ovulație ceea ce reduce riscul apariției chisturilor ovariene. De obicei, chisturile ovariene sunt de două feluri: funcționale și anormale. Chisturile funcționale sunt cauzate de funcționarea anormală a ovarelor, în cele mai multe cazuri, sunt asimptomatice, dar în cazul rupturii sau sângerării ele se pot manifesta cu durere, după cum am aflat de la Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate.

Ce sunt chisturile ovariene anormale?

Chisturile ovariene anormale sunt cauzate de creșterea anormală a celulelor, dar nu sunt neapărat canceroase. Cu toate acestea, dacă se rup sau dacă se torsionează, se poate să aveți nevoie urgent de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea chistului.
Ruptura unui chist ovarian poate fi consecința efortului fizic intens, traumatismelor sau a contactului sexual. Durerea din ruptura de chist ovarian dispare de la sine de obicei în decurs de o săptămână. Sângerarea unui chist ovarian se produce în interiorul acestuia, transformându-l într-un chist solid. Hemoragia unui chist ovarian se rezolvă de la sine în decurs de 1-2 luni, fără a apărea complicații sau a fi necesară vreo intervenție terapeutică.

Durerea din chisturile ovariene poate fi însoțită de alte simptome: cicluri menstruale neregulate, durere la contactul sexual sau la defecație, greață și vărsături, balonare. Chisturile ovariene se diagnostichează la examenul ginecologic și prin ecografie abdominală. În cele mai multe cazuri, chisturile ovariene nu necesită nicio intervenție terapeutică, ci doar o atentă monitorizare. Ameliorarea durerii asociate chisturilor ovariene se poate obține prin administrarea de pilule contraceptive. Pilulele contraceptive previn ovulația, reducând astfel apariția de chisturi noi. Extirparea chisturilor ovariene se poate face prin laparoscopie.

Diagnosticul chisturilor ovariene

Diagnosticul chisturilor ovariene se face prin metode imagistice, având în vedere că simptomatologia este destul de vagă. Cel mai frecvent este folosită ecografia (fie cu sonda abdominală, fie cu sonda transvaginală, aceasta din urmă fiind mai fidelă, pentru vizualizarea ovarelor). Se pot observa diverse mase chistice de dimensiuni mai mari sau mai mici (de obicei chisturile funcționale nu depășesc 3–5 cm în diametru), care modifică structura ovarului, sau prin care ovarul însuși vine în contact cu alte organe pelvine. Se poate aprecia conținutul unui chist ca fiind omogen (cel mai frecvent întâlnit în chisturile seroase), sau neomogen (chist dermoid, endometrioza).

Un aspect aparte îl deține sindromul ovarului polichistic, unde, ecografic, se descrie un ovar mărit de volum, neregulat ca și contur și cu multiple formațiuni mici, chistice. Se mai poate recurge și la tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară, dar doar în cazul în care sunt implicate şi alte viscere vecine ovarului.

Care este tratamentul pentru chisturile ovariene?

Tratamentul acestei patologii se stabilește în funcție de situația dată. În cazul chisturilor funcționale, de obicei un se recomandă nici un tratament deoarece acestea se retrag de la sine, în maxim 6 luni de la apariție, chisturile funcționale fiind cele mai des întâlnite.

De obicei se recomandă control ecografic la fiecare trei luni pentru ca medicul să poată stabilii dacă apar modificări în diametru, atunci fiind nevoie de un tratament contraceptiv sau chirurgical.

Tratamentul contraceptiv este de obicei combinat (estrogen cu progesteron) deoarece ajută la accelerarea regresiei chisturilor. Tratamentul chirurgical se face laparoscopic, prin incizie clasică sau prin aspirare.

Riscuri pentru sarcină

Chisturile ovariene, ca orice altă afecțiune a ovarului poate pune în pericol fertilitatea. Iar acest lucru se întâmplă în special din cauza modificărilor hormonale la care este supus organismul tău. Însă, ținută sub control, această patologie se poate retrage fără problema și se sarcina se poate instala atunci când îți dorești.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa