Cremele de soare homemade: aliat sau dușman al pielii?

Delia Grigoroiu
Creme de soare home made Totul despre mame

Cremele de soare homemade sunt o opțiune sigură pentru întreaga familie?

Ce înseamnă o cremă de soare homemade, ce factor de protecție are, cât este ea de eficientă? Sunt cremele de soare făcute acasă o opțiune eficientă pentru întreaga familie, inclusiv pentru copii?

Pentru că avem din ce în ce mai multe posibilități de a cumpăra creme de soare homemade – la târguri, magazine bio reale sau virtuale – sau chiar de a le manufactura noi însene, i-am cerut Alexandrei Săceanu, creatoarea produselor Lia, delicii pentru piele, informații complete despre siguranța pe care cremele de soare homemade ne-o pot oferi și despre felul în care se utilizează aceste produse, astfel încât să nu aibă nimeni de suferit.

ABC-ul cremelor de soare homemade

Cum putem afla cu exactitate factorul de protecție al unei creme de soare homemade?

Problema produselor cu factor de protecție este destul de delicată. Pentru cine nu știe, valoarea factorului de protecție nu indică „puterea de acoperire”, ci perioada, în minute, în care pielea este protejată. De pildă, o piele care, neprotejată, se înroșește în 2 minute va fi protejată timp de o jumătate de oră cu o cremă de protecție cu factor 15 (15 x 2 = 30) și aproximativ o oră și jumătate cu o cremă cu factor de protectie 50 (50 x 2 = 100). În plus, e bine de știut că nicio cremă cu protecție solară nu protejează în proporție de 100%.

În cazul cremelor făcute în casă, este practic imposibil să deteminăm cu exactitate factorul de protecție, ceea ce înseamnă că reaplicarea va trebui făcută la intervale regulate (cam 45-60 de minute) pentru a se asigura protecția potrivită.

Ce ingrediente să urmărim atunci când citim eticheta cremelor de soare homemade?

Legat de ingrediente: marea majoritate a produselor de protecție solară fabricate acasă conțin filtre solare minerale – oxid de zinc și oxid de titan – care, combinate în anumite procente, pot oferi un factor de protecție de maximum 30. E de preferat ca produsul să conțină unturi și uleiuri vegetale de calitate (shea, cocos, măsline, susan, macadamia) antioxidanți (vitamina E, sâmburi de zmeură, morcovi, rodie) și, fie oxid de zinc ca unic ecran (care este singurul ecran eficient împotriva UVA și UVB), fie o combinație între oxid de zinc și oxid de titan.

Dacă produsul este fabricat de către o prietenă, o persoană de încredere, este suficient ca pe etichetă să apară lista completă de ingrediente și termenul de valabilitate, eventual și ceva indicații privind modalitatea de păstrare.

Dacă ne achiziționăm o cremă cu protecție solară din comerț, indiferent că magazinul este fizic sau virtual, sau dacă produsul este convențional sau handmade, eticheta produsului trebuie să respecte toate prevederile legale: datele producătorului, lista de ingrediente INCI, numărul lotului, data de expirare, condiții de păstrare, și, cel mai important valoarea factorului de protecție.

Însă, dacă tot se dorește o alternativă la produsele din comerț, este de preferat să ne facem singuri aceste produse. Sunt site-uri de specialitate atât românești, cât și din afară, care dau rețete testate și cantități precise, plus pașii care trebuie respectați pentru producția unui astfel de produs.

„O cremă făcută în casă, un produs cosmetic creat „de la zero” e avantajos pentru că ne dă posibilitatea de a alege cele mai blânde ingrediente.”

Optând pentru creme de soare homemade evităm toate ingredientele nocive, printre care se numără și filtrele chimice, din cremele de soare convenționale ?

Există foarte multă confuzie atunci când se vorbește despre „ingredientele nocive” și „chimicalele periculoase” din produsele cosmetice. În Uniunea Europeană, piața produselor cosmetice este foarte strict reglementată. Pentru a putea fi pus pe piață, un produs cosmetic trebuie riguros testat iar siguranța lui trebuie demonstrată cu ajutorul unui raport privind evaluarea riscului pentru sănătatea umană. După părerea mea, produsele cosmetice sunt, în general, unele dintre cele mai sigure produse de larg consum.

Asta nu înseamnă că ele nu pot conține ingrediente cu potențial alergen sau iritant, aspect de care trebuie să ținem seama în momentul în care cumpărăm orice produs cosmetic pentru copii, inclusiv o cremă cu protecție solară. Spre exemplu, coloranții, alcoolul denaturat sau parfumurile sintetice dintr-un produs de protecție solară convențional sunt ingrediente mai periculoase pentru pielea copilului decât unele filtre chimice.

Așadar, o cremă făcută în casă, un produs cosmetic creat „de la zero” e avantajos pentru că ne dă posibilitatea de a alege cele mai blânde ingrediente și, fără îndoială, filtrele fizice (minerale) sunt mult mai blânde decât cele chimice sintetice. Asta nu înseamnă că trebuie să ne ferim cu orice preț de produsele profesionale. Indiferent de marca sau proveniența produsului, alegeți unul cu minim de ingrediente iritante, care conțin ingrediente antioxidante și calmante.

Orice tip de produs de protecție solară ați alege pemtru copil, asigurați-vă că acesta conține cel puțin un filtru solar (mineral sau chimic). Unturile și uleiurile vegetale, indiferent de tip, NU oferă protecție solară sigură. (Atenție la mitul conform căruia uleiul de măsline protejează piele de efectele soarelui!)

Există un mit printre mame cum că aceste creme handmade pot face mai mult rău decât bine și că pot da arsuri grave. Este acesta doar un mit sau există niște adevăr la mijloc?

Bineînțeles că un produs destinat protecției solare care nu este atent formulat (sau aplicat corect) poate lăsa neprotejată pielea sensibilă a copiilor. Rămasă neprotejată, pielea se va arde. Numai că nu crema, ci soarele puternic provoacă arsuri grave.

Iată 5 reguli simple pentru a ne proteja alunițele de soare.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa