Cum arată înțepăturile de purici și de alte insecte cu care cei mici se pot întâlni

Odată cu venirea verii, revine și coșmarul bubițelor pe care mai ales înțepăturile de purici și țânțari le lasă pe pielea copiilor. Află cum arată fiecare.

Ramona Dinescu
înțepături purici
Nimeni nu scapă de înțepături purici sau alte insecte. Iată cum arată fiecare și ce ai de făcut.

Înțepături de purici și de insecte în general pot fi adesea dureroase, însă insecta care ne-a ciupit fuge înainte ca durerea să înceapă și atunci, cu greu putem determina natura ei. În multe cazuri, faptul că nu știm ce insectă ne-a înțepat, poate duce la complicații serioase.

Dacă tu sau copilul tău ați fost înțepați de ceva și nu știți de ce insectă anume, specialiștii de la familyshare.com au alcătuit o listă cu cele mai comune înțepături, periculoase și mai puțin periculoase, astfel încât să poți acționa rapid pentru a evita complicațiile.

Ploșnița de pat

Înțepătură ploșnița de pat

Problema cu aceste insecte este aceea că apar numai noaptea când noi dormim. Atunci când ciupesc, ele lasă o substanță care amorțește zona afectată, făcându-ne să simțim durerea și disconfortul mult mai târziu, după ce insectele au dispărut și nu le mai putem găsi.

Ploșnițele de pat se ascund în saltele, așternuturi, în locuri întunecate și dacă se poate și umede, cu atât mai bine. Atunci când ciupesc, o fac de trei, patru ori în același loc pe piele. Lasă în urmă puncte roșii ce pot provoca multe mâncărimi.

Înțepăturile de păianjen

Înțepătură de păianjen

Două dintre cele mai periculoase înțepături de păianjen vin de la Văduva neagră și de la Păianjenul cu cruce. Și lor le place să se ascundă în întuneric, locuri umede, iar mușcăturile lor pot fi mortale dacă nu sunt tratate imediat.

Ca să identifici o mușcătură de păianjen, privește cu atenție zona afectată a pielii. Dacă vezi două puncte roșii, cere ajutor imediat, mai ales dacă ai trecut prin zone faimoase pentru păianjenii veninoși.

Mușcătura de căpușe

Mușcătura de căpușă

Dacă înțepătura de căpușă se infectează, poate deveni extrem de periculoasă. Poate ajunge la sistemul nervos și poate duce la paralizie dacă e lăsată netratată.

Dacă ai stat pe afară pentru multă vreme, în locuri unde de obicei trăiesc căpușe, este important să îți verifici pielea cu atenție pentru a te asigura că nu se ascunde nici o căpușă sub ea. Se pot înfige sub pielea capului, așa că este musai să verifici peste tot. Important este că nu ciupește și apoi fuge. Căpușa rămâne sub piele și trebuie scoasă.

Înțepăturile de albine sau viespi

Înțepătură de albină sau viespe

Înțepăturile de albine sau viespi pot fi extrem de dureroase pentru unele persoane, dar și mortale pentru cei care sunt alergici la aceste insecte.

Înțepătura are un punct roșu, iar zona dimprejur se umflă și se decolorează. Dacă nu știi dacă tu sau copilul tău sunteți alergici la veninul de viespe sau albină, trebuie să vă supravegheați cu atenție în cazul unei înțepături pentru a observa reacțiile ulterioare. Dacă aveți mai multe simptome decât durerea, trebuie să mergeți de urgență la medic.

Înțepăturile de furnici

Înțepături de furnici

Înțepăturile furnicilor roșii sunt extrem de dureroase și deranjante, mai ales dacă pielea se infectează și se inflamează. De obicei, arată ca niște blistere, ca niște capete de ace de gămălie puroioase, iar zona pielii dimprejur este roșie. Deși sunt foarte dureroase, durerea trece repede.

înțepături de purici

Înțepături de purici

Poți spune că ai fost ciupit de purici după mâncărimile care rămân în urmă. La fel ca ploșnițele de pat, puricii apar în grup și pot infecta atât animalele cât și oamenii. Însă, chiar dacă sunt enervante, aceste ciupituri nu prezintă nici un pericol.

Cum se previn înţepăturile de purici şi muşcăturile insectelor în general

În cazurile în care se știe că cel mic are reacţii alergice severe, se poate achiziționa un kit special care trebuie ţinut la îndemână (mai ales în deplasări), care conține epinephrine (o injecție) și un antihistaminic. Pentru astfel de cazuri se recomandă și terapia de desensibilizare: după ce se fac teste pentru a se stabili la ce tip de venin este copilul sensibil, se injectează progresiv venin.

  • Aplică pe pielea copilului și nu numai produse de protecţie înainte de a merge în pădure sau în alte zone în care puteţi veni în contact cu insecte. Folosește-le după recomandările înscrise pe etichetă, mai ales când e vorba despre copii mici.
  • Folosește o concentraţie mai redusă la copii și nu pune astfel de creme pe mâinile copiilor mici, pentru că adesea îşi pun mâna în gură.
  • Când ajungeți acasă, spălaţi din abundență cu apă şi săpun zonele pe care aţi dat cu astfel de creme pentru insecte.
  • Purtaţi haine colorate şi lungi cum ar fi pantaloni şi tricoruri cu mânecă lungă când mergeți în spații unde sunt insecte multe.
  • Întotdeauna mergeţi cu gemurile maşinii închise.
  • Nu puneţi alimentele pentru picnic decât atunci când sunteţi gata să mâncaţi şi strângeţi imediat ce aţi terminat.
  • Evitaţi să daţi din mâini pentru a alunga insectele. Mai degradă, retrăgeţi-vă încet şi calm.
  • Dacă nu ştiţi ce a cauzat o muşcătură/înțepătură, este important să urmăriţi zona pentru a vă asigura că nu se infectează. Dacă rana e deschisă, mergeţi la un medic pentru că este posibil să fie o muşcătură de păianjen otrăvitor. 

Pentru a fi cât mai bine informată despre acest subiect, îți recomandăm și următoarele articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa