Cum am descoperit ce alimente îi afectau comportamentul fiului meu urmărindu-i obrajii

Alexandra Constantin
mama si copil bucatarie

Știam că fiul meu are o sensibilitate când vine vorba de lactate încă de pe vremea când era bebeluș. Mai târziu mi-am dat seama că și alte alimente îi fac rău. Obrajii lui arătau asta.

Știam de ceva timp de sensibilitatea copilului la produsele lactate, dar am crezut că lucrurile se vor schimba pe măsură ce crește. Mai ales că simptomele specifice acestei sensibilități au dispărut în timp. Dar la vârstă de 3 ani au apărut și micile probleme de comportament în cazul lui. Mai întâi au fost tantrumurile, apoi ieșirile nervoase, anxietatea severă, dar și crize de hipoglicemie, potrivit unui www.medium.com, care relatează unei mămici cu trei copii, pe nume Kim Screen. Atunci medicul pediatru ne-a recomandat să eliminăm din alimente ca să ne dăm seama ce îl afectează. Am fost surprinși.

Iritatiile de pe obraji nu dispăreau nici afară, în aer liber, când copilul era la joacă

Ajunsesem în punctul în care nu ne dădeam seama ce alimente îi poate afecta creierul, respectiv cauza aceste schimbări de comportament. Nici măcar nu știam înainte că există o conexiune între alimente și activitatea cerebrală – comportament, dar eram disperați și am zis să încercăm și soluția asta. Și e destul de dificil să-ți dai seama ce alimente pot avea efecte nocive. Lactatele și glutenul sunt cosiderați pricipalii vinovați, așa că de aici am pornit. Dar am simțit că nu aceste alimente erau și răspunsurile noastre. Iar motivul pentru care credeam asta era chiar aspectul obrajilor lui.

Alimente care îi afectau comportamentul: iaurtul și gemul

Inițial, am observat că obrajii deveneau roșiatici (ca și cum erau murdari) de fiecare dată când mânca iaurt fără lactoză. La fel se întâmpla și când consuma gem de zmeură. Chiar și dădaca pe care o aveam la vremea respectivă îmi spunea în spaniolă că ,,gemul nu îl place pe băiat”. Și ea observa schimbările care apăreau la nivelul obrajilor. Atunci am început să cred că mai existau și alte alimente ce aveau efect similar asupra copilului. Dar nu am reușit să le descopăr pe toate. Doar iaurtul și gemul de zmeură. Și chiar credeam că obrajii lui încearcă să-mi arate că ceva nu este în regulă.

Am citit lista de ingrediente de pe recipientul de iaurt și nu am observat ceva anume, dar nu eram specialist. Și ingredientele din gemul de zmeură păreau că sunt sigure. Era vorba de doar cinci ingrediente: zmeură, zahăr, zahăr din trestie, pectină și suc concentrat de lămâie. Sigur… era destul de mare cantitatea de zahăr din gem, dar zahărul din celelalte alimente nu avea un asemenea efect.

Alimente care îi afectau comportamentul: oare pectina poate să fie de vină?

Aș vrea să pot spune că am văzut încă de la început conexiunea și că am rezolvat problema. Dar nu a fost așa. Eram copleșită, nu vedeam decât lactate, gluten și produse din soia. Și sincer chiar obișnuiam să fiu atentă la lista de ingrediente de pe fiecare produs ce ajungea în coșul de cumpărături. Am vrut să fiu un consumator informat și de aceea citeam chiar și în mare ingredientele conținute de produsele pe care le consumam. Au trecut câteva luni, iar situația s-a schimbat după ce am observat o discuție pe un canal de socializare destinat mamelor.

O mamă (Dr. Katherine Reid), care era și biochimist, spunea cum a reușit să țină sub control simptomele specifice autismului în cazul fetei sale, iar toate astea prin intermediul alimentației (a eliminat alimentele ce conțineau monoglutamat de sodiu). Schimbările pe care le-a făcut în dieta fetei au fost de mare ajutor în tulburarea de spectru autist. Iar toate aceste modificări erau mai mult decât vizbile și în filmulețe prezentate de mamă.

Din căutările pe care le-am făcut ulterior mi-am dat seama că monoglutamatul de sodiu nu este doar un ingredient specific mâncărurilor asiatice. Mai mult, el nu era eliminat din alimentația noastră așa cum credeam. Așa că am aflat că acesta avea alte zeci de denumiri și că era inclus chiar și în unele alimente care se aflau pe raftul cu cele bio sau eco. Iar pectina este una dintre aceste denumiri. Da. Pectina poate să conțină monoglutamat de sodiu. Și mai poate să fie găsită și sub numele de dextroză, arome naturale, acid citric sau caragenan. Iar multe dintre aceste denumiri erau și pe ambalajul de pe iaurt. Acestea sunt considerate ca fiind excitotoxine și îi afectau creierul băiatului meu. Iar lista de denumiri ce ascund monoglutamatul de sodiu nu este deloc una scurtă.

Așa arată obrajii copilului după eliminarea alimentalor alergene

Am încept să observ schimbări după doar cinci zile din momentul în care am eliminat din alimentație produsele ce conțineau acest ingredient. A stat calm alături de mine în librărie pentru prima dată în viața lui. Iar cam după o săptămână somnul de noapte s-a prelungit cu încă o oră. Mă înțeleageam tot mai bine cu el, iar episoadele de anxietate au devenit tot mai rare. Au trecut de atunci doi ani și jumătate, dar respect același tip de alimentație. Am mai și trișat, dar am făcut și progrese vizibile. Și încă mai este cale lungă de parcurs. Învățăm mereu despre produsele pe care le punem în coș și facem schimbări ca familia noastră să aibă o alimentație cât mai sănătoasă. Nu este mereu ușor și nici ieftine nu sunt toate aceste modificări. Dar merită pe deplin noile alegeri. Mă uit la băiatul meu și îmi place mult cum arată obrajii lui acum.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa