Cum să citim etichetele cremelor de plajă

TOTUL DESPRE MAME
etichetele cremelor de plajă
Există două tipuri de produse de protecţie solară: non-minerale şi minerale (există şi unele care le combină pe amândouă).

E vară şi ne petrecem ore în şir în grădină, în parc sau la plajă. Acest lucru înseamnă că vom sta mult, mult, mult la soare. În timp ce expunerea la soare este crucială pentru producerea vitaminei D, statul prelungit creşte riscul apariţiei cancerului de piele. Ca orice persoană conştientă şi responsabilă, cu toţii folosim tot felul de produse pentru protecţie solară, atât pentru noi, cât şi pentru copiii noştri. Dar sunt aceste produse întotdeauna sigure?

Haideţi să aflăm împreună la ce trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o cremă de soare. Cum traducem etichetele cremelor de plajă?

Etichetele cremelor de plajă. Despre ultraviolete

Razele soarelui sunt compuse din infraroşii, considerate nepericuloase, şi ultraviolete.

În ultimul timp, ultravioletele au devenit tot mai puternice, atât de puternice încât au devenit nocive, fiind una dintre cauzele principale ale cancerului de piele (împreună cu poluarea şi fumatul).

Expunerea la soare fără protecţie solară sau, şi mai rău, folosirea diferitelor aparaturi care imită razele soarelui (lămpi cu ultraviolete, solar, etc) este egală cu expunerea la un mediu toxic.

Ultravioletele se împart în trei: UVA, UVB şi UVC. În mod normal, radiaţiile UVC sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung la suprafaţa pământului (atâta timp cât stratul de ozon este intact). Razele UVA reprezintă 95-97% din razele care trec prin atmosfera şi ajung la noi, în timp ce UVB numai 3-5%.

Radiaţiile UVB sunt cele care provoacă arsuri, modifică structura genetică a pielii, cauzând mutaţii şi creştere anormală a celulelor. Radiaţiile UVB au capacitatea de a deteriora pielea (deşi nu întotdeauna în mod vizibil).

Radiaţiile UVA sunt radiaţiile tăcute, iar reacţia alergică a pielii datorită contactului cu ele este hiper-pigmentarea (sau bronzul). Oricât de atractivă vi se pare pielea bronzată, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că acesta este o reacţie a pielii în prezenţa unui factor iritant şi că distrugerea pielii are loc chiar dacă nu se vede pe moment.

Pe lângă toate acestea, multe dintre produsele de protecţie solară conţin substanţe chimice periculoase pentru sănătatea noastră.

Scopul nostru cu acest material este să vă prevenim şi să vă punem în temă, în aşa fel încât să alegeţi un produs de protecţie solară cât mai sigur pentru întreaga familie. 

Etichetele cremelor de plajă. Tipuri de produse de protecţie solară

Este important să ştiţi că SPF înseamnă doar protecţie împotriva radiaţiilor de tip UVB (cele care înroşesc şi ard pielea). În legătură cu protecţia faţă de UVA încă există discuţii pe această temă: UE a adoptat un sistem de măsurare a protecţiei, SUA lucrează încă la acest capitol, UK şi Japonia au fiecare sistemul propriu. La nivel internaţional, încă nu există un sistem comun care să măsoare aceast factor de protecţie împotriva UVA.

Există două tipuri de produse de protecţie solară: non-minerale şi minerale (există şi unele care le combină pe amândouă). 

Produsele de protecţie solară non-minerale pătrund prin piele, pot dăuna sistemului hormonal, sunt alergene şi au o stabilitate minimă la suprafaţa pielii (gândiţi-vă la producţia de radicali liberi atunci când se descompun). Un exemplu de ingredient care poate afecta sistemul hormonal este oxibenzona, ingredientul cel mai frecvent întâlnit în produsele de protecţie solară. Specialiştii recomandă să nu utilizaţi produsele de protecţie solară care conţin oxibenzonă pe copii. O alegere mai potrivită pentru copiii sunt produsele non-minerale care conţin avobenzonă. 

Produsele de protecţie solară minerale sunt cele care conţin oxid de zinc, substanţă care joacă rolul unei bariere fizice împotiva ultravioletelor. Acest tip de produse nu se descompun la contactul cu lumina soarelui, de obicei nu sunt absorbite în piele (astfel că nu perturbă secreţia de hormoni), nu sunt alergene şi sunt mult mai eficiente împotriva razelor UVA decât cele non-minerale. Acest tip de produse de protecţie solară sunt o alegere bună pentru copii şi până acum par a fi cele mai sigure. 

Mai există şi alte minerale eficiente: Mexoryl, Tinosorb-M şi Tinosorb-S. Toate acestea trei sunt de trei-cinci ori mai eficiente decât avobenzona.

De ce sunt produsele de protecţie solară periculoase pentru sănătatea noastră?

Există două substanţe importante de care trebuie să vă feriţi atunci când cumpăraţi produse de protecţie solară: oxibenzona şi pro-vitamina A (retinil palmitat), care se găseşte în unele dintre produsele de protecţie solară. Aceștia sunt termeni necunoscuţi pentru mulţi dintre noi şi poate fi dificil să îi ţineţi minte. Notaţi-i pe o bucată de hârtie pe care să o aveţi în permanenţă la îndemână. Data viitoare când sunteţi la farmacie sau în supermarket, scoateţi hârtia şi verificaţi etichetele produselor de protecţie solară. Veţi constata cu stupoare că majoritatea produselor conţin una din cele două sau chiar ambele substanţe chimice. 

Oxibenzonă
Ce face oxibenzona să fie atât de periculoasă? În primul rând, este absorbită de piele. Orice lucru care se absoarbe prin piele poate avea efecte asupra întregului corp (efecte sistemice).

În al doilea rând, oxibenzona este un potenţial perturbator hormonal.

S-a observat faptul că debutul menarhei (începutul ciclului menstrual al unei fete) şi menopauza au început să se instaleze din ce în ce mai de timpuriu. E aproape imposibil să nu facem o mică legătură între acest amănunt şi cantităţile de hormoni la care ne expunem în mod regulat, cu sau fără bună cunoştinţă de cauză. 

Retinilul palmitat (pro-vitamina A)
Retinilul palmitat este considerat a fi foto-carcinogen. Iată un termen complicat care, în traducere liberă, înseamnă că expunerea la soare măreşte viteza de creştere a tumorilor cutanate/cancerului de piele. Retinilul palmitat este adăugat la 30% din produsele de protecţie solară.

Acestea fiind spuse, de ce oare producătorii ar adăuga retinil palmitat în creme de protecţie solară? În afară de a oferi protecţie împotriva soarelui, acesta este şi un antioxidant şi un derivat de vitamina A (asigurând încetinirea procesului de îmbătrânire). Aceste proprietăţi foto-carcinogene nu au fost, probabil, cunoscute la momentul în care au fost adăugate.

În cele din urmă, produsele de protecţie solară sunt de multe ori promovate ca având o un factor ridicat de protecţie, lucru care nu se verifică neapărat şi în realitate Aceasta le face periculoase pentru cei care utilizează produse de protecţie solară, având încredere că sunt asiguraţi pentru o bună parte a zilei. Aşadar, noi vă recomandăm să fiţi un pic mai precauţi înainte de a vă încrede în produsele care au un SPF foarte mare, mai ales când vorbim de pordusele destinate copiilor. 

Ce ar trebui să faceţi?

Concentraţi-vă mai mult pe achiziţionarea produselor minerale (chit că ar fi ceva mai scumpe), fiind mai sigure, după cum am detaliat mai sus, decât cele non-minerale.

Dacă plecaţi în călătorie în afara Europei, ţineţi cont de faptul că, până una alta, Europa pare să fie mai actualizată la capitolul măsurilor legislative în ceea ce priveşte comercializarea anumitor produse de protecţie solară. Faceţi-vă cumpărăturile înainte de a pleca şi nu aşteptaţi să ajungi pe plajă în Tunisia, spre exemplu, pentru a vă dota cu cele necesare.

Aţi mai putea, totodată, să purtaţi îmbrăcăminte de protecţie, cum ar fi pălăriile cu margini late, să staţi la umbră şi să evitaţi pe cât posibil soarele amiezii. Cu toate acestea, ştim că pentru majoritatea entuziaştilor de aer liber, acest lucru nu este mereu fezabil, însă, dacă sunteţi părinţi, noi vă recomandăm mai multă precauţie la acest capitol în ceea ce îi priveşte pe cei mici.

Multe din produsele de protecţie solară care au grad scăzut de risc chimic nu sunt vândute în magazine. Vă puteţi documenta online care sunt acestea şi să vi le achiziţionaţi pe internet, sau să apelaţi la sfaturile unui farmacist.

De regulă, aceste produse sunt mai scumpe decât celelalte cosmetice de sezon, însă, până la urmă, ar trebui să vă gândiţi cât de greu atârnă în balanţă siguranţa familiei şi a copiilor. 

Etichetele cremelor de plajă. Un experiment pentru tine sau nu?

Recomandarea ideală ar fi să vă faceţi o listă de produse chimice periculoase cu care să mergeţi la farmacie şi să alegeţi produsul care vi se potriveşte cel mai bine. După cum spuneam mai devreme, însă, este un scenariu ideal. La faţa locului, în faţa rafturilor sau printre numeroase oferte, e uşor să te pierzi, mai ales când constaţi că minusuri şi plusuri au toate produsele.

Mirosul, de obicei, trădează de obicei natura chimică a unui produs, mai ales dacă se recomandă a fi fără aromă. Chimicalele periculoase sunt de regulă trecute la sfârşitul listei de ingrediente şi cu litere mici.

Aşadar, cum facem să ne ferim de acestea substanţe chimice? Cum le putem ţine minte? Oare vacanţa va trebui să se rezume la lecţiile de chimie din şcoală? Din nefericire, se pare că atenţia sporită şi cunoaşterea aprofundată a tuturor acestor ingrediente este vitală, de multe ori putând să îşi spună cuvântul în contracararea unei boli sau nu. Aşa cum am învăţat mai multe despre aditivii alimentari (pe care, la început, nimeni nu îi considera periculoşi) şi am început să ne ferim de anumite E-uri, cu timpul va trebui să ne obişnuim şi cu trierea chimicalelor din cosmeticele de uz general.

O vară frumoasă!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa