De cât somn avem nevoie, în funcție de vârstă

Mihaela Călin

Somnul este parte integrantă a vieții noastre. Dar uneori îl neglijăm, pentru că ne închipuim că știm de cât somn avem nevoie. Cei mai mulți oameni cred că 7-8 ore de somn sunt suficiente, dar nu este întotdeauna așa.

Nu este nimic mai bun decât să te culci după o zi lungă de muncă. Somnul sănătos este foarte important pentru odihnă și recuperare. Dar de cât somn avem nevoie pentru a ne simți cu adevărat odihniți?

Cei de la site-ul brightside.me au aflat de la specialiști de cât somn avem nevoie de fapt, în funcție vârstă.

Lipsa de somn

Mulți dintre noi așteptă weekend-ul ca să aibă parte de odihnă. Dar ar fi mai bine, totuși, să nu neglijezi somnul de dragul vizualizării celui mai recent episod din serialul preferat. În primul rând, dacă te privezi de somn, acest lucru îți afectează negativ calitatea viitoarelor perioade de somn. Iar în al doilea rând, lipsa de somn are efect negativ asupra sănătății tale.
Când nu dormi suficient, acest lucru îți slăbește imunitatea și poate duce la consecințe grave.

Faptul că nu dormi suficient crește riscul apariției următoarelor probleme de sănătate și boli:

  • Epuizare
  • Depresie
  • Modificări ale funcției hormonale
  • Boli cardiovasculare
  • Prejudicierea vederii
  • Diabet

În plus, față de toate acestea, un somn prost îți afectează negativ corpul și felul în care arăți. Iar urmările nu întârzie să apară: creșterea în greutate, cearcănele de sub ochi, paloarea tenului și aspectul de „față trasă”. De asemenea lipsa somnului duce la probleme de concentrare, scăderea eficienței zilnice și îmbătrânirea prematură.

De cât somn avem nevoie, în funcție de vârstă

Vârsta afectează nu numai starea noastră, ci și funcțiile corpului. Oamenii de știință au stabilit o legătură între vârstă și numărul necesar de ore de somn.

0-3 luni: 14-17 ore
4-11 luni: 12-15 ore
1-2 ani: 11-14 ore
3-5 ani: 10-13 ore
6-13 ani: 9-11 ore
14-17 ani: 8-10 ore
18-25 ani: 7-9 ore
26-64 ani: 7-9 ore
65+ ani: 7-8 ore

Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât are nevoie de mai puține ore de somn ca să se recupereze.

Bebelușii de până la 3 luni au nevoie de cea mai mare cantitate de somn. Copiii sub 18 ani trebuie să doarmă mai mult de 8 ore pe noapte. După această vârstă cantitatea necesară de somn se reduce în mod semnificativ și se schimbă numai după ce persoana atinge vârsta de 65 de ani. Dar nu uita că fiecare persoană are propriile nevoi individuale care pot schimba cifrele de mai sus.

Îmbunătățirea somnului

Este important să acorzi o atenție deosebită calității și duratei somnului. Un somn prost poate duce la deteriorarea stării de sănătate. Următoarele trucuri te pot ajuta să dormi suficient și să te trezești revigorat în fiecare dimineață:

  • Respectă zilele și nopțile. Este important să ne amintim că oamenii ar trebui să rămână treji în timpul zilei și să doarmă noaptea. Dacă întrerupi această schemă, atunci este posibil să ai probleme cu somnul.
  • Culcă-te și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi.
  • Nu consuma băuturi tonice înainte de culcare.
  • Nu mânca noaptea.
  • Creează o atmosferă plăcută și confortabilă în dormitor.
  • Alege un pat confortabil și așternuturi de calitate.
  • O scurtă plimbare în aerul proaspăt te va ajuta să adormi mai repede.
  • Încearcă să nu folosești gadgeturi înainte de a merge la culcare și oprește pe perioada nopții aparatele electrice.
  • Acordă atenție activităților fizice și tehnicilor de relaxare.

Asigurarea unei cantități suficiente de somn nu este ceva atât de complicat. Îți poți îmbunătăți somnul făcând aceste acțiuni simple. Iar în schimb vei primi bună dispoziție și sănătate.

Tu de câte ore de somn ai nevoie, de obicei? Și cum te relaxezi înainte de culcare? Poți să ne lași răspunsul într-un comentariu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa