De ce întârzie menstruația? 10 motive explicate de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

TOTUL DESPRE MAME
femeie consult medic

Când întârzie menstruația, primul gând pe care îl are o femeie aflată la vârstă fertilă este acela că a rămas însărcinată. Însă întârzierea mai poate avea și alte cauze, de natură atât fiziologică cât și emoțională. Le detaliază dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

De precizat că, dacă menstruația se instalează cu 3-4 zile mai devreme sau mai târziu de dată exactă calculată, nu este un motiv de îngrijorare, decalajul înscriindu-se în limitele normalului. O absența timp de trei luni consecutiv poartă denumirea medicală de amenoree. Tulburările de ciclu menstrual sunt motive întemeiate de a te adresa medicului ginecolog.

  1. Stres – situațiile stresante sau evenimentele traumatizante pot duce la tulburări de acest gen. Hormonii de care depinde regularitatea ciclului menstrual sunt secretați de hipotalamus, adică exact regiunea cerebrală cel mai intens afectată de stres.

  2. Dereglări de ritm circadian – schimbările bruște ale programului cotidian pot da peste cap ritmul circadian al organismului, și, ca urmare, regularitatea menstruației poate avea de suferit. Două exemple de dereglări de ritm circadian: persoane care alternează turele de zi cu cele de noapte și cele care călătoresc pe alte continente și trebuie să se adapteze unui nou fus orar.

  3. Pierdere în greutate – dietele draconice, sportul în exces sau efortul fizic susținut pot conduce la dereglări ale ciclului menstrual. Chiar mai mult de atât, la amenoree.

  4. Obezitate – un număr mare de kilograme poate influența activitatea hormonala, poate deregla ciclul menstrual sau îl poate opri.

  5. Medicamente – fie că este vorba despre un tratament pe care femeia îl începe, fie că este vorba despre o schimbare – după o lungă perioada de administrare – a unui tratament cu altul, ambele situații pot produce întârzieri ale ciclului menstrual.

  6. Tulburări alimentare – atât bulimia, cât și anorexia pot fi cauze ale întârzierilor ciclului menstrual.

  7. Disfuncții ale glandei tiroide – dereglările menstruale pot fi printre simptomele hipertiroidismului sau hipotiroidismului.

  8. Chisturi ovariene – tulburările hormonale care au loc pe fondul lipsei ovulației au ca și consecință întârzierile ciclului menstrual sau chiar absența acestuia.

  9. Premenopauza – în perioada de trecere de la cea fertilă la cea infertilă, menstrele sunt dereglate sub mai multe aspecte: pot fi mai rare sau mai frecvente, mai ușoare sau mai accentuate.

  10. Boli cronice – orice boală cronică (sindromul de colon iritabil, boala celiacă, tuberculoza, afecțiunile hepatice, diabetul etc) nediagnosticată și netratată, produce în organism diverse disfuncții, inclusiv tulburări menstruale.

    În afara consultației, având în vedere că tulburarea este influențată și de stilul de viață, se recomandă evitarea efortului fizic extrem, o dietă echilibrată care să asigure menținerea greutății în limitele normale și un program regulat de somn.

    Andreas VythoulkasDoctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, le atenționează pe femei să fie atente la dereglările care apar în corpul lor și să meargă la medic pentru diagnostic.

”Sfatul meu pentru femei, atât pentru cele aflate la vârsta reproductivă, cât și pentru cele aflate deja la menopauză, este să fie atente la toate semnele care ies din normalul cu care sunt obișnuite. Fiecare femeie știe exact ce este normal pentru ea. În momentul în care apare orice fel de simptom în afara acestei normalități, este bine să se prezinte la medicul specialist care să investigheze cauza apariției acestor simptome”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa