Dormim impreuna cu bebelusul nostru. Cum facem sa evitam accidentele?

TOTUL DESPRE MAME
dormim împreună cu bebelușul

Ai decis că dormitul împreună cu bebelușul este cea mai bună soluție pentru famila ta? Iată câteva sfaturi pentru a organiza patul familial, astfel încât să evităm accidentele:

Un bun argument pentru cei care recomandă să dormim împreună cu bebelușul este caracterul natural și instinctiv al acestui comportament. Mamele și puii dorm împreună de când lumea. În majoritatea culturilor, contemporane sau mai vechi, copilul este plasat lângă mamă pentru protecție, căldură, afecțiune și toate lucrurile bune care ajută un copil să crească. În cultura europeană și nord-americană dormitul împreună a fost înlocuit cu practica dormitului separat, în alt pat și chiar în altă cameră, abia în secolul al 19-lea, dar iata că patul familial a redevenit o realitate și în Europa și SUA.

Volumul „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” de Sarah Ockwell Smith propune soluții cu adevărat blânde care să asigure odihna copiilor și a părinților lor și care nu contrazic nevoile de bază ale celor mici. Volumul este disponibil aici.

Ce fel de pat ne trebuie ca să dormim împreună cu bebelușul

Co-sleeping-ul poate fi o nouă modă, dar chiar și cei mai înfocați adepți recomandă o serie de măsuri de siguranță pentru a evita accidentele atunci când dormim împreună cu bebelușul:

  1. Nu orice pat este potrivit pentru a deveni pat familial. Se pare că cea mai sigură variantă pentru dormitul împreună este o saltea bună așezată direct pe podea. Dacă bebelușul doarme la marginea patului, trebuie să te asiguri că nu va cădea pe o suprafață dură.
  2. Asigură-te că nu există spații strâmte în care copilul poate fi prins, cum ar fi spațiul dintre pat și perete, dintre pat și speteaza patului sau chiar și cel dintre două saltele ale patului.
  3. Părinții fumatori, cu probleme de obezitate sau consum de alcool sunt în general sfătuiți să nu practice dormitul împreună cu copiii.
  4. Este preferabil ca mama să fie cea care doarme lângă bebeluș. Instinctele ei sunt cele mai adaptate pentru a reacționa la orice semn de pericol.
  5. Nu încărca patul cu perne și paturi sau plapumi mari și grele. Dacă ai un bebeluș de câteva săptămâni sau luni, este bine să le elimini cu totul.
  6. Nu dormi în halate cu cordoane, nu purta bijuterii în timpul somnului, strânge-ți părul în coadă, elimină orice s-ar putea înfășura în jurul copilului sau orice ar putea el înghiți din greșeală.
  7. Patul este de preferat canapelei. Canapele ne-extensibile sunt de-a dreptul contraindicate pentru co-sleeping căci riscul de a înghesui copilul între tine și spătarul sau brațele canapelei este destul de ridicat.
  8. Nu lăsa niciodată un copil mai mare singur în pat cu un copil de doar câteva luni.
  9. Dormitorul trebuie și el să fie sigur pentru copil, nu numai patul. La un moment dat, copilul va coborî din pat în timp ce tu dormi și trebuie să te asiguri că nu este nimic în cameră ce ar putea fi periculos pentru el.

Dacă ai bifat aceste criterii legate de accidente, nu îmi rămâne decât să te felicit pentru alegere și să îți doresc „Somn ușor”!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa