Durerile de spate care persistă după naștere – o neplăcere de care putem scăpa

Raluca Dumitrică
Durere spate dupa nastere Totul despre mame
Durerile de spate apar în timpul sarcinii si persistă şi după naştere
Durere de spate Totul despre mame
Poziţia greşită de la birou ne dă bătăi de…spate

Medicul specialist ne poate ajuta să scăpăm de durerile de spate

La aproximativ trei ani de la momentul naşterii, aproape 20% dintre femeile care au avut dureri de spate în timpul sarcinii şi imediat după naştere acuză în continuare dureri lombare şi dureri care uneori radiază către partea de sus a spatelui. Acestea pot să nu fie zilnice şi se pot acutiza în situaţii care implică un efort fizic suplimentar, dar asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm timpul să treacă şi să le tolerăm. Durerile de spate se accentuează noaptea, deoarece actvităţile din timpul zilei care prespunul ridicarea de greutăţi fac ca articulaţiile să se inflameze şi să se irite, provocând mai multă durere la finalul zilei şi pe timpul nopţii.

Dacă te numeri printre mamele care întâmpină astfel de probleme, nu mai aştepta şi mergi la doctor. De altfel, este chiar indicat să ne adresăm specialiştilor imediat în cazul în care durerile continuă să ne incomodeze viaţa de zi cu zi la mai mult de şase luni de la naştere. Prima vizită ar trebui făcută la medicul de familie, care, în funcţie de complexitatea problemei, poate să te îndrume către un medic internist, un neurolog, un chirurg ortoped, un medic reumatolog, un neurochirurg sau spre un kinetoterapeut. Aceştia vor identifica problema după o consultaţie şi vor recomanda, după caz, investigaţii suplimentare precum radiografia coloanei vertebrale, tomografia computerizată sau tehnica de rezonanţă magnetico-nucleară (RMN). Doar după analizarea tuturor rezultatelor îţi vor recomanda tratamentul adecvat prin care îţi poţi redobândi sănătatea spatelui.

Cum să diminuăm durerile de spate

Pe lângă tratamentul prescris de medic, şi tu poţi să aplici nişte reguli simple pentru a elimina pe cât posibil neplăcerile provocate de durerile spatelui. Postura este unul dintre cele mai importante aspecte când avem de-a face cu dureri de spate. Când stăm pe scaun (şi ne petrecem destul de mult timp în faţa calculatorului, să recunoaştem), trebuie să ne poziţionăm fundul cât mai în spate, spre spătar, iar când suntem în picioare să evităm să ne aplecăm. Pentru a ne apleca atunci când îl luăm pe bebe în braţe sau un alt obiect cu greutate este indicat să ne folosim genunchii, pe care să îi îndoim, în loc să ne curbăm coloana vertebrală.

O alimentaţie sănătoasă din care nu ar trebui să lipsească acizii graşi Omega 3, indispensabili sănătăţii oaselor, creierului, inimii şi dinţilor, este extrem de utilă în lupta cu durerile de spate. Aceşti acizi, care se găsesc în peşte, nuci, avocado, ouă, acţionează că nişte anti-inflamatori naturali şi favorizează păstrarea stării de fermitate a articulaţiilor.

Totodată, nu ar trebui să ne lipsească din rutina zilnică runde scurte de exerciţii fizice, banalul mers pe jos şi urcatul scărilor, iar din cea săptămânală şedinţele de înot şi de masaj.

Un alt sfat util pentru remedierea problemelor spatelui este să alternezi părţile corpului pe care ţii copilul atunci când îl iei în braţe. La fel trebuie să faci şi cu diversele greutăţi pe care le transporţi, de la cărucior şi până la geanta de birou, pungile cu cumpărături sau chiar banalul coş cu rufe. Vei evita multe probleme dacă vei folosi sistemele ergonomice de purtare, care sunt sunt cea mai bună variantă de transport a bebeluşului, deoarece repartizează greutatea în mod egal şi nu ne solicită doar o anumită parte a corpului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa