Olguţa Giurgea: Fără zahăr în alimentaţia copilului!

Raluca Dumitrică
alimentaţia-copilului-totul-despre-mame

La ediţia de iunie a Serilor TDM am întâlnit-o pe farmacista Olguţa Giurgea, reprezentanta Laboratoarelor Remedia, producători Green Sugar. În prezentarea pe care a susţinut-o la eveniment, am descoperit câteva lucruri foarte interesante despre acest produs inedit pe piaţa românească. Şi, pentru că am vrut să aflăm şi mai multe despre impactul zahărului asupra noastră, despre alimentaţia copilului şi despre alternativele naturale de îndulcire. 

TOTUL DESPRE MAME: De ce este zahărul considerat nociv pentru organism?

Farmacist Olguţa Giurgea: Un număr însemnat de nutriţionişti numesc zahărul rafinat „moartea albă”. Zahărul determină în organism o serie de dezechilibre. Dulciurile, pe lângă faptul că provoacă diabet, favorizează depunerile de colesterol şi supun inima la eforturi suplimentare. Zahărul nu are nici o valoare nutritivă, iar în corp se transformă în toxine sau în depozite de grăsime.

Zahărul, în condiţiile în care este consumat astăzi în ţările industrializate, este toxina ce stă la baza multor afecţiuni, de la probleme cardiace la cancer. Obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare sunt câteva din afecţiunile provocate de consumul de zahăr.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt efectele imediate ale consumului de zahăr în exces?

Olguţa Giurgea: Zahărul are un indice glicemic ridicat. Când consumăm zahăr, acţiunea sa în corp este imediată, dar şi efectele energizante dispar imediat. În momentul în care zahărul este introdus în corp, pancreasul secretă insulină. Aceasta este un hormon esenţial care are rolul de a metaboliza zaharurile din organism. Când consumul de zahăr creşte, pancreasul secretă multă insulină, mai mult decât este necesar. Astfel, zahărul ingerat se procesează rapid şi rămâne cu o senzaţie de oboseală şi slăbiciune a organismului. Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât mai mult cere organismul. Apare astfel un cerc vicios, care determină apariţia dependenţei.

TOTUL DESPRE MAME: Dar cele pe termen lung?

Olguţa Giurgea: Zahărul este dăunător dinţilor, deoarece bacteriile din cavitatea bucală se transformă în acizi care distrug smalţul dinţilor şi contribuie la apariţia cariilor. Zahărul are un indice glicemic ridicat. Odată ce este consumată o bucată de tort, zahărul pe care îl conţine se asimilează imediat în sânge. Mai mult, când nivelul de zahăr din sânge creşte, pancreasul reacţionează imediat prin secreţia de insulină. Aceasta reduce dramatic concentraţia de glucoză şi creierul primeşte un semnal că e necesar consumul a ceva dulce. De aici, cercul vicios al poftelor. Consumul de zahăr dezechilibrează şi provoacă în timp multe probleme hormonale, precum indigestii, aritmii cardiace, probleme de menopauză.

Excesul de zahăr din dieta zilnică determină apariţia aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, bolii coronariene şi a accidentului cerebral. Este dovedită relaţia directă de apariţie a alergiei la copii şi adulţi, cu consumul excesiv de zahăr. Consumarea zahărului determină eliminarea calciului din organism, iar corpul este forţat să extragă calciul din oase şi din ţesuturile în care se depozitează acest mineral. Rezultatul este că oasele devin poroase, determinând apariţia osteoporozei, iar ţesuturile se fragilizează.

Zahărul determină o perturbare a sistemului imunitar şi creşte sensibilitatea la infecţii. Macrofagele, organismele care distrug substanţele toxice şi dăunătoare în corp, cum ar fi viruşii sau bacteriile, sunt inhibate de molecule de zahăr. Se blochează, astfel, funcţiile de apărare ale corpului. De aceea, în cazul problemelor de sănătate, primul aliment care trebuie evitat este zahărul.

TOTUL DESPRE MAME: Care categorie este mai expusă la aceste efecte nocive, adulţii sau copiii? Şi de ce?

Olguţa Giurgea: Atât adulţii, cât şi copiii, sunt categorii dispuse la apariţia efectelor nocive datorate consumului de zahăr. Oamenii se nasc oricum cu o preferinţă pentru gustul dulce, şi orice aliment cu gust dulce este acceptat imediat. Din această cauză, şi mamele greşesc în momentul diversificării alimentaţiei, după 6 luni. Ele nu au destulă răbdare în alegerea alimentelor şi, în cazul în care copilului îi place un produs dulce care conţine zahăr, continuă să i-l dea pe acela.

Trebuie să ţinem cont că o alimentaţie echilibrată nu trebuie să conţină zahăr (aici nu vorbim de produse naturale ca fructele, legumele). Copilul trebuie ajutat să-şi dezvolte gusturile. Zahărul nu trebuie să facă parte din alimentaţia copilului. Chiar este important ca în primii ani de viaţă să nu fie adăugat în alimentaţie zahăr suplimentar. Zahărul adăugat în alimentaţia copilului îl obişnuieşte cu acel gust de dulce şi îi creşte şi predispoziţia către obezitate, pentru că zahărul este este uşor transformat  în grăsime.

Până la vârsta de 14 ani celulele adipoase se multiplică şi pericolul de obezitate infantilă este mai mare. Mierea este o capcană şi mai mare pentru copii decât zahărul. Pentru că o considerăm mai sănătoasă, nu ne ferim să îndulcim alimentele. Dar o linguriţă de miere este echivalentă cu 3 linguriţe de zahăr! Părinţii vor să-şi vadă copii fericiţi şi consideră că acel ceva dulce îi face pe copii să se simtă foarte bine. Nu se mai gândesc la efectele adverse din alimentaţia copilului.

Zahărul este un produs care se consumă într-o cantitate din ce în ce mai mare într-o lume din ce în ce mai industrializată. Zahărul este extrem de nociv pentru întregul organism. Obezitatea, diabetul, bolile de inimă, cancerul, bolile autoimune, bolile reumatice, sindromul de atenţie deficitară şi hiperactivitatea la copii, dar şi numeroase alte afecţiuni sunt corelate cu creşterea consumului de zahăr.

TOTUL DESPRE MAME: Se spune că avem nevoie de zahăr, ca să avem energie. Ce alţi furnizori alimentari sănătoşi de energie există?

Olguţa Giurgea: În această categorie de produse intră diverse alimente cum ar fi: cereale integrale, fructe, legume, seminţe oleaginoase, carne, mai ales peşte, carne de pui sau curcan, lactate degresate. Toate conferă energie organismului, precum şi multe vitamine, minerale, fibre naturale.

TOTUL DESPRE MAME: Ne amintim cu toţii cu drag de dulciurile copilăriei noastre şi nu ne putem imagina cum să-i privăm pe copii de aceste bunătăţi. Ce alternative avem, însă, la dulciurile clasice cu zahăr, pe care să le introducem în alimentaţia copilului?

Olguţa Giurgea: Alternativele sănătoase sunt îndulcitorii naturali. Dintre aceştia, cel mai bun este un îndulcitor natural lansat şi foarte apreciat pe piaţă românească, şi anume Green Sugar. GREEN SUGAR este un îndulcitor 100% natural, având 0 calorii şi 0 indice glicemic. Compoziţia produsului este extract de Stevia rebaudiana de înaltă intensitate (aprox. 2%) şi eritritol (98%), rezultatul fiind un produs foarte sănătos, cu un gust savuros, care nu schimbă gustul produselor în care este folosit.

Green Sugar este un îndulcitor natural potrivit pentru întreaga familie: copii, adulţi, femei însărcinate sau care alăptează, persoane care au diabet, cu fenilcetonurie (nu pot metaboliza fenilalanină), supraponderale sau care suferă de obezitate. Nu determină apariţia cariilor sau a diverselor alergii, nu precipită, nu este toxic, rezistă la coacere şi nu fermentează. Astfel, Green Sugar este foarte util pentru prepararea produselor de cofetărie, cum ar fi diverse creme, prăjituri, ecleruri, torturi, dulceţuri, îngheţate, ciocolată, sosuri, diverse  băuturi.

TOTUL DESPRE MAME: În ce măsură îndulcitorii naturali pot avea efecte nocive sau mai puţin plăcute pentru organism?

Olguţa Giurgea: Îndulcitorul natural Green Sugar a fost evaluat pentru o perioadă mare de timp şi, faţă de alţi îndulcitori naturali, s-a constatat că este un produs foarte sigur, care nu determină apariţia efectelor adverse. Aceasta deoarece cele 2 componente naturale au fost analizate în peste 200 de studii ştiinţifice evaluate de către E.F.S.A. (Autorizaţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară). Constatarea a fost că produsul este foarte sigur pentru întreaga familie, copii, adulţi, femei însărcinate sau care alăptează, pentru persoane cu diverse probleme de sănătate. Este foarte sigur, aşadar, pentru alimentaţia copilului.

TOTUL DESPRE MAME: Ce facem atunci când nu avem la dispoziţie îndulcitori naturali, ca să pregătim un desert cu ajutorul lor, dar organismul trece printr-o poftă acută de dulce?

Farmacist Olguţa Giurgea: Sfatul meu este ca îndulcitorul natural Green Sugar să fie nelipsit din bucătărie, datorită numeroaselor sale calităţi. Dacă există această dorinţă a unui desert, o soluţie este prepararea unor dulciuri din diverse fructe proaspete sau uscate. De exemplu, foarte bună ar fi o salată de fructe. Pentru o prăjitură cu un gust mai bun este bine să folosim fructe uscate, precum stafide, caise, merişoare, mere, mărunţite, care îndulcesc şi dau aromă întregii prăjituri.

Folosirea unor arome din citrice, vanilie, scorţişoară şi alte mirodenii sunt foarte bune pentru a aromatiza. De asemenea, pentru o prăjitură cu o textură plăcută şi un blat pufos, este bine să folosim pireuri de banane, pere, morcovi, nefiind necesar zahărul.

TOTUL DESPRE MAME: Se poate trăi fără zahăr?

Farmacist Olguţa Giurgea: Eliminarea completă a zahărului din alimentaţie este foarte dificil de realizat. Aceasta pentru că fructele, legumele, lactatele, diverse tipuri de seminţe sau cerealele integrale, conţin zahăr.

Zahărul din fructe nu poate fi comparat cu zahărul din alimente procesate. Spre deosebire de acestea, zahărul din fructe sau legume este metabolizat mai lent. El furnizează calorii cu înaltă valoare nutritivă. De asemenea, energia necesară pentru digerare este mai mică decât a unui alt aliment procesat. Fructele sunt recomandate a fi consumate între mese, pentru că starea de saţietate este mai mare datorită conţinutului în fibre alimentare.

Un pericol foarte mare îl reprezintă zahărul din produsele procesate, produsele de patiserie, diverse conserve, mezeluri etc. Trebuie acordată o atenţie foarte mare etichetelor produselor existente pe piaţă şi evitat consumul unor astfel de produse alimentare.

De aceea, cea mai bună soluţie este aceea de înlocuire a zahărului şi a îndulcitorilor de sinteză cu un îndulcitor natural, respectiv Green Sugar. Acesta este un produs 100 % natural care poate fi introdus în alimentaţia copilului!

Dacă ți s-a părut util acest articol despre alimentaţia copilului, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: TOTUL DESPRE MAME

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa