Fixează un program pentru mesele zilei!

Raluca Dumitrică
Program de mese Totul despre mame

Când trebuie să luăm micul dejun, prânzul, cina? Dar gustările?

Program de mese Totul despre mameExistă persoane care mănâncă după un orar prestabilit, aşa cum există alte persoane care mănâncă atunci când li se face foame sau, de ce nu, când reuşesc să găsească o portiţă în programul haotic de lucru. Specialiştii ne sfătuiesc să alocăm mai multă importanţă programului de masă, care ne poate influența sănătatea.

Toate știm că seara târziu nu avem voie sub nicio formă să mâncăm. Asta pentru că riscăm să ne trezim cu kilograme în plus, să avem probleme cu digestia şi chiar cu somnul. Dar nu multe dintre noi ştim că micul dejun ar trebui luat doar la anumite ore ale dimineţii, la fel cum nu ştim că gustările pot să ne ajute să mâncăm mai puţin în timpul meselor principale.

Iată informații complete despre programul ideal de mese:

Stabileşte un program regulat pentru a lua masa ca să ai mai multă energie şi să slăbeşti mai repede!

Vrei să slăbeşti? Potrivit specialiştilor, este important să iei toate cele trei mese pe zi, deşi o mare parte a celor care îşi propun să slăbească sar peste mic dejun, de exemplu, din dorinţa de a reduce porţia zilnică de calorii. Mâncatul neregulat sau săritul peste mese pot să ducă exact la rezultatul opus celui dorit, adică la îngrăşare. Cele trei mese importante ale zilei, cea de dimineaţă, cea de prânz şi masa de seară sunt importante şi pentru că îi dau organismului timpul de care are nevoie pentru a digera nutrienţii şi pentru a se asigura că aceştia sunt folosiți corect.

Acest program regulat de luat masă furnizează energia de care ai nevoie pe perioade lungi de timp. În schimb, consumul unei cantităţi prea mari de mâncare la o singură masă sau chiar la două mese pe zi oboseşte organismul, care este nevoit să aloce mai mult timp şi mai multă energie pentru digestie. Dezavantajele se regăsesc şi într-o serie de probleme de sănătate: tensiune arterială, colesterol mărit, diabet de tip doi, osteoporoză şi kilograme în plus.

Sfaturile de mai jos te pot ajuta să-ţi faci un program echilibrat pentru mesele zilei:

Ţine cont de momentele strategice ale zilei pentru a lua masa

1. Micul dejun, la cel mult o oră după ce te-ai trezit

Un mic dejun dă startul metabolismului tău, aşa că este recomandat că acesta să fie luat imediat după ce te-ai trezit. Astfel îţi vei ridica singură nivelul de energie şi te vei simţi mai activă şi mai tonică pentru o bună bucată de timp. Deoarece nivelul zahărului din sânge este destul de jos atunci când te trezeşti, este recomandat să iei micul dejun la cel mult o oră după ce te-ai ridicat din pat, ca să împiedici o cădere bruscă a glicemiei. Nu mânca micul dejun spre prânz, pentru că nu faci altceva decât să rămâi fără energie, să ai o stare de moleşeală şi să mănânci la final mai mult decât trebuie la prima masă a zilei. Alege pentru micul dejun să consumi carbohidraţi complecşi, aşa cum sunt ovăzul, nucile, cerealele cu bob întreg, fructele şi legumele.

2. Ia prânzul la trei-patru ore după masa de dimineaţă

Prânzul este o masă foarte importantă a zilei, de aceea nu trebuie sub nicio formă să sari peste el. Asta mai ales dacă vrei să ai energie din plin, dată de calorii şi de nutrienţi, dar şi pentru a accelera metabolismul. Conform mai multor studii, persoanele care optează pentru un prânz sănătos au şanse să facă mai puţine erori de alimentaţie în restul zilei şi ard mai rapid caloriile deja acumultate în corp. Un prânz echilibrat va conţine proteine, carbohidraţi complecşi, grăsimi bune şi fibre, care reuşesc să îţi vor da energia necesară pentru perioada ce urmează.

 3. Stop mâncării cu trei ore înainte de culcare!

Dacă vei mânca aproape de ora de culcare nu faci altceva decât să creşti temperatura corpului, zahărul din sânge şi insulina. Toate acestea împiedică eliberarea melatoninei, hormon responsabil cu calitatea somnului. Insomniile te vor duce mai mult că sigur către frigider şi aşa vei ajunge să manânci mai mult şi a doua zi. Încearcă să pui pe masă la cină alimente mai uşoare ca la prânz, aşa cum sunt proteinele, carbohidraţii complecşi şi grăsimile bune: orez brun, paste integrale, pâine din cereale întregi, somon, pui.

4. Gustările sănătoase trebuie puse între mese principale

Gustările au fost întotdeuna recomandate de medicii nutriţionişti, deoarece să mănânci puţin şi des este mai bine decât să mănânci mult şi rar. Cu ajutorul gustarilor mesele principale vor fi mai puţin îmbelşugate, iar apetitul va fi mai redus. Îi vei face o favoare şi metabolismului tău, căruia îi va fi mai uşor să digere cantităţi mai mici de mâncare. O gustare între prânz şi cină, fixată la ora 15.00-16.00, este binevenită, fiind acel moment al zilei în care riscul ca energia sa scadă brusc este foarte mare. Cele mai bune sunt gustările sănătoase de genul salatelor de fructe, smoothie-uri, dar și nucilor şi seminţelor. La fel de bune sunt şi iaurtul, fructele şi legumele proaspete. Astfel, masă principala va fi întâmpinată cu mai puţină poftă şi vei elimina riscul de a mânca prea mult!

 

Poftă bună!

 

Aici citiți mai multe despre dieta optimă împotriva balonării.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa