Ghid de supravieţuire pe caniculă

Raluca Dumitrică
canicula-totul-despre-mame

6 soluţii ca să trecem cu bine peste caniculă!

Nişte zile de foc au cuprins România, temperaturile ultra ridicate şi nesuferite afectând nu numai copiii, dar şi oamenii de alte vârste. Cum această perioadă dogoritoare nu trebuie să ne doboare, haideţi să vedem 6 sfaturi pentru a supravieţui pe caniculă!

1. Limitaţi ieşirile din casă

Pentru familii, ieşitul din casă alături de copii pe vremea caniculei este o reţetă sigură către oboseală, transpiraţie excesivă şi, implicit, deshidratare. În unele cazuri, poate să apară şi o insolaţie. Amânaţi orice deplasare care nu este urgentă sau programaţi ce aveţi de făcut pentru primele ore ale dimineţii şi pentru partea de după-amiază, spre seară. Facturile se pot plăti online, cumpărăturile se pot face nu numai pe internet, dar şi la lăsarea serii, când magazinele sunt încă deschise, iar vizitele vor fi unanim apreciate dacă le veţi primi/face pe înserate.

2. Hidrataţi-vă corespunzător

Ştim cu toţii regula cu cei 2 litri de apă pe zi, cantitate atât de importantă pentru hidratarea noastră şi care poate depăşi cu mult acest cuantum pe caniculă, din pricină că transpirăm în exces, iar corpul ne cere lichide mai mult ca înainte. Aşa că nu neglijaţi recomandarea medicilor şi beţi cât de multe lichide puteţi. De preferat este să bem apă la temperatura camerei sau, dacă va doriţi neapărat, doar puţin răcită, nu sucuri îndulcite şi nici apă rece. Aceasta din urmă, oricât de bună ni s-ar părea, va necesita o încălzire a organismului, care va furniza energie suplimentara pentru a aduce temperatura apei la cea a corpului.

3. Alimentaţi-vă corect

Hrana pe bază de proteine necesită un efort metabolic mai mare al organismului pentru a fi digerată, de aceea încercaţi să consumaţi alimente cu conţinut crescut de apă, aşa cum sunt fructele şi legumele. Nu uitaţi de cereale, de ajutor în această perioadă. Evitaţi alimentele pe bază de grăsimi, dar şi dulciurile. Contrar părerii populare, îngheţata, atât de îndrăgită de întreaga familie vara, nu este chiar cel mai indicat aliment în timpul caniculei, chiar dacă prima impresie este că ne va răcori instant. Corpul nostru va depune efort suplimentar pentru a digera alimentul bogat în grăsime, carbohidraţi şi proteine, aşadar vă veţi încălzi iar şi sentimentul general pe care îl veţi simţi nu va fi deloc unul de răcorire.

4. Folosiţi aerul condiţionat, dar fără abuz

Pentru cei care posedă un astfel de aparat, aerul condiţionat pare să fie răspunsul la problema caniculei. Este adevărat că oferă un confort instant şi o temperatură ideală, iar activităţile de interior se derulează mult mai bine. Trebuie să avem grijă atunci când această temperatură este mult prea mică pentru organismul nostru, respectiv sub 21 de grade, dar şi când aerul bate fix în ochii noştri, putând declanşa conjunctivite sau blefarite. Totodată, nu uitaţi să închideţi aerul cu 10-15 minute înainte de a ieşi pe uşă, ca impactul cu vremea de afară să nu fie sever, iar diferenţele de temperatură să nu afecteze sistemul respirator. Nu uitaţi să curăţaţi filterele aparatului de aer condiţionat, locul prielnic pentru ca bacteriile să-şi facă culcuş.

5. Nu staţi direct în bătaia soarelui

Chiar dacă aveţi de făcut nişte drumuri urgente, evitaţi să staţi direct în bătaia soarelui. Când alături de voi se află şi copiii, acest sfat este cu atât mai important de urmat. Nu plecaţi de-acasă fără pălăria de soare, alegeţi traseele umbroase, faceţi pauze şi adăpostiţi-vă pentru câteva minute, ca să vă încărcaţi bateriile, şi nu uitaţi de crema cu factor de protecţie solară, pe care să o aplicaţi pe faţă şi pe corp.

6. Refugiaţi-vă în zone mai răcoroase

Dacă aveţi această posibilitate, mutaţi-vă alături de întreaga familie sau detaşaţi-i măcar pe copii într-o zonă răcoroasă, unde canicula încearcă să răzbată, dar nu prea reuşeşte. La ţară, la munte, la mare, totul sună mai bine decât dogoarea din oraş. În cazul în care situaţia pare imposibil de pus în practică, alegeţi să vă petreceţi o parte a timpului în afara aglomerării urbane, pentru că se ştie că temperatura este cu câteva grade mai mică acolo, decât în mijlocul oraşului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa