Guturaiul fânului: cauze, simptome și soluții

TOTUL DESPRE MAME
Guturaiul fanului Totul despre mame

Guturaiul fanului Totul despre mameTot ce trebuie să știi despre guturaiul fânului

Strănuturi peste strănuturi, nas care curge ca un robinet uitat deschis, ochi înroșiți și umflați, tuse, mâncărimi de gât sau de urechi.

Vă sună cunoscut? Înseamnă că guturaiul fânului e un membru al familiei voastre. Haideți să aflăm împreună ce este de făcut cu acest dușman perfid care ne distruge ieșirile la iarbă verde, plimbările în natură, partidele de joacă în iarbă și picnicurile cu prietenii.

Ce este guturaiul fânului?

Guturaiul fânului apare prin inhalarea pe nas a unei substanțe la care o persoană este alergică. Apare adesea în anumite perioade ale anului când substanţa respectivă, cum este polenul, este răspândită în atmosferă.

Guturaiul fânului nu se referă numai la fân, atenție, întrucât reacţia alergică poate fi provocată şi de alte substanțe. Un alt nume pentru guturaiul fânului, mai corect, este rinita alergică sezonieră. 

Ce provoacă febra fânului?

Există numeroase lucruri care pot provoca guturaiul fânului la anumite persoane.

Principalii stimuli ai guturaiului fânului (alergenii) sunt seminţele, iarba şi polenul. 

Fumul de ţigară, părul sau blana animalelor şi praful din casă pot, de asemenea, provoca rinită, însă aceasta tinde să aibă loc pe tot parcursul anului, nu doar în anumite perioade, aşa că nu este vorba tocmai de „guturaiul fânului”, care este o problemă sezonieră.

Guturaiul fânului tinde să se instaleze târziu în copilărie sau în adolescenţă – aproximativ 10% din copii şi 20% din adolescenţi şi tineri încep să dezvolte rinită alergică sezonieră. 

Aproximativ 60% din persoanele care dezvoltă guturaiul fânului au un istoric familial de boli alergice, cum ar fi rinită alergică, eczeme sau astm.

Un consult la medic este necesar pentru a fi sigur că problema este guturaiul fânului. Există simptome ale guturaiului fânului care pot apărea şi în cazul altor afecțiuni, cum ar fi sinuzita. 

5 efecte ale guturaiului fânului și consecințele lor: 

1. Blocaj respirator, mâncărimi ale nasului;

2. Nas curgător (mucusul poate fi limpede sau tulbure);

3. Strănut;

4. Tuse cauzată de mucozitățile care curg în jos pe gât. 

5. Adesea, persoana afectată poate avea, de asemenea, mâncărimi ale ochilor şi piele întunecată sau umflată în jurul ochilor. 

Activităţile de zi cu zi ale copiilor care suferă de guturaiul fânului sunt adesea afectate din cauza oboselii (întrucât nu pot dormi bine) şi a dificultăţilor de concentrare.

Atâta timp cât copiii suferă de guturaiul fânului, nu pot să se bucure de activităţile pe care le fac alţii şi nu se pot juca relaxați afară. 

Copiii care au guturaiul fânului poate avea, de asemenea, crize de astm declanşate de aceiași alergeni care au declanşat şi rinita. 

5 sugestii în cazul în care suferi de guturaiul fânului

1. În cazul în care guturaiul fânului este uşor, poţi folosi antihistaminice (luate pe gură sau ca spray-uri nazale), iar dacă interferează cu activităţile de zi cu zi ale copilului, îi poţi administra medicamente cu rol de prevenție.

2. Ai putea apela la testare cutanată, pentru a găsi ce anume declanşează alergiile. Această testare poate fi făcută de către un medic alergolog. Deşi poate fi de mare ajutor, nu întotdeauna dezvăluie originea declanşatorului.

3. Dacă declanşatorul este cunoscut, caută să îl ţii pe copil departe de alergen, cu toate că nu vei putea să o faci întotdeauna.

4. Evită alţi declanşatori, cum ar fi fumul de ţigară.

5. Ar putea fi de ajutor să încerci să reduci praful şi sursele de acarieni din casă, întrucât acești alergeni ar putea provoca mâncărimi ale nasului sau scurgeri nazale. 

3 soluții pentru a câștiga lupta cu polenul

1. Ține ferestrele şi uşile închise în zilele în care bate vântul şi poate intra polen în casă (de exemplu, în zilele de primăvară).

2. Ţine-ţi copiii în casă în zilele în care este mult polen în atmosferă sau când iarba din parc este proaspăt tunsă.

3. Foloseşte medicamente preventive în zilele cu „risc ridicat”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa