Histerectomie. Ce este și când se recomandă

Anca Vlad

Prin histerectomie se înțelege procedura chirurgicală prin care se îndepărtează uterul unei femei. Sunt cazuri în care se scot în același timp și ovarele, și trompele uterine.

Pacientei i se poate recomanda această intervenție din diferite motive, printre care: fibrom uterin care provoacă durere, sângerare sau alte probleme; prolaps uterin (alunecarea uterului spre canalul vaginal); cancer al uterului, cervixului sau ovarelor; endometrioză (prezenţa unor fragmente de mucoasă uterină în afara localizării lor normale) sau adenomioză (subțierea pereților uterului); dureri pelvine cronice.

În cazul afecțiunilor necanceroase, se recomandă histerectomie numai după ce au fost epuizate toate celelalte modalități de tratament.

Tipuri de histerectomie

În funcție de cauza pentru care se recomandă histerectomie, chirurgul poate decide să scoată tot sau numai o parte din uter. Pacienții și uneori chiar personalul medical folosesc incorect termenul, așa că este necesară o clarificare atunci când sunt îndepărtate cervixul și/sau ovarele.

  • În histerectomie subtotală, chirurgul îndepărtează numai partea superioară a uterului, păstrând cervixul.
  • În histerectomie totală se îndepărtează și uterul și cervixul.
  • În histerectomie radicală, chirurgul îndepărtează tot uterul, țesuturile din jurul acestuia și partea superioară a vaginului. Acest gen de histerectomie se practică numai în cazul unui cancer.

Ovarele pot fi și ele îndepărtate chirurgical (procedura numindu-se ooforectomie sau ovariectomie) sau pot fi lăsate la locul lor. Când sunt îndepărtate trompele uterine vorbim despre salpingectomie. Așadar, când sunt scoase uterul, ambele trompe uterine și ambele ovare, întreaga procedură se numește histerectomie și salpingo-ooforectomie bilaterală.

Tehnici chirurgicale pentru histerectomie

Chirurgii au diferite abordări, în funcție de experiența medicului, de motivul pentru care s-a recomandat histerectomie și de sănătatea generală a pacientei. Tehnicile alese vor determina parțial perioada de recuperare generală și (dacă e cazul) a cicatricelor rămase.

Există două modalități de intervenție: procedura clasică (cu deschidere) și o cea minim invazivă.

Histerectomie prin operație deschisă

Histerectomia abdominală este o intervenție chirurgicală folosită în aproximativ 65% din cazuri. Pentru asta, chirurgul face o incizie de 13-18 centimetri, ori de sus în jos, ori din stânga în dreapta, de-a lungul abdomenului. Prin această incizie este îndepărtat uterul. După acest tip de intervenție, pacienta va petrece 2-3 zile în spital și va rămâne cu o cicatrice vizibilă.

Histerectomie prin procedură minim invazivă

Iată cele câteva metode la care poate fi folosită procedura minim invazivă:

  • Histerectomie vaginală: chirurgul face o incizie mizcă în peretele vaginal și scoate uterul. Incizia este apoi închisă și nu rămâne cicatrice vizibilă.
  • Histerectomie laparoscopică: chirurgul folosește un laparoscop (un tub cu o cameră în vârf) și instrumente chirurgicale cu ajutorul cărora face câteva incizii mici pe abdomen sau una singură în buric. Chirurgul urmărește toate mișcările pe care le face pe un ecran.

Comparații între histerectomie realizată pe cale abdominală și cea minim invazivă

Procedura minim invazivă prin care se îndepărtează uterul oferă numeroase beneficii prin comparație cu procedura clasică. În mod normal, în urma aplicării procedurii minim invazive, recuperarea este mai rapidă și spitalizarea mai scurtă, durerile sunt slabe, iar riscul unei infecții este scăzut.

După aplicarea procedurii minim invazive, pacienta își poate relua activitatea în 3-4 săptămâni, comparativ cu 4-6 săptămâni după operația deschisă pe abdomen. Și costurile sunt mult mai mici, depinzând însă de instrumentarul folosit și de timpul petrecut în sala de operații.

Din păcate, nu toate femeile sunt candidate ideale pentru procedura minim invazivă. Prezența unei cicatrici de la o operație mai veche, obezitatea și starea precară de sănătate pot fi factori decisivi. Medicul este cel care decide dacă pacienta este candidată pentru procedura minim invazivă.

Riscurile histerectomiei

Multe dintre paciente nu au probleme serioase sau complicații în urma acestei intervenții. Cu toate acestea, histerectomia este o intervenție chirurgicală importantă și nu e lipsită de riscuri. Printre complicațiile care pot apărea sunt:

  • incontinența urinară,
  • prolapsul vaginal,
  • fistulele (legături anormale între vagin și vezica urinară)
  • durerea cronică.
  • Alte riscuri sunt: infecțiile, cheagurile de sânge, hemoragiile și rănirea altor organe. Toate acestea sunt însă rare.

Histerescomia. La ce să te aștepți după operație

După histerectomie, dacă au fost îndepărtate și ovarele, femeia intră la menopauză. Dacă acestea au rămas la locul lor, pacienta poate intra la menopauză cu câțiva ani mai devreme decât în mod normal.

Celor mai multe paciente li se recomandă repaus sexual și evitarea ridicării greutăților timp de șase săptămâni. După histerectomie, cele mai multe femei își dau seama că operația a fost un succes care a îndepărtat cauza problemelor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa