Surse de stres și anxietate. Identifică-le rapid pe cele ascunse!

Raluca Dumitrică
Cafea surse de stres
Surse de stres: Prea multă cafea poate duce la stres şi anxietate
Cafea surse de stres
Surse de stres: Prea multă cafea poate duce la stres şi anxietate

Surse de stres – Descoperă cât mai repede sursele necunoscute de stres din viața ta!

Ţi s-a întâmplat să te confrunţi cu stări de anxietate, un ritm cardiac crescut, nervozitate şi oboseală? E bine de știut că există o serie de elemente care îţi pot declanşa o aparent inexplicabilă agitaţie fizică şi psihică. Totul este să încerci să vezi dacă nu cumva acestea te încearcă şi pe tine, ca să poţi elimina aceste surse de stres şi să scapi de anxietate.

Surse de stres – 1. Aditivii din mâncare: îndulcitori, coloranţi

Există persoane care susţin că starea de spirit li se schimbă radical după ce consumă dulciuri ambalate, în care aspartamul, fructoza, siropul de porumb şi coloranţii se regăsesc într-o cantitate mare. Explicația ar consta în faptul că aceşti coloranţi şi îndulcitori artificiali conţin neurotoxine ce pot tulbura grav sistemul nervos şi care induc un nivel înalt de anxietate.

Surse de stres – 2. Medicamentele şi suplimentele alimentare

O serie de medicamente aparent „uşoare” pot fi şi ele vinovate de anxietatea de care suferim. Pastilele care conţin cofeină, precum cele pentru alungarea migrenelor, medicamentele de tuse, decongestionante sau suplimentele alimentare, pot conține stimulente ce accelerează ritmul cardiac şi ne induc o stare de nelinişte interioară.

Surse de stres – 3. Sensibilitatea la anumite tipuri de mâncare

Unele feluri de mâncare pot să-ţi provoace o gamă largă de stări neplăcute, de la dureri de stomac la respiraţie anevoioasă. Pe lista acestora intră glutenul, soia, produsele lactate şi chiar ciocolata.

Surse de stres – 4. Dezechilibrul alimentar

Sarcinile multiple de la serviciu şi stresul pe care îl implică jobul tău te pot duce la perioade lungi de timp în care nu mănânci nimic. Din pricina agitaţiei există şi posibilitatea să îţi pierzi complet apetitul şi chiar să nu cosnumi niciun fel de aliment toată ziua. Acest comportament periculos îţi poate provoca hipoglicemie şi o stare prelungită de iritabilitate, ameţeală, confuzie sau chiar şi anemie, în unele cazuri.

Surse de stres – 5. Deshidratarea

Potrivit unui studiu efectuat în 2009 de către Universitatea Tufts din Statele Unite, există o legătură directă între hidratare şi starea emoţională a oricărui individ. La această concluzie s-a ajuns după ce mai mulţi studenţi atleţi au fost supuşi unor verificări. Înainte de competiţie cei deshidratati erau nervoşi, confuzi, tensionaţi şi foarte obosiţi, în vreme ce atleţii care erau suficient de hidrataţi erau mult mai calmi.
Sfatul specialiştilor este să te hidratezi cât poţi de des, pentru a-ţi asigura o bună funcţionare fiziologică şi ca să elimini surplusul de toxine.

Surse de stres – 6. Cofeina

Milioane de oameni îşi încep ziua cu o ceaşcă de cafea, dar, din păcate, excesul de cofeină poate fi extrem de periculos, accelerând sever ritmul cardiac. Efectele acestui exces sunt ţiuit în ureche, palme asudate, respiraţie sacadată sau chiar un atac de panică. Alege să bei cofeină cu moderaţie, atât cât să te ajute pentru un plus de concentrare, cu mare grijă să nu ajungi să experimentezi pe pielea ta simptomele mai sus-menţionate.

Surse de stres – 7. Ţigările, alcoolul şi anti-depresivele

Nicotina și băuturile alcoolice nu s-au dovedit a fi niciodată sănătoase pentru organism. Ţigările au efect calmant de moment, dar pe termen lung, monoxidul de carbon duce la o respiraţie anevoioasă, ce poate culmina cu sufocare. Alcoolul şi calmantele sau anti-depresivele, la rândul lor, odată încercate pot duce rapid la abuz, afirmă The Anxiety and Depression Association of America.

Surse de stres – 8. Deficienţa de vitamine

Vitaminele se iau foarte bine din fructe, legume sau alte alimente, dar nu numai, pentru că, de ce să nu recunoaştem, mâncarea de azi nu prea mai seamănă cu cea din copilăria noastră. Este chiar indicat să îl rogi pe mediul tău de familie să îți recomande analize și, dacă este cazul, să îţi prescrie nişte vitamine dacă te simţi foarte stresată, cu precădere cele din complexele B, C şi E, ce deţin un rol crucial în funcţionarea optimă a sistemului nervos. Alege şi magneziu, cu rol în evitarea stărilor de apatie sau de iritabilitate, eliminând stresul din organism. Seleniul este şi el un antioxidant vital pentru funcţionarea neurotransmiţătorilor din creier, iar acizii graşi omega 3 sunt consideraţi aliaţii ideali împotriva stărilor de anxietate.

Surse de stres – 9. Gândirea negativă

Gândirea negativă contribuie şi ea la ridicarea gradului nostru de anxietate şi stres. Un exemplu de auto-critică deconstructivă constituie un flagel pentru psihicul tău. Dacă te laşi pradă unor gânduri de acest fel, ia în considerare şi faptul că ar putea genera stări de anxietate. Evident că nivelul stresului va atinge cote maxime şi senzaţiile neplăcute se vor instala pe termen lung, de minim câteva ore.

Diana Mărășoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa