Mierea de manuka, mai mult decât un aliment în tendinţe

Raluca Dumitrică
Miere de Manuka Totul despre mame

Miere de Manuka Totul despre mameMierea de Manuka este un adevărat antibiotic natural

Mierea de Manuka este mai mult decât un aliment aflat în tendinţe, aşa încât ne-am hotărât să îi acordăm mai multă atenţie pentru a vedea care sunt proprietăţile care au făcut-o atât de populară. La o primă analiză am observat că este un tip de miere cu un conţinut ridicat de antioxidanţi şi cu proprietăţi antibiotice excepţionale.

Mierea de Manuka a devenit foarte populară datorită persoanelor preocupate de o alimentaţie sănătoasă, care au dus mai departe vestea acestei mieri nemaipomenite. Ea este produsă de albinele care se hrănesc cu nectarul florilor arborelui pitic numit Manuka, care se află în Noua Zeelandă şi în Australia, şi are o culoare închisă. Copacul Manuka mai este cunoscut în Australia şi sub denumirea de arbore de ceai, pentru că din frunze sale se face ceai. Deşi aceste informaţii nu par să facă din acest tip de miere ceva deosebit, datele următoare te vor face să îţi schimbi părerea!

Mierea de Manuka este un antibiotic natural

Prin câteva caracteristici deosebite, mierea de Manuka reuşeşte să devină o delicatesă pentru sănătate. Se ştie că mierea în general are în compoziţie agenţi activi care îi conferă calităţi antibacteriene, dar mierea de Manuka, conţine, pe lângă compuşii comuni, câteva ingrediente cu adevărat incredibile pentru sănătate şi care au proprietăţi antibiotice. Printre aceste ingrediente se numără compusul methylglyoxal (MG), care, cu cât este mai concentrat, cu atât va avea un efect antibiotic mai puternic.

Pentru a măsura, însă, puterea antibacteriană a mierii de Manuka, cercetătorii au dezvoltat o scală care se numeşte UMF sau Unique Manuka Factor. UMF-ul este dat şi de concentraţia compusului methylglyoxal, iar pentru a i se atribui proprietăţi terapeutice, mierea trebuie să aibă un rating de minimum 10 UMF. Aşadar, ţine minte în momentul în care te decizi să cumperi o astfel de miere să observi dacă are sau nu pe eticheta inscripţia UMF Manuka Honey sau Active Manuka Honey.

Niciun efect secundar prin terapia cu miere de Manuka

Proprietăţile antibiotice ale mierii de Manuka i-au adus acesteia, pe bună dreptate, supranumele de medicament. Cu ajutorul mierii de Manuka se pot trata cel mai bine rănile, prin aplicaţii directe pe zona cu probleme. Studiile au arătat că, prin conţinutul său ridicat de zahăr, această miere formează o barieră la suprafaţa rănilor, creând un mediu în care bacteriile nu au cum să supravieţuiască. Mierea de Manuka se mai poate mândri şi cu faptul că este antioxidantă, antiseptică şi antiinflamatoare. Datorită acestor caracteristici, mierea de Manuka, consumată ca atare, este folosită şi pentru a reduce infecţiile din corp, problemele gastrointestinale, răcelile, colesterolul mare şi chiar pentru a trata cancerul.

Nu trebuie să uităm că putem folosi acest tip de miere şi în bucătărie, deoarece are o calitate pe care mierea obişnuită nu o posedă: îşi păstrează compuşii binefăcători chiar şi atunci când este expusă la temperaturi mari şi la lumină. Aşa încât poţi să o adaugi fără teamă în ceai şi cafea, dar şi în compoziţia altor reţete, fiind o opţiune mult mai sănătoasă decât mierea obişnuită.

Nu trebuie neglijat, însă, singurul dezavantaj al acestui tip de miere: preţul. Noi credem, însă, că merită să investim în sănătatea noastră.

Andreea Marinescu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa