Motivele ştiinţifice pentru care ar trebui să fugim la ţară cât mai des

Adriana Moscu
de-ce-sa-mergem-la-tara-totul-despre-mame

Chiar dacă orașul are avantajele lui, ar trebui să facem escapade cât mai dese în natură! Iată de ce!

Dacă în 1900, 14% din populaţia lumii locuia în oraşe, în 2008, proporţia ajunsese la 50%. Ei bine, studiile ONU prevăd că în 2050 nu mai puțin de 70% dintre locuitorii Planetei vor deveni orășeni. Suprapopularea urbană are efecte negative, atât cu privire la sănătatea fizică, cât și la cea mentală.

Am fost un copil fără niciun bunic la țară, iar vacanțele de vară au fost pentru mine un coșmar – rămâneam singură trei luni, bătând mingea sau sărind coarda, în fața blocului, pe asfalt, în timp ce camarazii mei de joacă părăseau orașul în prima zi de vacanță, pentru a trăi experiențe de neuitat: hrăneau animale, călăreau, se jucau în glod și pe maidane. Pe scurt, se bucurau de o libertate nesfârșită, din care mie nu mi-a fost niciodată dat să gust. Din fericire, locuiam într-un oraș mic, iar în urmă cu 30 de ani nu putea fi vorba nici de aglomerație, nici de poluare și nici de lipsa siguranței. Însă traiul la oraș tot mi-a creat traume: am fost și încă mai sunt o persoană prea timidă, introvertită. Am fost crescută ca o domnișoară de pension, într-un clopot de sticlă, iar când acesta, inevitabil, s-a spart, mi-a luat mult mai mult timp să mă dezmeticesc, față de un copil obișnuit deja cu gustul libertății.

Despre biofilie și despre răspunsuri pe care le găsim în natură

Biofilia se poate traduce prin afinitatea pe care omul o are pentru mediul natural, pentru spaţiile înverzite, dezvoltată în cursul evoluţiei. Lipsa acestui mediu natural poate duce la tulburări ale sănătăţii fizice şi psihice. Nu e de mirare că studiile au scos la iveală faptul că persoanele care locuiesc în case aflate în apropiere de parcuri sau alte spaţii verzi, indiferent de situaţia lor materială, trăiesc mai mult. În plus, studenţii care locuiesc în camere cu vedere spre privelişti cu verdeaţă au rezultate mai bune la teste. Iar copiii care suferă de ADHD prezintă mai puţine simptome după o plimbare în parc sau în natură. Nu în ultimul rând, familie care locuiesc în blocuri înconjurate de copaci au o viață mai armonioasă.

Un oraș, mai multe boli

Cercetătorii spanioli au descoperit că în placentele anumitor femei care locuiesc în orașe cu un grad de polure ridicat şi în sângele copiilor lor nou-născuţi se găsesc niveluri mari de xenoestrogeni – substanţe chimice de origine industrială, care mimează în organism efectele hormonilor estrogeni. Aceste xenoestrogeni se găsesc în numeroase substanţe extrase din petrol (printre care și carburanţii auto), sunt mult mai abundenţi în aerul urban decât în zonele rurale şi pot provoca exces ponderal la naştere, obezitate, hiperactivitate, pubertate precoce, probleme de fertilitate, risc crescut de cancer pulmonar, de sân şi de prostată.

Aer mai curat

Ținând cont de toate cele de mai sus, medicii ne recomandă să petrecem cât mai mult timp cu cei mici în natură. Și, dacă aveți această posibilitate, nu ar fi rău să luați în considerare mutarea definitivă la țară. În primul rând, astfel le oferi o cură de aer proaspăt pe termen lung. Gândește-te de ce se văd stelele atât de clar la munte, în timp ce la oraș de-abia dacă se zăresc? Exact, răspunsul este poluarea.

Plimbările la țară previn cancerul

Mișcarea în aer liber (nu e suficientă o plimbare pe stradă, într-un oraș poluat) menține funcțiile organismului în stare optimă. Mișcarea regulată poate reduce mai târziu riscul de cancer la sân în rândul femeilor, dar și apariția bolilor asociate cu obezitatea. Copiii care se joacă în mod constant în aer curat, la țară, au mai puține șanse de a deveni fumători la maturitate și, astfel, scade și incidența apariției cancerului la plămâni. Atenție însă: vara, expunerea prelungită la soare fără protecție cu soluții împotriva razelor ultraviolete poate crește riscul apariției cancerului de piele.

Viața la țară reduce timpul petrecut în spital

Potrivit studiilor, cu cât un copil petrece un timp mai îndelungat în spațiu verde, în mediul natural de la țară, cu atât se va reface mai repede după o boală sau o operație care a necesitat internarea în spital. Studiul a mai arătat că pacienții care petrec mult timp la țară au nevoie de mai puține medicamente contra durerii și sunt mai cooperanți – ceea ce determină medicii să îi externeze cu două-trei zile mai repede ca pe pacienții de la oraș.

Un spațiu imens de joacă

Dincolo de beneficiile asupra sănătății, timpul petrecut la țară, în afara orașului, este o binecuvântare pentru dezvoltarea psihomotorie prin joacă. Copiii trebuie să se miște cât mai mult, să alerge, să-și întindă membrele pentru a crește armonios, iar acest lucru e destul de dificil într-un apartament de, să zicem, 70 de metri pătrați, unde trebuie să pășească în vârful picioarelor și să vorbească în șoaptă pentru a nu deranja vecinii. Simpla bucurie de a se mișca neîngrădiți, fără a se împiedica de ceva sau de altcineva, le va îmbunătăți considerabil starea de spirit.

Împrejurimi care-ți suscită imaginația

Ce poate gândi copilul despre un apartament cu două sau trei camere? Cum îl poate inspira să creeze, să-și imagineze? Gândește-te acum la spațiile verzi, nesfârșite, mereu în schimbare, de la țară, la animalele, păsările, coloritul și specificul fiecărui anotimp, liniștea binecuvântată cu ajutorul căruia copilul își poate auzi gândurile și care îi permită să facă observații cu privire la mediul înconjurător. Mai mult, viața în natură ține departe de orice copil stări negative ca depresia și anxietatea.

Expunerea la mediul natrual

Ecologia este o ramură cu care trebuie să-l împrietenești de mic pe copilul tău.  Expus la frumusețea mediului înconjurător, copilul va deveni conștient de rolul vital al faunei și al florei în viața noastră și va fi mult mai sensibil și mai receptiv la problemele Planetei, astfel încât de pe urma expunerii lui la natură vor avea de câștigat generații întregi.

Mai puține reclame, mai mult adevăr

La țară nu sunt atât de multe mesaje comerciale care să-l bombardeze pe micuț vizual și auditiv din toate părțile și să-i creeze o perspectivă falsă, exagerată asupra realității. La țară, copilul nu va mai citi pe panouri uriașe, frumos colorate, că are nevoie de lucruri de care, de fapt, nu are nevoie. Efectul va fi unul eliberator, copilul va gândi cu mintea lui și va fi lăsat să fie… copil.

Acestea fiind spune, unde vă petreceți weekendul viitor?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa