Oboseala extremă a părintelui – un carusel fără scăpare?

Adriana Moscu
oboseala-cronica-mame-totul-despre-mame

Dacă și tu visezi să ajungi din nou în pat încă din prima clipă în care te-ai ridicat din el, e posibil să suferi de oboseală cronică

În fiecare dimineață îmi pun alarma să sune la 6, ca să mă scol la 7. Atât în timpul anului, când copilele trebuie duse la școală, deși până acolo nu facem mai mult de 10 minute cu mașina, cât și în vacanțe, pentru că altfel nu m-aș trezi înainte de 12. De multe ori, însă, la 7.30 sunt încă în pat, cu pleoapele grele, ca de plumb și conștiința tot cam așa. Îi invidiez pe acei părinți care se trezesc dimineața la aceeași oră, fără să aibă nevoie de sonerie. Eu nu mă număr printre ei. Invariabil, când sună ceasul, îl opresc și mai dorm iepurește cel puțin o oră. În weekend, deși îmi propun să mă scol pe la 8, ca să am timp să fac și curat, și de mâncare, să pun și o mașină sau două de rufe, dar să îmi ajungă timpul să merg și în parc sau altundeva cu fetițele, nu reușesc aproape niciodată să mă țin de program. Mi-e somn oricât aș dormi, deși analizele au ieșit bine, deci am exclus posibilitatea unei afecțiuni ascunse. Am vorbit, la un moment dat, despre starea mea constantă de oboseală cu un medic care nu m-a încurajat defel: “Dacă suferiți de oboseală cronică, va fi greu să mai scăpați vreodată de ea”.

Cât e oboseală fizică și cât metanlă?

Și totuși, de fiecare dată când duc la bun sfârșit un proiect, când se apropie vineri seara, când știu că voi merge la cinema să văd un film bun, cu mult suspans și, implicit, uitare de sine, când sunt pe punctul de-a evada în concediu ori punem de-o partidă de Rummy în familie, oboseala dispare ca prin farmec, chiar dacă în ziua respectivă nu am dormit mai mult de trei ore. Ceea ce mă pune pe gânduri – sunt, de fapt, extenuată fizic sau copleșită sub o mare de stres și anxietate? De multe ori, adevărul e undeva la mijloc.

Ce este oboseala cronică?

Totuși, ceea ce deosebește oboseala cronică de cea pe care o resimte orice om care îndeplinește cumulativ și consecutiv funcția de angajat și părinte full-time, este că prima persistă mai mult de șase luni și este, adesea, însoțită de disconfort fizic – articulații amorțite, vertij, migrene care nu se mai termină, sensibilitate la lumină puternică și la zgomote intense (aici se includ și plânsetele de copil, ba chiar e posibil să fie în capul listei!).

Nu s-a stabilit încă ce declanșează oboseala cronică, însă mulți specialiști sunt de părere că ea apare pe fondul unui sistem imunitar slăbit, după o răceală recurentă, o alimentație defectuoasă, anemie care persistă, presiune arterială scăzută sau insomnii prelungite. Desigur, toate aceste simptome atrag după sine alte neajunsuri, cum ar fi afectarea memoriei și a puterii de concentrare.

Cum se tratează oboseala cronică?

Pentru că este dificil de diagnosticat – nenumărate alte afecțiuni au simpotme similare –, nu există o medicație specifică ci, în funcție de gravitatea sau accentuarea anumitor stări de disconfort, se prescriu terapii aplicate, fie că e vorba de suplimente naturale pentru îmbunătățirea somnului, de magneziu pentru împrospătarea memoriei sau de fier pentru combaterea anemiei. Pentru că e mai degrabă o oboseală iscată din supraaglomerarea cu sarcini de tot felul și care nu-ți fac neapărat plăcere, decât de o afecțiune în adevăratul sens al cuvântului, e bine să nu te refugiezi în pastile cu tot felul de efecte secundare negative. Mult mai înțelept ar fi să te relaxezi prin ședințe de masaj, o zi la spa, departe de tot și de toate, o oră la fitness sau la piscină sau orice altă activitate care îți aduce zâmbetul pe buze. Poți grăbi refacerea adăugând în dieta zilnică alimente bogate în acizi grași polinesaturați pe care îi găsești în semințe, alune și nuci, ori în carnea de pește. În același timp, ar fi indicat să înlocuiești băuturile pe bază de cafeină sau teină, îndulcite cu zahăr, cu o limonadă sau un fresh îndulcit (sau nu) cu miere.

Nu obosi să iubești!

Dacă la orice solicitare din partea familiei sau a prietenilor, fie că piciul tău are chef să vă dați pe tobogan în parc, că iubitul vrea să cinați diseară în oraș sau că prietenii vă invită la un grătar în curte, tu spui invariabil “Nu”, lucrul acesta ar putea să-ți afecteze viața socială. Riști să te izolezi și să pierzi dragostea și interesul celor apropiați, iar de aici până la instalarea unei forme de depresie, fie ea și minoră, nu mai e mult. De altfel, studiile arată că peste 50% dintre oamenii care suferă de oboseală cronică dezvoltă la un moment dat o stare depresivă. Odată ajunsă în acest punct, vei avea tendința să vezi totul în culori sumbre și n-o să mai știi să te bucuri de viață. Nu-i ușor, dar încearcă să te concentrezi pe partea frumoasă a lucrurilor. Da, ești copleșită la serviciu, dar cum ar fi dacă nu ai avea un loc de muncă? Da, copiii îți sar în cap de îndată ce-ai intrat pe ușă, dar îți mai poți închipui acum viața fără ei?

Una peste alta, nu obosi să iubești – e cel mai eficient medicament împotriva tuturor celorlalte tipuri de oboseală.

Sfaturi despre cum poți depăși oboseală de după naștere găsești în acest articol. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa