Contraceptivele pot cauza cancer de sân. Vârsta la care femeile sunt mai expuse și ce tip de pilule sunt mai periculoase

Cristina Călin, redactor

Pilulele contraceptive au împărțit lumea medicală în două de mai bine de 50 de ani. S-a vorbit destul de des despre o legătură între anticoncepționale și cancerul de sân. Studiile au arătat în mare parte că există o cauzalitate, însă unele au fost contrazise, altele s-au axat pe cazuri particulare. Noile contraceptive sunt considerate mai sigure, dar cert este că nimeni nu bagă mâna în foc. 

Organizația Mondială a Sănătății a realizat în 2015 un ghid prin care făcea diverse recomadări cu privire la utilizarea anticoncepționalelor și planificarea familială, ”Criterii medicale privind motivele medicale pentru a administrare pilulele contraceptive”. Specialiștii care au eliberat ghidul spun că atunci când se prescriu anticoncepționale trebuie avut în vedere istoricul medical al pacientei, riscul de boli al acesteia, efectele adverse, costurile, disponibilitatea produsului, dar și preferințele.

Efecte adverse care merg până la cancer

Recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății cu privire la grija excesivă cu care trebuie prescrise contraceptivele orale nu este întâmplătoare. Numeroase studii au arătat că efectele adverse ale acestor medicamente sunt grave, mergând până la cancer. În 2012, Agenția pentru Medicamente și Alimente din SUA a transmis un comunicat prin care atrăgea atenția că anticoncepționalele care conțin drospirenonă pot fi asociate cu un risc mai mare de apariție a cheagurilor de sânge decât cele care conțin progesteron. Atunci au fost voci care au spus că sunt mai mulți factori care influențează, însă răspunsul FDA a fost că utilizarea contraceptivelor duce la formarea de cheaguri de sânge.

Agenția Europeană a Medicamentului s-a implicat și ea în găsirea unei soluții sigure pentru administrarea de anticonceționale și a atras atenția în 2013 asupra Diane35 că trebuie utilizat doar împotriva acneei severe.

Discuțiile apărute acum nici nu se întrevedeau în anii 60 când au fost scoase pe piață primele anticoncepționale. Atunci toată lumea era fericită că s-a găsit o soluție pentru controlarea sarcinilor nedorite, iar în SUA a devenit principala modalitate de protecție. Entuziasmul a mai scăzut odată cu apariția primelor voci care avertizau că estrogenul ingerat în exces duce la apariția cancerului de sân. Totuși, pentru femeile tinere, riscurile sunt mai mici decât beneficiile contraceptivelor, iar acesta poate fi compromisul la care a ajuns lumea științifică.

Pilulele contraceptive: jumătate de secol de studii

În mai bine de 50 de ani de când au apărut pilulele contraceptive cercetătorii au făcut atât de multe studii, cu rezultate atât de diverse încât femeile sunt pe bună dreptate bulversate și nu mai știu ce să mai creadă. O parte dintre medici cred că inițial s-a vorbit despre cancer de sân din cauza conținutului mare de estrogen din primele pastile. Între timp, industria farmaceutică a evoluat și contraceptivele de generație nouă sunt mult mai adaptate la organismul femeii.

Oameni de știință din peninsula Scandinavia au scos la iveală că a crescut numărul femeilor care au cancer de sân în rândul celor care iau pastile anticoncepționale. Un studiu similar a arătat că, deși opriseră administrarea de contraceptive de mai bine de 10 ani, cancerul de sân a recidivat în cazul celor cate se luptaseră cu această boală. Pe de altă parte, există cercetări realizate de instituții prestigioase care susțin că nu există nicio legătură între apariția cancerului de sân și anticoncoționalele orale. Unul dintre acestea a fost realizat în perioada 1994-1998 de Women’s Contraceptive and Reproductive Experience.

Un alt studiu publicat în Journal of the American Medical Association a arătat că femeile care au avut în familie cazuri de cancer de sân au un risc cu 11 procente mai mare să facă aceeași boală dacă au urmat tratament cu anticoncepționale. Au existat voci care au contestat studiul spunând că a fost făcut înainte de 1975, când cantitatea de estrogen și progesteron din compoziție era foarte mare.

Un studiu realizat în 1996 și citat de Institutul Național pentru Studiul Cancerului din SUA arată că femeile care iau sau care au luat anticoncepționale au un risc mai mare de a face cancer de sân decât cele care nu au ales această cale de protecție.

Un studiu recent arată că, totuși, vârsta femeii este foarte importantă atunci când facem asocierea între cancer de sân și pastile contraceptive. Cu cât femeia este mai în vârstă, cu atât riscurile sunt mai mari. După 45 de ani, tratamentul ar trebui întrerupt mai ales dacă nu sunt administrate anticoncepționale de generație nouă, cu doze mai mici de hormoni.

Legatura dintre cancer si contraceptive. Două baricade, femeile la mijloc

Pe de altă parte, un studiu publicat în Cancer Research în 2014 și realizat de oameni de știință de la Institutul Național pentru Studierea Cancerului din SUA liniștește femeile: anticoncepționalele de generație nouă nu prezintă risc de apariție a cancerului de sân.

Vestea bună este că tratamentul cu contraceptive reduce riscul de cancer ovarian cu până la 50%, după cum arată un studiu publicat în British Journal of Cancer. Femeile ar fi protejate și de cancerul de endometru și cel de colon.

Sintetizând multitudinea de informații este necesar să rețineți că cu cât este mai mare cantitatea de hormoni din anticoncepționale cu atât riscul de apariție a cancerului de sân este mai mare. Cele mai periculoase pastile sunt cele trifazice, cu doze diferite de hormoni pentru fiecare fază a ciclului. Acestea cresc riscul de cancer de aproape 3 ori, potrivit unui studiu ralizat în 2010, ” Nurses’ Health Study”

Înainte de a lua o decizie cu privire la metoda de contracepție pe care doriți să ofolosiți discutați sincer și în detaliu cu medicul dvs, expunându-i nu doar istoricul dvs medical, ci și pe cel al familiei, incluzând aici și bunicii. Piața oferă o mulțime de alternative la contraceptive.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa