5 plante care tratează afecţiuni ginecologice

Alexandra Ion

Există câteva plante care te pot ajuta să tratezi afecțiuni ginecologice. Află tot ce trebuie să știi despre ele!

Toate trebuie folosite cu măsură, niciodată după ureche, ci doar cu recomandarea medicului, ca elemente adjuvante, niciodată ca tratament în sine. În aceste condiții, tratamentul cu plante pentru unele afecțiuni ginecologice poate fi util și poate susține procesul de vindecare.

Ceea ce trebuie să știe orice femeie,care folosește plante pentru afecțiuni ginecologice este că eficiența lor crește dacă sunt utilizate adecvat fiecărui caz în parte. Este important de spus că fiecare plantă se utilizează conform indicațiilor de pe pachet, iar plantele cu scop medicinal trebuie cumpărate numai de la producători care au licența de la Ministerului Sănătății, niciodată din piață, iar la prepararea decocturilor și a infuziilor trebuie respectată doza recomandată. Pentru binele viitorului copil, femeile însărcinate nu trebuie să folosească niciodată plante medicinale, cu excepția situațiilor în care sunt recomandate expres de medicul care monitorizează sarcina.

Iată care sunt cele mai bune plante pentru afecțiuni ginecologice și care este modul lor de utilizare standard:

Salvia. S-a dovedit că este foarte utilă pentru reducerea sângerării și durerilor menstruale, dar și în tratarea infecțiilor gonococice și candida. Pentru aceste afecțiuni, eficiența plantei crește dacă este combinată cu mușețel pentru băi locale. Planta este de ajutor și în vaginită și anexită. Salvia nu trebuie folosită în cure mai lungi de o săptămâna. Aceasta mai are calitatea de a regla ciclul menstrual și de a calma durerile menstruale, tinctura de salvie fiind utilă și pentru disconfortul provocat de menopauză.

Coada-șoricelului. Este recunoscută că fiind un foarte bun cicatrizant, antiseptic și antiinflamator. Coada-șoricelului  se folosește pentru diverse infecții genitale, dar și la instalarea menopauzei sau în caz de ciclu neregulat. Se folosesc băi locale, sau infuzii, dar și uleiul de coada-șoricelului. Ceaiul de coada-șoricelului poate fi inclus pe lista de ceaiuri de consum regulat. Două-trei căni de ceai pe săptămână fiind utile femeilor în orice perioadă a vieții lor.

Gălbenele. Florile de gălbenele sunt printre cele mai populare plante pentru afecțiuni ginecologice. Acestea calmează durerile menstruale, reglează ciclul și susțin efectul medicamentelor care ameliorează infecțiile bacteriene și micotice. Ceaiul de gălbenele este eficient și în tratarea infecțiilor urinare.

Crețișoara este cunoscută ca planta femeilor. Crețișoara tratează infertilitatea feminină, fiind un tratament bun pentru ameliorarea fibroamelor uterine și a chisturilor ovariene. Crețișoara s-a dovedit a fi un remediu bun pentru femeile care suferă de menstruații abundente sau hemoragii uterine cauzate de instalarea menopauzei. Planta calmează durerile menstruale. Cu sfatul medicului poate reduce riscul de avort pentru că are calitatea de a stimula dezvoltarea fibrelor musculare ale uterului.

Frunzele de zmeur. Sunt recomandate pentru a tonifica mușchii uterului, dar ajută la revenirea uterului la forma și dimensiunile normale. Sunt utile la menopauză, prin combaterea efectelor neplăcute, au efect antiinflamator recunoscut. Se consideră că frunzele de zmeur sunt utile ca adjuvant în tratamentul fibromului uterin și al chisturilor ovariene.

Citește și:

Ceaiuri care ard grăsimile

Ceaiul de salvie ajută digestia

Tratamente de înfrumuseţare cu ceai verde

Infuzii de ceai în funcţie de tipul tenului

Ceaiuri pentru gravide

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa