Sarea iodată: pro sau contra?

Raluca Dumitrică
Sare iodata Totul despre mame
Avem sau nu nevoie de sare iodata Totul despre mame
Sare nerafinata

Cu toate acestea, sarea iodată este norma în industria alimentară

Cu toate astea, în supermarketuri şi în micile magazine nu se găseşte deloc sare alimentară fără iod (şi nici fără aditivii alimentari E536 sau E 535, care au rol antiaglomerant), iar pentru a putea cumpăra un produs de acest fel trebuie să faci o vizită la farmacie ori la plafar sau să îţi faci cumpărăturile dintr-un magazin online.

De asemenea, după cum toate produsele de panificaţie comercializate conţin sare iodată, putem lesne bănui că acest lucru se aplică şi celorlalte alimente, cu excepţia cazurilor în care producătorul specifică clar pe etichetă că este vorba despre sare fără iod. De remarcat că vânzarea sării fără iod, cu iod în cantitate mai mică decât stipulat în HG sau refuzul de a introduce sarea iodată în pâine sunt contravenţii şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1000 şi 10.000 de lei şi cu închiderea firmelor. În afară de România, sarea iodata este obligatorie în Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Serbia, Macedonia, Croaţia, Bosnia, în timp ce în ţări că Elveţia, Suedia, Spania, Portugalia, Norvegia, Olanda, Luxemburg, Lituania, Italia, Germania, Grecia, Franţa, Finlanda, Belgia şi Anglia adăugarea iodului în sare este opţională.

Menţionăm că iodul nu este stabil în sarea iodată, iar atunci când condiţiile de depozitare sunt defectuoase, conţinutul de iod din sare poate să scadă. Şi, cel mai interesant aspect, iodul dispare atunci când este supus unui tratament termic. Aşadar, dacă veţi găti la temperaturi înalte cu sare iodată, aceasta va oferi la final doar gust preparatului culinar, nu şi iod.

Hipotiroidismul, singurul motiv pentru care ar trebui să consumăm iod suplimentar

Partea ciudată a a acestei ingerări zilnice de sare iodata este că îi furnizăm organismului o cantitate de iod mai mare decât este necesar, ceea ce poate duce la o serie de alergii, infertilitate sau chiar la probleme realmente grave, cum ar fi cancerul de tiroidă. Singura dată când ar trebui să consumăm iod suplimentar este atunci când suferim de hipotiroidism, adică atunci când tiroida nu produce îndeajuns de mulţi hormoni care duc la o bună funcţionare a acestei glande.

Există cazuri rare de hipotiroidism la sugari şi la copii mici, boală care, tratată la timp, nu afectează dezvoltarea copilului din niciun punct de vedere, dar, netratată, poate duce la probleme ale creierului, respectiv retard psihic şi retard în dezvoltare. În ceea ce priveşte adolescenţii şi adulţii, hipotiroidismul netratat face ca tinerii să nu aibă aceeaşi greutate şi înălţime ca alţi adolescenţi de vârsta lor, iar adulţii să aibă complicaţii precum pericardită, creşterea nivelului de colesterol şi al trigliceridelor sau comă mixedematoasă, o afecțiune rară care ne poate pune viața în pericol, deoarece metabolismul este mult încetinit.

Sursele bune de iod

Pe lângă funcţionarea în parametri normali ai tiroidei, iodul mai are şi alte şi beneficii, pe lângă cele menţionate mai sus. Pe lista acestora se află creşterea rezistenţei organismului, diminuarea riscurilor ce apar în perioada sarcinii, minimizarea riscului apariţiei afecţiunilor tiroidiene. Nu e de neglijat nici faptul că ajută la o bună dezvoltare fizică şi mentală a copiilor, precum şi la întărirea capacităţii de învăţare şi reduce riscul de apariţie a malformaţiilor la nou-născuti.

Cu toate acestea, ar tebui să nu ne bazăm pe consumul de sare iodata pentru a avea parte de beneficiile iodului, ci să încercăm să consumăm alimente natural bogate în iod, aşa cum sunt peştele oceanic, untura de peste şi fructele de mare, ouăle şi lactatele, dar şi legume sau fructe precum ceapă, usturoi, morcov, roşii, spanac, vişine, pepene, nuci, banane, cireşe, pere, căpşunie sau struguri.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa