Probleme cu urinarea? Urologii insistă să știi câteva aspecte

Alexandra Ion

Foarte multe femei au probleme cu urinarea. Cele mai multe dintre aceste probleme sunt extrem de frecvente și au legătură directă cu sarcina, nașterea și evoluția fiziologică a femeilor pe parcursul vieții.

Femeile se pot confrunta cu diverse probleme ale aparatului urinar – diferite neplăceri și probleme cu urinarea, de la incontinență urinară la durere pelvină și până la infecții ale tractului urinar. Puține femei știu că evoluția, afecțiunile și simptomatologia aparatului urinar și, implicit, cele mai multe din problemele cu urinarea au legătură cu variațiile hormonale și greutatea corporală.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu urinarea și ce spun urologii că femeile ar trebui să știe:

1. Cele mai multe dintre femei au probleme cu urinarea în preajma menopauzei.

Scăderea nivelului hormonilor feminini, mai ales a estrogenului, poate induce o serie de probleme organelor din micul bazin (vezica urinară, uretra și vaginul), mai ales că toate acestea sunt foarte sensibile la declinul fiziologic al secreției de estrogen. În paralel, pot să fie mai frecvente infecțiile tractului urinar, poate apărea incontinența urinară și prolapsul vaginal (din diverse cauze, vaginul își pierde tonusul muscular și bombează în cavitatea vaginală).

Sfatul medicului și intervenția acestuia pot rezolva cele mai multe din aceste probleme, fie prin manevre chirurgicale puțin invazive, fie prin terapie medicamentoasă. Excelente pentru prevenirea acestor probleme sunt mișcarea fizică și exercițiile Kegel, dar și păstrarea unei greutăți corporale corecte fără variații mari.

2. Vezica urinară hiperactivă este o problemă pe care o au circa 40% dintre femei.

Cu alte cuvinte, vezica urinară hiperactivă înseamnă vizite foarte dese la toaletă. Una din cauze o reprezintă dieta și, mai ales, consumul de alimente cu efect diuretic (cofeina sau teină), care stimulează diureza și vezica. Problema se poate regla prin reducerea aportului de cafea și ceai, creșterea aportului de lichide sănătoase, mișcare fizică și minunatele exerciții Kegel care tonifică musculatura pelviană.

De cele mai multe ori, problema apare pe fondul unei anume stări de agitație, mai ales dimineața, și se poate rezolva prin alimentație corectă și un anume gen de autocontrol. Dacă este o problemă cronică, există soluții medicamentoase și terapie de stimulare electrică, implanturi de colagen și reparații prin tehnici de chirurgie minim invazivă. De regulă, vezica hiperactivă este combinată cu incontinența urinară.

3. Incontinența urinară este una dintre cele mai neplăcute probleme cu urinarea.

Statistic, 57% dintre femei, cu vârsta între 40 și 60 de ani suferă un anumit grad de incontinență urinară. În unele cazuri, problemele sunt ocazionale (apar când râzi, tușești sau strănuți) și se numește incontinența de stres sau sunt permanente.

Incontinența urinară este efectul sarcinilor la vârste trecute de 35 de ani, al nașterilor pe cale naturală a feților cu greutate mare și al unui număr mare de sarcini. Menopauza este un factor favorizant și, uneori, agravant. Histerectomia, obezitatea, infecțiile repetate ale tractului urinar, constipația, tusea cronică și sedentarismul sunt alți factori care favorizează incontinența urinară. Există o multitudine de terapii alternative, altele decât cele chirurgicale, care pot rezolva sau ameliora incontinența urinară de la terapia fizică pelviană la medicamente, tratamente cu toxina botulinică (Botox), și terapii de stimulare a nervilor care controlează vezica urinară.

4. Durerea pelviană.

Poate exista o legătură directă între durerea pelviană și o multitudine de probleme urinare, dar durerea pelviană poate să aibă și cauză ginecologică. Regiunea pelviană include multe organe: intestinul, vezica urinară, uterul, ovare. Durerea poate fi fiziologică (crampe menstruale, dureri de ovulație) sau patologică (endometrioza, sarcina ectopică, chisturi ovariene, fibrom uterin și boala inflamatorie pelviană).

Dacă problema nu este din sfera ginecologică, atunci opinia unui urolog este necesară. Cele mai frecvente cauze ale durerilor din zona pelviană, care pot fi asociate sau nu cu probleme cu urinarea, pot include constipație cronică, spasme pelviene, sindromul de intestin iritabil, boala Crohn, colita ulceroasă, cancerul de colon.

5. Infecțiile urinare.

Marea problemă a infecțiilor urinare este că pot să treacă fără simptome alarmante, dar în timp, netratate, pot duce la complicații dintre cele mai seioase. În plus, infecțiile urinare pot avea drept cauză unele infecții cu transmitere sexuală fără o simptomatologie certă, cum ar fi herpes genital, gonoreea, chlamydia, trihomoniaza, astfel că investigațiile de laborator sunt singurele care pot face diferența.

Tipic pentru infecția urinară sunt urinările frecvente, dureri în zona vaginală sau pelviene în timpul urinării. Aceleași semne pot apărea și în cazul infecțiilor cu transmitere sexuală, dar la acestea se poate adăuga un miros neplăcut în zona vaginală, secreții locale anormale și senzații de usturime.

6. Prolaps rectal, vaginal sau uretral.

Orice detaliu bombat în zona vaginală este semnul prolapsului. Problema apare ca urmare a slăbiciunii musculaturii care susține organele pelvine. Se poate spune că principala cauză a prolapsului o reprezintă gravitația. Există și cauze fiziologice (nașteri, menopauza) și, rar, cauze patologice. Se estimează că jumătate dintre femeile cu vârsta de peste 50 de ani au un anumit grad de prolaps, scrie prevention.com .

Simptomele pot include presiune în partea de jos a bazinului, durere de spate, oboseala picioarelor, incontinență, probleme cu urinarea, constipație, țesuturile vaginale iritate, sau dureri in timpul actului sexual. Cel mai simplu este tratamentul chirurgical, care pune lucrurile în ordine relativ simplu. Ca de fiecare dată, problema este cu atât mai ușor de rezolvat cu cât se intervine mai repede.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa