Sfaturile specialiştilor: cum pot fi prevenite uşor bolile de sezon

Alexandra Constantin
bolile de sezon

Este acea perioadă din an în care copiii nu se întorc de la şcoală doar cu teme şi proiecte, ci şi cu microbi şi în scurt timp răceala cuprinde pe toţi din familie. Vestea bună este că afecţiunile specifice perioadei pot fi prevenite dacă se iau din timp măsuri simple şi eficiente, recomandate chiar de specialişti.

Spală-te bine pe mâini

Se ştie că spălatul pe mâini este una dintre modalităţile la îndemână prin care poate fi oprită răspândirea germenilor şi a microbilor cu care intrăm în contact. Dar cât de bine trebuie să ne spălăm pe mâini astfel încât ele să rămână curate? Răspunsul vine chiar din partea medicului generalist Keri Peterson. ,,Putem spune că ne-am spălat bine pe mâini dacă am folosit apa şi săpunul cât timp am reuşit să cântăm de două ori <<La mulţi ani!>>”, spune doctorul, potrivit www.thestir.cafemom.com.

Cum ții departe bolile de sezon

Evită să-ţi atingi faţa cu mâinile

,,Încearcă să nu-ţi mai atingi des nasul, ochii sau gura cu mâinile. Aşa se intră cel mai uşor în contact cu germenii pe care i-am luat din jurul nostru şi care îi avem pe mâini”, spune medicul Keri Peterson. Rezultatele mai multor studii au arătat că adulţii îşi ating în medie faţa de 16 ori pe zi, în timp ce copiii o fac mult mai des. Iar numărul creşte şi mai mult pe măsură ce vârsta copilului scade. Doar mamele ştiu cât de des îşi pun mâinile în gură sau în nas când au doar câţiva anişori.

Foloseşte un umidificator

Societatea Americană de Pediatrie recomandă folosirea unui umidificator pe perioada iernii, asta fiind una dintre măsurile care ajută la prevenirea bolilor de sezon. Pe lângă celelalte beneficii, un nivel optim de umiditate în locuinţă face ca virusurile gripale să nu supravieţuiescă, mai ales că acestea se dezvoltă cu precădere în locurile răcoroase, unde şi aerul este mai uscat. ,,Menţinerea nivelului de umiditate din locuinţă între 40 şi 60% face ca virusurile din aer să nu reziste, fapt ce reduce şi riscul de apariţie a răcelii şi a gripei”, este de părere specialistul.

Dezinfectează suprafeţele cu care intri des în contact

,,Germenii supravieţuiesc pe diversele suprafeţe din locuinţă şi se transmit cu uşurinţă prin contactul direct cu acestea. De aceea, atingerea frecventă a diverselor suprafețe creşte riscul de îmbolnăvire”, explică medicul generalist. El recomandă dezinfectarea zonelor cu care intrăm des în contact (telefonul mobil, tastatura, mouse-ul, clanţele de la uşi, întrerupătoarele) cu serveţele sau cu soluţii care să cureţe eficient. Nu uita să dezinfectezi şi mânerele de la mobilă, jucăriile celui mic, dar şi electronicele din locuinţă.

Odihneşte-te cât mai mult

Există o legătură strânsă între modul în care funcţionează sistemul imunitar şi cât de odihnită sau obosită este persoana. De aceea, lipsa unui program de somn face ca bariera de protecţie a organismului să fie afectată, prin urmare suntem şi mai predispuşi la diferitele probleme de sănătate. ,,Organismul are nevoie de multă odihnă şi pentru a se recupera mai rapid după ce persoana s-a îmbolnăvit. Lucrul valabil cu atât mai mult în cazul copiilor”, spune medicul generalist.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa