Atacurile de panică și simptomele despre care nu vorbește nimeni

Daniela Ghiorghe
atacurile de panica

Majoritatea oamenilor nu iau în serios atacurile de panică. Asta pentru că fie nu știu exact ce sunt, fie le minimizează efectele, crezând că sunt doar niște stări de anxietate.

Rachel Gearinger, care trece frecvent prin astfel de momente, spune povestea atacurilor ei de panică pe themighty.com și, în plus, identifică două simptome noi care nu sunt cunoscute de toată lumea.

La o rapidă căutare pe Google a atacurilor de panică, toată lumea găsește aceleași simptome: inima începe să îți bată din ce în ce mai tare, palmele îți transpiră, ai senzația de greață iar corpul îți tremură. Acestea sunt simptomele fizice terifiante ale atacului de panică pe care orice persoană care a trecut prin această experiență le poate exemplifica.

Însă atacurile de panică reprezintă mai mult decât un sentiment brusc de anxietate sau decât momentul acela când cineva te sperie. Ele pot fi niște experiențe traumatice care se repetă destul de des.

Rachel crede că ceea ce oamenii nu-și dau seama este faptul că partea fizică a unui atac de panică nu este partea cea mai îngrijorătoare. Sunt alte lucruri mai înspăimântătoare care pot avea loc la nivel psihic, despre care nimeni nu spune nimic: derealizarea și depersonalizarea.

Derealizarea este un cuvânt pretențios, care înseamnă, de fapt, sentimentul că parcă ești desprins de mediul înconjurător. Totul din jur pare străin, până și locurile în care ai petrecut mult timp înainte, cum ar fi dormitorul. Însă nu se oprește aici. „Lucrurile din jur par încețoșate și false, iar creierul nu înțelege ce se întâmplă”, poveștește Rachel.

Depersonalizarea este un lucru cu totul diferit față de derealizare. Asta nu înseamnă că se exclud reciproc, aceste procese se pot petrece amândouă în același timp. Depersonalizarea este o experiență „în afara trupului”. Te simți detașat de tine, de parcă te-ai uita din afară la persoana ta. În aceste momente este greu să îți dai seama ce este important pentru tine.

„Atacul de panică mă extenuează și mă face să caut lucruri pe care le cunosc. E ca o călătorie de regăsire. Atunci când se întâmplă des, este ca și când trebuie să mă reafirm”, este de părere Rachel.

Aceste simptome sunt înfricoșătoare pentru că sunt de natură psihologică, și nu fizică. Nu sunt vizibile de către toată lumea și te fac să crezi că nu ai deloc control asupra lor.

Oamenii ar trebui să înțeleagă că atacurile de panică pot lăsa traume psihologice destul de puternice, care se pot transforma în timp în ceva mult mai grav. De aceea, este important să nu ne concentrăm doar pe partea fizică și să încercăm să înțelegem stările prin care trecem.

Partea bună este însă că aceste atacuri nu durează mult, așadar nu te simți mereu așa. Important este să te gândești la asta când ai următorul atac de panică: se vor termina la un moment dat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa