STOP cancer de col uterin!

TOTUL DESPRE MAME

Cândva, în anii ’40 ai secolului trecut, prima soţie a bunicului meu a murit din pricina cancerului „acolo jos”, cum se spunea pe vremea aceea. Astăzi a venit momentul să spunem „Stop cancerului de col uterin!” și să vorbim despre acest tip de cancer în termeni nu foarte optimişti, din nefericire. Pentru că în ultimii optzeci de ani statisticile pentru ţara noastră nu s-au îmbunătăţit, ba dimpotrivă: România este pe primul loc în Europa la rata a mortalitate generată de această boală, riscul de deces fiind de trei ori mai mare decât media europeană, după cum arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 6 femei mor zilnic în România din cauza acestui tip de cancer. Haideți să lămurim 5 aspecte legate de cancerul de col uterin și să îi spunem împreună „stop!”

 

Nu cunosc pe nimeni diagnosticat cu această boală, cred că e ceva rar în România

Din păcate nu este aşa. Chiar dacă tu nu cunoşti personal pe nimeni diagnosticat cu cancer de col uterin, în România, în fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi în jur de 2.000 mor din cauza acestei boli. Statisticile plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer de col uterin, ţara noastră fiind urmată, în acest clasament, de Bulgaria şi Slovacia.

 

În familia mea nu a avut nimeni cancer de col, deci nici eu nu voi face

Chiar dacă mama sau bunica ta nu au avut cancer de col uterin, asta nu înseamnă că tu însăţi nu poţi face, odată ce ţi-ai început viaţa sexuală. Cancerul de col uterin nu este ereditar. Este cauzat în majoritatea cazurilor de leziunile provocate de un virus numit papiloma virus uman sau HPV (Human Papilloma Virus). Virusul poate fi transmis în cursul actului sexual, iar uneori chiar în cazul contactului cutanat intim la nivelul regiunii genitale. Aşadar, fiecare femeie activă sexual riscă să se infecteze, cancerul de col uterin fiind cea mai răspândită formă de cancer la femei, după cancerul de sân. 

Potrivit specialiştilor, până la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat în viaţă. Foarte important de reţinut este că HPV nu se transmite prin transfuzii de sânge, ci doar prin contact cutanat sau prin instrumentar medical nesteril.

 

Oare pot afla dacă sunt purtătoare de HPV?

Depistarea virusului care generează cancerul de col uterin – HPV – se poate face printr-un simplu consult ginecologic, în timpul căruia ţi se vor recolta secreţii de la nivelul cervixului. Pentru a depista modificări ale colului se recomandă testul Papanicolau pentru care, de asemenea, se recoltează secreții de la nivelul cervixului. Recoltarea nu este absolut deloc dureroasă, fiind echivalentul unui consult medical de specialitate obişnuit. Poate vei simţi un uşor disconfort şi vei putea observa mici sângerări. Însă examenul citologic al colului uterin este extrem de important, permiţând depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potenţialul de a evolua spre cancer. Din vara acestui an, testul Papanicolau este gratis pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, printr-un program cu durata de cinci ani inițiat de Ministerul Sănătății. Cere-i medicului tău de familie mai multe detalii.

 

Îmi este ruşine să merg la un consult ginecologic…

Dacă te simţi ruşinată de faptul că va trebui să te dezbraci şi să te aşezi pe masa de consult în faţa unui medic ginecolog, adică a unui bărbat medic, atunci alege o femeie medic. Nu îţi pot garanta că nu îţi va mai fi ruşine deloc, însă cu siguranţă te vei simţi ceva mai în largul tău. Înainte de a face programarea, informează-te şi alege un medic blând, respectuos şi despre care şi alte femei au o părere bună. Nu ezita să îi spui încă de la început că este primul control ginecologic pe care îl faci, care este motivul pentru care ai venit şi nu te teme să îi vorbeşti şi despre faptul că te simţi ruşinată. Dacă simţi că reacţia medicului nu este cea la care te aşteptai, ci exact contrariul (batjocură, ignorare, zeflemea) nu ezita şi, în mod politicos, părăseşte cabinetul. Nu abandona ideea, ci alege un alt medic pentru un consult viitor!

 

Îmi este frică de ceea ce pot afla în urma consultului ginecologic

60 % dintre femeile care suferă de cancer de col uterin ajung prea târziu la medic. Examenul citologic al colului uterin permite depistarea timpurie a modificărilor apărute la nivelului celulelor cervicale. Controlul periodic reprezintă cea mai bună cale de depistare a cancerului de col uterin în faza incipientă, când poate fi tratat cu şanse mari de vindecare. Dacă examenul Papanicolau a atestat prezenţa unor celule modificate, medicul recomandă de obicei efectuarea unei colposcopii. Chiar dacă rezultatele testelor confirmă existenţa leziunilor canceroase, în funcţie de stadiul de evoluţie a bolii, cancerul de col uterin se poate vindeca. În stadiul de simple leziuni precanceroase, ţesutul anormal este distrus prin intervenţie cu laser, prin refrigerare sau prin curent electric. În stadiul de leziuni precanceroase (displazii) severe, intervenţia – denumită conizație – constă în extirparea unei porţiuni conice spre baza colului. În stadiul de cancer mai avansat (cancer invaziv), tratamentele depind de stadiul extensiei cancerului. Se recurge la intervenţie chirurgicală, la radioterapie şi, eventual, la chimioterapie, utilizate singure sau combinate, în funcţie de situaţie.

În general, în urma unui tratament corect şi dacă este depistat timpuriu, cancerul cervical nu are recidivă. Odată vindecat, el nu reapare. Însă în cazul în care boala este depistata târziu, evoluţia bolii poate fi fatală.

Faptul că nu mergi la medic şi, în consecinţă, nu eşti conştientă de prezenţa bolii în organismul tău, nu exclude posibilitatea ca tu să fii suferindă. Diagnosticarea nu înseamnă îmbolnăvire, ci confirmarea unei suferinţe pe care o porţi cu tine. Depistat din timp, acest tip de cancer se poate vindeca, oferindu-ţi în continuare ani mulţi de viaţă, în care să te poţi bucura de familia şi lucrurile dragi din viaţă.

Lasă ruşinea şi teamă de-o parte! Programează-te chiar astăzi la medic!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa