Studiu: De ce nu este bine să cureți un burete de vase murdar

Mihaela Călin
femeie care spala vase

Un burete de vase care miroase urât? Aruncă-l imediat! Acest instrument de curățare este patria bacteriilor. Unii oameni cred că punerea unui burete de vase în cuptorul cu microunde omoară bacteriile, cu care acesta este populat din plin. Dar această teorie este doar parțial corectă. Din păcate poate neutraliza doar bacteriile slabe, iar cele puternice, mirosurile și bacteriile potențial patogene vor supraviețui. Apoi, acele bacterii se vor înmulți și vor lua locul celor neutralizate. Iar buretele tău de vase va mirosi și mai urât. Așa că nu-ți rămâne decât să regreți că nu l-ai aruncat de la început, sugerează un studiu publicat în decembrie 2017, citat de www.nytimes.com.

Bacteriile sunt peste tot, deci nu e de mirare că un burete de vase este plin de ele. Dar cercetările anterioare au subestimat cantitatea și gama de bacterii dintr-un burete de vase. Dacă ne uităm în ADN-ul unor probe luate din 14 bureți folosiți, care pot fi la fel de murdari, ca și cei care stau chiar acum pe chiuveta ta, ne dăm seama de amploarea fenomenului. Markus Egert, microbiolog la Universitatea din Furtwangen din Germania, împreună cu echipa sa, a identificat 362 de specii diferite de bacterii care trăiesc în bureții de vase. Până și oamenii de știință au fost surprinși să găsească atât de mulți microbi pe o suprafață atât de mică: aproximativ 82 miliarde de bacterii trăiau doar într-un centimetru cub.

”Aceasta este aceeași densitate de bacterii care se găsește și în probele umane de fecale”, a spus dr. Egert. ”Probabil nu există alte locuri pe pământ cu asemeena densitate de bacterii”.

Când încerci să cureți un burete de vase faci mai mult rău

Buretele de vase atrage mii de bacterii – care ajung acolo de la resturile de mâncare, prin piele sau de pe alte suprafețe – iar acestea întâlnesc acolo condiții perfecte de viață. Buretele de vase este un obiect cald, umed și bogat în nutrienți – exact ceea ce au nevoie bacteriile ca să prospere. Printre microbii care profită de aceste super-condiții, oamenii de știință au descoperit un microb numit Moraxella osloensis. Este larg răspândit în natură și trăiește pe pielea umană. Poate provoca infecții la persoanele cu sistemul imunitar scăzut, deși riscul prezentat de bacteriile găsite în bureți este greu de evaluat. Moraxella osloensis este responsabilă în primul rând de duhoarea rufelor murdare și poate fi și motivul pentru care buretele tău miroase atât de urat. Mirosul este un compus produs de metabolismul bacteriei. Aceasta se hrănește cu grăsime și excretă grăsime. Iar excrementele acelea de grăsime miros urât.

Cele mai practice gospodine vor încerca să curețe un burete, care începe să miroasă, dar probabil că este timpul să-l arunce. Dezinfectarea, așa cum mulți au încercat, nu funcționează neapărat. Poți să pui buretele în cuptorul cu microunde, să îl arunci în mașina de spălat vase sau în mașina de spălat rufe, să îl speli cu oțet sau cu alte soluții de curățare sau chiar să-l fierbi într-o oală. Dar cercetătorii au descoperit mai multe bacterii potențial patogene, cum ar fi Moraxella osloensis, pe bureții colectați de la oamenii care au spus că ii dezinfectează în mod periodic.

Înlocuiește buretele săptămânal

„Când oamenii încearcă acasă să curețe bureții de vase fac mai mult rău”, a spus dr. Egert – fiind un proces similar cu modul în care oamenii pot încuraja bacteriile rezistente la antibiotice, dacă nu respectă indicațiile medicului. Dr. Egert spune că dacă nu-l poți curăța perfect, ar fi mai bine să-l înlocuiești cu unul nou în fiecare săptămână sau mai des – mai ales dacă începe să miroasă.

Dar dacă nu vrei să produci prea multe deșeuri, bagă buretele în mașina de spălat rufe, la temperatură maximă, folosind un detergent pulbere și un înălbitor și apoi folosește-l undeva, în afara bucătăriei, cum ar fi în baie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa