Sughiţul, între superstiţii şi explicaţii medicale

Andreea Popa
sughitul-totul-despre-mame

Hâc! Te întrebi ce semnificaţie are sughiţul?

În popor se spune că, dacă sughiţi, înseamnă că te pomeneşte cineva. Dacă sughiţă copilul, îi este frig, se mai spune. Dar care este explicaţia medicală pentru sughiţ? Şi, mai ales, ce faci ca să treacă?

Toate popoarele au supersitiţii legate de sughiţ. Iar cea mai comună este că cineva se gândeşte la tine. Sau te bârfeşte, depinde cum o iei. Ceea ce tot sună mult mai bine decât superstiţia japoneză potrivit căreia, dacă sughiţi consecutiv mai mult de 100 de ori, vei muri în curând.

În realitate, de vină pentru sughiţ este diafragma, o structură musculo-fibroasă care reglează respiraţia. În general, aceasta funcţionează perfect. Când inspiri, diafragma se contractă pentru a ajuta aerul să intre în plămâni. Când expiri, diafragma se relaxează, iar aerul iese din plămâni. Uneori însă, diafragma devine iritată şi se contractă brusc, involuntar, ceea ce determină pătrunderea bruscă a aerului în plămâni, aceasta fiind ulterior oprită brusc prin închiderea epiglotei. Din această cauză apare şi „hâc”-ul caracteristic sughiţului.

În majoritatea cazurilor, un episod de sughiţ durează doar câteva minute. Uneori însă, foarte rar, poate dura zile întregi sau chiar ani, dar acest lucru este de obicei un semn al unei probleme medicale. (Serios acum, recordul mondial pentru „cel mai lung atac de sughiţuri” îl deţine americanul Charles Osborne. El a sughiţat în continuu timp de 68 de ani, din 1922 până în 1990, intrând astfel în Cartea Recordurilor. Osborne a trecut prin mai multe intervenţii medicale în încercarea de a stopa sugiţul, dar toate au eşuat. Americanul a încetat să sughiţe abia cu un an înainte să moară.)

Ce cauzează sughiţul

Printre lucrurile care pot irita diafragma, determinând apariţia sughiţului, se numără mâncatul în grabă sau mâncatul în exces. Alţi factori declanşatori sunt mâncarea picantă, alimentele prea reci sau prea calde, aerofagia (ingestia de aer) şi consumul de alcool sau de băuturi carbogazoase. Printre cauze se mai numără şi schimbarea bruscă a temperaturii ambientale, dar şi emoţiile puternice.

Episoadele de sughiţ pot să apară oricând şi la orice vârstă. Totuşi, se pare că bărbaţii sunt mai predispuşi să sughiţe decât femeile.

De asemenea, sunt şanse mai mari să te apuce sughiţul dacă ai trecut printr-o anestezie generală sau dacă ai suferit o intervenţie chirurgicală (în special o operaţie abdominală).

Cum scapi de sughiţ

Atât timp cât nu durează mai mult de câteva minute, sughiţul nu este deloc periculos. Dar ştim cu toţii că poate fi extrem de deranjant. De aceea, creativitatea oamenilor a fost pusă mereu la încercare, în speranţa că se va găsi un remediu prin care sughiţul să dispară cât mai repede.

Iată doar câteva lucruri care par să funcţioneze, deşi nu tot timpul şi nu la toată lumea. Să-ţi ţii respiraţia până numeri la 10. Să te sperie cineva. Să-ţi pui zahăr sub limbă şi să aştepţi să se topească, iar apoi să-l înghiţi. Să respiri într-o pungă de hârtie. Să bei încet un pahar de apă foarte rece sau să faci gargară cu apă cu gheaţă. Să stai cu genunchii la piept câteva minute. Să bei un strop de oţet sau zeamă de lămâie. Să te relaxezi şi să respiri încet, controlat. Să aplici o uşoară presiune pe nări în timp ce înghiţi. Să te tragi uşor de limbă.

Toate metodele de mai sus sunt verificate, dar niciuna nu este garantată. Singura care chiar funcţionează este să aştepţi, pur şi simplu, ca sughiţul să treacă.

Sughiţul la copii

Sughiţul este foarte des întâlnit la copiii sub un an. Deşi poate că este enervant pentru părinţi, pediatrii spun că pentru copii nu este deloc deranjant. Atât timp cât sughiţul nu interferează cu activităţile zilnice precum somnul sau hrănirea, nu este necesar un consult medical. Cu atât mai puţin nu este nevoie de un remediu.

Este adevărat că, uneori, sughiţul poate apărea la bebeluşi din cauza refluxului gastroesofagian, dar în acest caz este însoţit şi de alte simptome. De asemenea, sughiţul poate să apară din cauza unei laringite sau a unei faringite, dar din nou va fi însoţit de alte simptome.

Cea mai probabilă cauza a sughiţului la bebeluşi este imaturitatea organelor interne.

Pe de altă parte, în cazul în care copilul sughite frecvent şi după vârsta de 1 an, ar trebui să-i menţionezi medicului acest lucru la următorul control.

Pediatrii mai atrag atenţia că, în special în cazul bebeluşilor, părinţii nu ar trebui să intervină pentru a opri sughiţul. Nici una dintre metodele expuse mai sus nu este recomandată, ba din contră, s-ar putea dovedi periculoasă pentru copil.

Deşi multe mame rezolvă sughiţul cu un strop de zeamă de lămâie, acest lucru nu este indicat, mai ales în cazul copiilor sub 6 luni. Lămâia este extrem de acidă şi poate irita tubul digestiv. În plus, nu este recomandată până cel puţin la vârsta de 7-8 luni. Cel mai bun remediu pentru episoadele de sughiţ la bebeluşi este punerea lor la sân.

De asemenea, sughiţul nu înseamnă că celui mic îi este frig. Uneori, învelirea cu o păturică duce la încetarea sughiţului. Dar asta doar pentru că, de multe ori, căldura contribuie la relaxarea diafragmei. Nu lăsa însă copilul înfofolit doar pentru că începe să sughiţe.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa