Tot ce trebuie să știi despre infecția cu Escherichia coli (E. Coli)

Raluca Dumitrică
Escherichia coli-totul-despre-mame

La primul semn de infecție cu Escherichia coli (E. Coli) trebuie să mergeţi urgent la doctor!

N-aţi zice, văzând imaginea alăturată, că în poză se află Escherichia coli, una dintre cele mai periculoase bacterii care poate atacă corpul uman. Dar realitatea este că această bacterie este extrem de periculoasă pentru organismul uman.

Citește și: Enterocolita: cauze, simptome, tratamente

Ceea ce vedeţi în poză din stânga este doar una dintre variantele cu care se prezintă bacteria Escherichia coli în interiorul corpului omenesc, dar şi cea mai agresivă. Deşi majoritatea oamenilor convieţuiesc fără probleme cu bacteria E. Coli, aceasta stând bine mersi în interiorul intestinului uman, fără să le dea bătăi de cap gazdelor, varianta E. Coli O157:H7, cea din fotografie, este cea mai nocivă dintre toate felurile de E. Coli, provocând insuficienţă renală şi chiar decesul persoanei infectate. Tot din pricina ei se ajunge şi la sindromul hemolitic-uremic, sindrom identificat ieri la copiii din Argeş internaţi la spitalul Marie Curie din capitală.

Haideți să aflăm mai multe despre tipurile de E. Coli existente, dar și despre posibilele simptome cu care se pot confrunta cei afectați:

Escherichia coli, tipologie şi transmitere

Escherichia coli sau E. Coli este o bacterie care se găseşte în mediu, în alimente, în apa pe care o bem, în corpul oamenilor şi al animalelor. Numele său provine de la cel care a descoperit-o în anul în 1885, bacteriologul Theodor Escherich, ce a găsit-o în colonul uman. Deşi cele mai multe tipuri de E. Coli nu sunt periculoase, există câteva care sunt patogene şi provoacă diaree, duc la infecţii urinare, provoacă probleme respiratorii şi chiar pneumonie, iar altele provoacă sindromul hemolitic-uremic, afecţiune deosebit de gravă, care afectează rinichii persoanei infectate.

E. Coli se poate transmite prin mâncare contaminată (în mod special carne de vită insuficient preparată termic, lapte şi suc nepasteurizat, brânzeturi făcute din lapte nepasteurizat, fructe şi legume crude), dar şi prin apă contaminată (atât apa băută, cât şi apa contaminată în care se poate înota), animale (vaci, oi, capre) şi materiile fecale ale persoanelor infectate.

Unele variante de Escherichia coli duc la formarea unei toxine intitulată Shiga, ceea ce face ca persoană afectată să se îmbolnăvească, cea mai răspândită variantă a bacteriei ce conţine toxina Shiga fiind temuta E. Coli O157:H7.

Simptomele infecției cu E. Coli

În pofida faptului că de multe ori Escherichia coli nu provoacă niciun fel de simptome, infecţia cu E. Coli O157:H7 are ca simptome diareea, vărsăturile, scaunele cu sânge, durerile şi crampele stomacale, uneori şi febră. Deşi unele persoane reuşesc să depăşească cu bine boala, pentru altele infecția cu această bacterie poate fi fatală. Sindromul hemolitic-uremic este cea mai gravă complicaţie a infecţiei cu E. Coli, în jur de 5–10% dintre persoanele diagnosticate cu Escherichia coli dezvoltând acest sindrom. Urinările dese, diareea, oboseala accentuată, paloarea chipului şi albeaţa din josul pleoapelor sunt unele dintre simptome. Spitalizarea imediată este necesară în acest caz, deoarece se poate ajunge la insuficienţă renală sau chiar la deces.

Perioada de incubaţie este de 3-4 zile de la expunerea la bacterie, dar au fost cazuri în care şi după o zi sau chiar zece zile au apărut cazuri de boală.

Diagnostic, prevenire şi tratament în cazul infecţiei cu bacteria E. Coli

Pentru diagnosticarea corectă se impune testarea în laborator a materiilor fecale, aceasta fiind singura metodă de a afla cu exactitate dacă aveţi sau nu E. Coli.

În ceea ce priveşte prevenirea infecţiei cu Escherichia coli, se recomandă spălatul frecvent al mâinilor cu apă şi cu săpun după fiecare vizită la wc, după fiecare schimbare a scutecului copilului, după contactul cu animalele şi mediul în care trăiesc acestea, dar şi înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea. Hidratarea permanentă, gătitul mâncării la temperaturi adecvate (spre exemplu, carnea de vită trebuie gătită la temperaturi de cel puţin 160 de grade, evitarea consumului de lapte sau sucuri nepasteurizate, spălarea ustensilelor cu care pregătiţi mâncarea, în timpul preparării, în cazul în care au luat contact cu carnea crudă, şi evitarea înghiţirii de apă atunci când practicaţi înotul în piscine, bazine de înot, râuri, lacuri sau piscine de curte.

Chiar dacă primul lucru pentru a scăpa de E. Coli ar fi apelarea la tratament medicamentos, trebuie acordată o mare atenţie tratamentului cu antidiareice sau cu antibiotice, care poate creşte riscul apariţiei sindromului hemolitic-uremic. Hidratarea şi hrana adecvată, sub atenta supraveghere medicală, sunt recomandarea de bază pentru tratarea E. Coli.

Sindromul hemolitic-uremic, boală provocată de E. Coli şi care duce la deces

E. Coli este vinovat pentru sindromul hemolitic-uremic, o boală deosebit de gravă, chiar mortală. Această boală afectează în mod special copiii şi se remarcă prin blocaj renal acut (uremie), anemie hemolitică, dar şi pierderea celulelor trombocite (trombocitopenie). În 25% dintre cazuri boală poate provoca şi complicaţii neurologice de genul atacurilor de apoplexie şi al comei. De aceea, acordaţi o maximă atenţie simptomelor de E. Coli şi nu ezitaţi să vă prezentaţi la doctor în cazul prezenţelor acestora.

Foto: cdc.gov.

Citește și:
Diareea cronică la copii: cauze și tratament
Totul despre febră
Igiena la grădiniţă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa