Totul despre hirsutism la adulți și copii

Alexandra Ion

Creșterea anormală a părului în zone care nu sunt acoperite în mod normal de păr se numește hirsutism.

Dincolo de detaliile estetice, neplăcute, despre hirsutism se poate spune că este un simptom care are drept cauză unele afecțiuni, de cele mai multe ori endocrine.

Se poate spune cu precizie despre hirsutism că debutează la pubertate.

În cazul debutului tardiv, hirsutismul este semnul unor afecțiuni tumoarale ale glandelor suprarenale și/sau ale ovarelor. Hirsutismul poate să fie și un simptom al ovarului polichistic și poate avea o componentă ereditară importantă. Pe de altă parte, pilozitatea este determinată genetic. Hirsutismul poate apărea ca urmare a excesului de hormoni masculini numiţi androgeni, în principal testosteron. Hirsutismul mai poate fi determinat de factorii etnici sau trăsăturile familiale, fără să aibă o cauză patologică.

La copii, semnele hisutismului sunt dezvoltarea timpurie a părului pubian, la băieți, iar la fete menarha (declanșarea menstruației) întârziată sau menstruații foarte neregulate. Hirsutismul la femei se manifestă prin creșterea nedorită a părului, păr care are un accentuat aer masculin (părul este gros, aspru, negru, dezvoltat în zone ale corpului unde de obicei creşte păr la bărbaţi: faţă, piept şi spate.)

La copii şi femei hirsutismul poate fi dat de afecţiuni ale glandei pituitare.

Există și cauze externe, printre care cel mai important este administrarea de steroizi anabolizanţi sau corticosteroizii, dar și unele medicamente.

Dacă hirsutismul este produs de nivelele în exces de androgeni, în timp, la femei, mai pot apărea şi alte semne, proces numit virilizare (îngroşarea vocii, caderea părului – alopecie, acnee, scăderea dimensiunilor mamare, mărirea clitorisului și creşterea masei musculare).

Statistic, aproape jumătate din femeile cu hirsutism uşor au nivele crescute de hormoni androgeni.

Afecţiunile ce pot duce la creşterea androgenilor sunt sindromul ovarelor polichistice, obezitate, chisturile ovariene. Sindromul ovarelor polichistice este cea mai frecventă cauză care duce la hirsutism. Există și alte cauze, dar frecvența lor este mult mai rară. Printre acestea se numără sindromul Cushing (o afecțiune a glandelor suprarenale), hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale (secreția anormală de hormoni steroidieni), tumorile dezvoltate pe unele glande endocrine sau unele medicamente (printre acestea mai ales cele destinate pentru tratarea endometriozei).

Primul test în caz de hirsutism este testarea nivelului de hormoni androgeni.

Cel mai important test este cu privire la nivelul de testosteron seric. Niveluri ridicate de testosteron pot fi asociate cu tumori suprarenale sau ovariene. La femei se fac și teste pentru nivelul de prolactină și o investigație completă cu privire la diabetul zaharat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa