E vacanţă, dar nu uita că soarele nu e chiar cel mai bun prieten al tău! (P)

Raluca Dumitrică
vacanta-totul-despre-mame

Suntem o familie pe jumătate matinală. Adică unii dintre noi ar sta în pat până pe la 9-10 dimineaţa (hmmm, unii chiar mai mult de-atât…), lungind micul dejun şi savurând clipa, iar alţii s-ar trezi cu noaptea în cap şi s-ar apuca imediat de activităţile zilnice. Din fericire, jumătatea matinală îi prinde bine întregii familii, pentru că în vacanţă reuşeşte să îi scoată şi pe ceilalţi mai somnoroşi din camera de hotel şi să îi pună pe plajă exact la ora la care trebuie.

E adevărat că la început nu plecam atât de relaxați de pe plajă și a fost necesar să le explicăm copiilor noștri de ce trebuie să plecăm mai devreme, mai ales că în momentul în care noi ne strângeam lucrurile, aproape toată lumea venea la plajă.

Era destul de frustrant pentru micuți să știe că trebuia să ne adunăm bagajele și să ne îndreptăm spre hotel tocmai în momentul în care păreau să se distreze cel mai mult.

Însă, întotdeauna le-am explicat că nu este bine să rămânem pe plajă prea mult timp, deoarece soarele poate deveni neprietenos, provocându-ne neplăceri precum arsuri solare, mâncărimi de nesuportat sau iritații. Și au înțeles.

Cremele de protecție solară trebuie folosite tot timpul anului, cu precădere vara

De asemenea, tot timpul le explicam copiilor de ce trebuie să aplicăm foarte bine pe corp cremele de protecție solară. Chiar dacă, acest obicei le răpea ceva timp din momentele de joacă și bălăceală, și-au dat și ei seama de beneficiile lor atunci când observau că nu au niciun fel de disconfort vizibil sau la nivel de atingere, așa cum se întâmpla cu alți prichindei de pe plajă.

Le-am mai spus că pielea copiilor este mai sensibilă decât cea a adulţilor şi că nu este obişnuită cu soarele având în vedere că este expusă mai puţin la razele sale. De aceea, ea necesită o atenţie sporită. Cu cât un copil este expus la soare mai devreme, cu atât mai repede se distruge rezistenţa personală la soare şi apar daunele. Pentru a salva această rezervă, singura soluţie este utilizarea unei protecţii eficiente de la vârste fragede.

Bazele celor mai bune obiceiuri trebuie puse în copilărie

Susţin că este deosebit de important să îi învăţăm pe copiii despre pericolele expunerii la soare. Putem să le vorbim detaliat despre evitarea soarelui la orele prânzului, pentru că între orele 11 şi 16 razele ultraviolete sunt cele mai periculoase. Le mai putem spune să ia măsuri de precauţie în toate situaţiile, nu doar în vacanţă, pentru că nu sunt expuşi la raze intense numai la plajă, ci şi în parc sau când fac activităţi în aer liber.

Nu trebuie să uităm să-i învăţăm să aplice frecvent protecţia solară şi că un factor ridicat de protecţie nu asigura protecţie nelimitată. Pentru a menţine o protecţie eficientă, această va fi aplicată în strat generos o dată la două ore şi după înot.

Nu în ultimul rând, trebuie să le spunem că hainele sunt cea mai bună protecţie. Costumele de baie trebuie folosite strict pentru înot, în restul timpului fiind obligatorii pălăriile, ochelarii de soare şi hainele opace, cea mai bună sursă de apărare împotriva razelor UV. Copiii vor fi hidrataţi cu lichide frecvent dacă vremea este foarte călduroasă.

Atenție: razele UV atacă tot timpul anului!

Un lucru ar trebui să fie reţinut, însă: razele UV ne atacă pielea pe tot parcursul anului.  Aşadar, pielea nu ar trebui să fie protejată împotriva acestor raze solare doar atunci când ne aflăm în vacanţă şi stăm mai mult expuşi la ele. Nu trebuie să uităm că razele UVA şi UVB reacţionează diferit pe piele. Razele UVB pătrund în straturile superficiale ale epidermului, fiind principalele responsabile pentru bronz, dar şi pentru arsuri, şi mai important, pentru cancer. Razele UVA nu sunt sau sunt foarte puţin absorbite de nori sau sticlă. Acestea pătrund mai adânc în piele şi ating dermul. Printre acestea se regăsesc razele UVA lungi. Reprezentând cele mai comune raze UVA şi fiind prezente tot anul, chiar în condiţii de cer înnorat, acestea pătrund în derm şi cauzează daune ireversibile pentru piele.

Utilizarea protecției solare pe tot parcursul anului, nu doar în vacanță, previne pe termen lung cele mai mari riscuri ale expunerii la soare: îmbătrânirea prematură a pielii, tulburările pigmentare (pete pigmentare, cloasmă etc.) și cancerul de piele.

La Roche-Posay, produse de încredere în vacanţă şi în restul anului

Un scut eficient întotdeauna împotriva razelor soarelui prezente permanent, nu numai în vacanță, este reprezentat de produsele de protecție solară La Roche-Posay. Pentru o protecție zilnică împotriva razelor UVA și UVB, gama Anthelios, creată de La Roche-Posay oferă o varietate de texturi pentru fiecare tip de piele, pentru a încuraja aplicarea frecventă. Anthelios Dermo-Pediatrics, gama de produse de protecție solară pentru pielea sensibilă a copiilor, oferă patru formate, inclusiv o variantă de 50 ml, ușor de purtat în geantă, pentru bebelușii care au peste 6 luni, pentru expunerea indirectă la soare. Această fomulă este foarte rezistentă la apă, fără parfum, fără parabeni, fiind testată dermatologic pe pielea sensibilă și chiar și atopică a bebelușilor. Textura sa delicată este simplu de aplicat și oferă un factor de protecție foarte ridicat.

Picture1Cancerul, duşmanul de care trebuie să ne ferim

Totodată, La Roche-Posay s-a angajat în lupta împotriva cancerului de piele, punând la dispoziţia tuturor o metodă de verificare simplă a aluniţelor. Site-ul interactiv www.laroche-posay.ro/saveyourskin promovează auto-examinarea pentru a detecta din timp leziuni suspecte. Dacă observaţi o modificare sau aveţi dubii, consultaţi imediat un dermatolog. Nu uitaţi că site-ul nu înlocuieşte dermatologul, care este singura persoană aptă să diagnosticheze leziuni suspecte şi să decidă dacă aveţi nevoie sau nu de tratament.

Vestea bună este că 90% dintre cancerele de piele sunt vindecabile, dacă sunt depistate la timp. Alături de medicii dermatologi, La Roche-Posay s-a angajat în misiunea de conştientizare şi de prevenire a cancerului de piele.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: La Roche Posay

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa